Itsenäistyminen
Suomen historia on esimerkki siitä, kuinka valtiokehitys voi alkaa jo ennen itsenäistymistä. Jo ennen itsenäistymistä Suomi muistutti valtiota, vaikka korkeinta päätöksentekovaltaa käyttikin Venäjän keisari. Ensimmäisen maailmansodan ja Venäjän vallankumouksen aiheuttamien tapahtumien jälkeen Suomen eduskunta hyväksyi 6.12.1917 itsenäisyysjulistuksen.
Suomi lähetti itsenäisyytensä tunnustamispyynnön välittömästi Ruotsille, Norjalle, Tanskalle, Saksalle, Ranskalle ja Britannialle. Nämä kuitenkin odottivat sitä, että myös Venäjä olisi tunnustanut Suomen. Tunnustus saatiin joulukuun 31. päivänä 1917. Tämän jälkeen myös muut valtiot vähitellen tunnustivat itsenäisen Suomen. Vuoden 1919 loppuun mennessä Suomen oli tunnustanut 29 valtiota. Tunnustamista hidasti saksalaisten joukkojen tulo Suomeen keväällä vuonna 1918. Monet pelkäsivät, menettäisikö Suomi itsenäisyytensä ja joutuisi Saksan vasallivaltioksi.
Lopullisesti Suomen aseman vahvisti liittyminen Kansainliittoon. Suomi hyväksyttiin jäsenvaltioksi 16.12.1920. Seuraavana vuonna Kansainliitto vahvisti myös Ahvenanmaan kuuluvan Suomelle.