Täysistunnon pöytäkirja 103/2004 vp

PTK 103/2004 vp

103. TORSTAINA 7. LOKAKUUTA 2004 kello 16.30

Tarkistettu versio 2.0

Öljyn hinnan vaihteluiden ja verotuksen yhteensovittaminen

Timo Soini /ps:

Arvoisa herra puhemies! Öljyn hinta on noussut huippuunsa. Tänä aamuna uutisoitiin, että 52 dollaria tynnyriltä maksaa öljy, ja tämä uhkaa jo talouskasvuamme. Aina kun hinta nousee, autoilijoiden maksamat hinnat nousevat välittömästi, mutta kun hinta lähtee laskuun, niin kuluttajalle tätä laskua ei heti tulekaan.

Arvoisa hallitus ja ehkä veroministeri, olisiko nyt jo vihdoinkin aika suunnitella sellaista mallia, joka esimerkiksi Unkarissa on, että hintojen noustessa veron osuus laskisi ja vastaavasti, kun hinta tulee alas, se nousisi, jotta saataisiin vakautta, jotta saataisiin kohtuutta autoilijoille, jotta saataisiin työpaikat turvattua ja talouskasvu pysymään hyvällä uralla?

Toinen valtiovarainministeri Ulla-Maj Wideroos

Arvoisa puhemies! Tämä kysymys kuuluu ministeri Kalliomäen toimialaan, mutta lyhyenä vastauksena voisin sanoa, että en ainakaan pidä sitä hyvänä, että veropolitiikkaa tehdään sillä tavalla, että se on lyhytjänteistä, mieluummin päinvastoin.

Timo Soini /ps:

Arvoisa herra puhemies! Sehän olisi juuri ennakoitavaa ja vakauttavaa, jos aina olisi suunnilleen tietty taso, johon kuluttaja voisi turvautua. Ei kai Unkarissa tähän suuntaan huvikseen olla menossa. Luulen, että tämä on eurooppalainen trendi.

Kun hallitus on muuten niin innolla sysäämässä kaiken eurooppalaisiin ytimiin, niin eikö se nyt voisi tässä tilanteessa lähteä kerrankin suomalaisen kuluttajan asialle ja pelastaa autoilijat tältä riistoverotukselta, joka vielä kärjistyy öljyn hinnan noustessa?

Toinen valtiovarainministeri Ulla-Maj Wideroos

Arvoisa puhemies! En tunne Unkarin tilannetta tarpeeksi hyvin, mutta kuten vastasin, tämä asia kuuluu ministeri Kalliomäen toimialaan. Toivottavasti asiaan voidaan silloin palata, kun hän on paikalla.

Toinen varapuhemies:

Kysymys on loppuun käsitelty.

​​​​