Wäinö Aaltosen veistossarja eduskunnan täysistuntosalissa.

Tasavallan arvojohtajat – Wäinö Aaltosen veistossarjan tarinat ​Mitä sanat merkitsevät?

Alakoululaiset kertovat, mitä veistoksiin liittyvät sanat heille merkitsevät.

SuomiFinland_270x180.jpg

Suomi syntyi työstä

Eduskunnan tärkein taideteos on istuntosaliin sijoitettu Wäinö Aaltosen veistossarja Työ ja tulevaisuus. Vuonna 1932 valmistunut taideteos koostuu viidestä erillisestä veistoksesta: Raivaaja, Henkinen työ, Tulevaisuus, Usko ja Sadonkorjaaja.

Tämä verkkonäyttely kertoo siitä, miten Aaltosen veistoksia ja niihin liittyviä arvoja on tulkittu itsenäisessä Suomessa. Helsingin kuvataidelukion oppilaiden upeat teokset päivittävät Työn ja tulevaisuuden nykyhetkeen.

Wäinö Aaltonen kertoi veistoksillaan suomalaisten tarinaa, joka ulottui menneisyydestä tulevaisuuteen. Jokainen veistos kuvaa myös itsenäisen tasavallan arvoja. Niistä tärkein on työnteon kunnioitus:

Usko työhön ja kiitos jo menneille sukupolville, jotka ovat tehneet työtä joko aineellisella tai henkisellä työsaralla, sekä tulevaisuusryhmä niin kauniina kuin mahdollista, siis äiti ja lapsi, äiti esittämässä menneisyyteen siirtyvää nykyaikaa ja lapsi esittämässä tulevaisuutta, jonka hyväksi teemme työtä.

lindell.jpg


Helsingin kuvataidelukion verkkonäyttely

 

Helsingin kuvataidelukion oppilaat ovat kevään ja syksyn 2016 kursseillaan tutkineet Wäinö Aaltosen veistossarjaa sekä Työn ja tulevaisuuden ilmentämiä arvoja. Tuloksena on moniäänisiä taiteellisia tulkintoja siitä, miten itsenäisyyden alkuvuosien arvot näyttäytyvät vuosituhannen vaihteessa syntyneille nuorille.

Verkkonäyttelyssä on esillä valokuvia, taidegrafiikkaa, pienoisveistoksia, lyhytelokuvia, maalauksia ja runoutta. Tutustu näyttelyyn.