Täysistunnon pöytäkirja 104/2014 vp

PTK 104/2014 vp

104. TORSTAINA 23. LOKAKUUTA 2014 kello 16.04

Tarkistettu versio 2.0

Kotimaisen elokuvan tukeminen

Jari Myllykoski /vas:

Arvoisa herra puhemies! Kotimainen elokuva on suomalaisten suosiossa, ja vuoden katsotuin elokuva on tällä hetkellä kerännyt yli 300 000 katsojaa, eli Mielensäpahoittaja. Ja kyllä minäkin niin mieleni pahoitin, kun huomasin, että budjettilakien yhteydessä yritystukien karsimisen verukkeella poistettaisiin veikkausvoittovaroilla rahoitettavien elokuvatukien verovapaus. Tämä on isku vyön alle niille suomalaisille elokuville, jotka vievät Suomi-kuvaa ulkomaille, viihdyttävät ja luovat kulttuuripääomaa. Elokuvia ei tueta valtion toimesta kuten teatteria, vaan tuet tulevat veikkausvoittovaroista. Täytyykö slogan "suomalainen voittaa aina" muuttaakin, että "valtiovarainministeriö voittaa aina"? Kysynkin valtiovarainministeri Rinteeltä: kohdellaanko tässä nyt elokuvatuottajia tasapuolisella tavalla muihin kulttuurimuotoihin nähden?

Valtiovarainministeri Antti Rinne

Arvoisa puhemies! Minä olen tänä aamuna tästä asiasta antanut haastattelun Mainostelevisiolle sitä kysyttäessä ja olen todennut sen, että tämä verotuen poisto tuottaa noin 4 miljoonaa euroa tuloja valtiolle mutta samaan aikaan aiheutetaan lisäkustannuksia työllisyysmenojen kautta. Minulle passaa ja hallitukselle passaa se, että eduskunnassa muutetaan tämä osio. (Välihuutoja)

Puhemies Eero Heinäluoma:

Pyydän edustajia, jotka tästä aiheesta haluavat esittää jatkokysymyksiä, ilmoittautumaan nousemalla seisomaan ja painamalla V-painiketta.

Paavo Arhinmäki /vas:

Arvoisa puhemies! Ensinnäkin pitää kiittää hallitusta, että se työ, jota oppositiossa on tehty elokuva-alan työllisyyden puolesta, (Naurua — Hälinää) tuottaa nyt tulosta ja tehdään viisaita päätöksiä.

Mutta ongelma ei ole vain tässä kohdassa, että veikkausvoittovaroja käytetään budjetin katteeksi, vaan iso ongelma on se, että vaikkapa meidän Senaatti-kiinteistöjen kautta rahat, jotka osoitetaan kulttuurin tukemiselle, valuvat Senaatin kassaan ja sitä kautta valtiovarainministeriölle.

Valtiovarainministeri Rinne, eikö olisi kohtuullista, että ne rahat, jotka osoitetaan kulttuurin ja taiteen tekemiseen, käytettäisiin niihin eikä niitä käytettäisi Senaatin katteisiin? Nyt kun olette päässeet hyvälle linjalle näissä elokuvatuissa, kai te jatkatte taiteen ja kulttuurin tukemista myös tältä osin, niin että kohtuuttomia vuokrankorotuksia, mitä Senaatti tekee, ei maksateta kulttuurin ja taiteen työllisyydellä? (Tuija Brax: Hän on luvannut jo aiemmin!)

Valtiovarainministeri Antti Rinne

Arvoisa puhemies! Tästä asiasta käytiin keskustelu tässä salissa muutama viikko sitten. Tuolloin totesin tarkastusvaliokunnan raportin pohjalta, että meillä on tällä hetkellä valtiovarainministeriössä työryhmä, joka selvittää Senaatin tulevaisuutta, millä tavalla Senaatti toimii tulevaisuudessa näissä kysymyksissä. Vastaus on se, että uskon työryhmän työn tuottavan tulosta tähän kysymykseen sillä tavalla, että Senaatin toiminta perustuu omakustannushintaan tulevaisuudessa, ilman tuottotavoitteita. (Tuija Brax: Jes, se oli oikea vastaus!)

Kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen

Arvoisa herra puhemies! Olen todella iloinen siitä, että tässä nousi esiin tämä erittäin tärkeä kysymys, kaiken kaikkiaan kulttuurin tulevaisuus.

Kulttuurilla on tärkeä itseisarvo ihmisten henkisen hyvinvoinnin edistäjänä, ja myös kulttuurin työllistävästä näkökulmasta olen erittäin iloinen siitä, että valtiovarainministeri näkee nyt elokuvan tuotantotukitilanteen siten, että sitä ei ole pakko lähteä verottamaan. Nimittäin kyllähän ne arviot myös tästä verotulokertymästä olivat alalla aivan toisenlaiset kuin tämä mainittu 4 miljoonaa. Kulttuuri on itseisarvo, kulttuuri myös työllistää, ja siksi oli myös iloista, että valtiovarainministeriön tuella opetus- ja kulttuuriministeriössä saimme läpi esityksemme siitä, että veikkausvoittovaroista puretaan ylimääräinen 7 miljoonaa, joka muun muassa kulttuurin saralla (Puhe-mies koputtaa) käytetään teatterien, orkesterien ja museoiden työllistäviin toimenpiteisiin.

Puhemies Eero Heinäluoma:

Tämä kysymys on tällä erää käsitelty.

​​​​