Täysistunnon pöytäkirja 103/2004 vp

PTK 103/2004 vp

103. TORSTAINA 7. LOKAKUUTA 2004 kello 16.30

Tarkistettu versio 2.0

Eurojärjestelmään siirtymisen vaikutus hintoihin

Liisa Jaakonsaari /sd:

Arvoisa puhemies! On asioita, joissa ihmisten kokemukset ovat erilaisia kuin virallinen totuus on. Yksi tämmöinen asia on ollut se, onko euron tulo nostanut hintoja. Ihmisillä on se kokemus, että hinnat ovat nousseet, mutta kun kysyin aikoinaan valtiovarainministeri Niinistöltä asiaa, niin hän sanoi, että hinnat eivät ole nousseet. Nyt asia tavallaan kirkastui eräästä lehtihaastattelusta, jossa todettiin, että esimerkiksi korkojen lasku tai viihde-elektroniikkahintojen lasku peittää alleen näissä tilastoissa sen tosiasian, että hinnat ovat oikeasti nousseet. Minä en tiedä, kuka hallituksessa on kilpailuministeri tai kuluttajaministeri — en todellakaan tiedä sitä, koska siellä on ollut niin hiljaista — mutta haluaisin kuitenkin kysyä:

Onko hallituksella arviota tästä ja pitääkö esimerkiksi ministeri Wideroosin mielestä tehdä valtiovarainministeriössä arvio siitä, onko euron tulo nostanut hintoja ja (Puhemies koputtaa) millä tavalla kilpailua voitaisiin lisätä niin, että hinnat oikeasti laskisivat eivätkä nousisi?

Toinen valtiovarainministeri Ulla-Maj Wideroos

Arvoisa puhemies! Varmaan on hyvä tehdä selvityksiä, mutta ne selvitykset tehdään meidän työnjakomme mukaan ministeri Pekkarisen ministeriössä.

Toinen varapuhemies:

Kysymys on loppuun käsitelty.

​​​​