Oikeusvertailevaa aineistoa
Kuntien tehtävien lisääntymiseen ovat poliittisten päätösten lisäksi vaikuttaneet myös Suomen solmimat kansainväliset sopimukset, liittyminen Euroopan Unioniin sekä vuoden 2000 perustuslakiuudistus.
Seuraavat Suomen solmimat kansainväliset sopimukset ovat vaikuttaneet myös kuntien tehtäviin:
YK:n taloudellisia, sosiaalisia ja sivistyksellisiä oikeuksia koskeva kansainvälinen yleissopimus: Asetus taloudellisia, sosiaalisia ja sivistyksellisiä oikeuksia koskevan kansainvälisen yleissopimuksen voimaansaattamisesta,
(6/1976).
Euroopan ihmisoikeussopimus,
(63/1999).
Euroopan sosiaalinen peruskirja,
(80/2002).
Kansainväliset sopimukset eivät suoraan säätele, kuinka niissä mainitut oikeudet toteutetaan ja palvelut järjestetään. Myöskään Euroopan unionilla ei ole suoraa toimivaltaa jäsenmaiden alue- ja paikallishallinnon järjestämiseen. Kuntien tehtävät ja rahoitusrakenteet ovatkin hyvin erilaisia eri maissa. Euroopan unioni vaikuttaa kuntien toimintaan kuitenkin erilaisten ohjausmekanismien, rahastojen ja strategioiden kautta. Erään arvion (Rainio 2014) mukaan EU vaikuttaa arviolta 50–60 prosenttiin alue- ja paikallistasolla tehtävistä päätöksistä.
Hallituksen esityksessä laiksi kuntien velvoitteiden ja ohjauksen vähentämistä ei ole tehty kansainvälistä oikeusvertailua, koska kuntien asema ja tehtävät poikkeavat toisistaan niin paljon eri maissa.