Täysistunnon pöytäkirja 169/2014 vp

PTK 169/2014 vp

169. TIISTAINA 10. MAALISKUUTA 2015 kello 10.09

Tarkastettu versio 2.0

24) Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi tekijänoikeuslain muuttamisesta

 

Mika Niikko /ps:

Arvoisa puhemies! Tekijänoikeuslain muuttaminen kirvoitti monen asiantuntijan kielen, ja meillä kuultiinkin hyvin moneen kertaan useita henkilöitä. Siinä mielessä tämä tuntuu olevan hyvin tärkeä ennen kaikkea taiteilijoille ja luovan alan työntekijöille. On tärkeää, että heidän oikeuttaan elinkeinoon suojellaan siten, ettei sitä pystytä piratismin tavoin hyödyntämään kohtuuttomasti, ja tämä hallituksen esitys on siinä mielessä hyvä, että se tässä asiassa vähän suitsee tällaista piratismia.

Ensimmäinen ehdotushan tässä on, että televisio-ohjelmien verkkotallennuspalveluita koskevaan sopimuslisenssiin tulee muutoksia, ja siinä mielessä tämä onkin hyvä, että jonkunnäköistä suuntaviivaa nyt hallitus haluaa antaa tähän verkkotallenninkeskusteluun, ja toivon mukaan tämä tuo nyt jonkunnäköistä selvyyttä siihen, missä ja miten verkkotallentamista voidaan esimerkiksi televisio-ohjelman osalta tehdä ja myydä ja levittää.

Toinen asia on tämä välitettävä aineisto netin kautta. Tässä annetaan tuomioistuimille määräyksellä oikeus puuttua loukkauksiin, joissa väitetty loukkaaja on tuntematon eikä kannetta häntä vastaan voida nostaa. Elikkä nyt eston määräys voidaan kohdistaa esimerkiksi ulkomailta Suomeen tarjottavien laittomien palveluitten verkkoliikenteeseen. Siinä mielessä tällaiset lainsäädäntötoimenpiteet ovat tervetulleita.

Keskustelu päättyi.

​​​​