Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Virolainen ja Packalén vaalitarkkailutehtäviin Bosnia-Hertsegovinaan

Julkaistu 29.9.2022 15.15
Vaalitoimitsijat näyttävät vaaleihin liittyviä papereita Etyjin vaalitarkkailijalla sarajevolaisessa vaalihuoneistossa-

​Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen vaalitarkkailijat Sarajevossa vuonna 2014. Kuva: Etyjin parlamentaarinen yleiskokous / OSCE Parliamentary Assembly.

Virolainen ja Packalén vaalitarkkailutehtäviin Bosnia-Hertsegovinaan

​Kansanedustajat Anne-Mari Virolainen (kok.) ja Tom Packalén (ps.) osallistuvat viikonloppuna Euroopan neuvoston ja Etyjin vaalitarkkailuoperaatioihin Bosnia-Hertsegovinassa.

Bosnia-Hertsegovinassa järjestetään sunnuntaina yhtä aikaa useat vaalit, joissa valitaan edustajia maan moniportaisen hallinnon eri tasoille. Äänestäjät valitsevat muun muassa maan kolmihenkisen presidenttineuvoston sekä edustajia liittovaltioiden ja kantonien lainsäädäntöelimiin.

Etyjin demokraattisten instituutioiden ja ihmisoikeuksien toimiston Odihrin asiantuntijat ovat seuranneet vaaleihin valmistautumista Bosnia-Hertsegovinassa elokuun loppupuolelta lähtien. Vaaliviikonlopuksi maahan matkustaa parikymmentä Euroopan neuvoston jäsenmaiden ja noin sata Etyj-maiden kansanedustajaa, jotka hajaantuvat seuraamaan äänestystä ja ääntenlaskentaa eri vaalipaikoille. 

Virolainen Sarajevossa, Packalén Travnikissa

Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen valtuuskunnan Suomen varapuheenjohtaja Anne-Mari Virolainen seuraa vaaleja maan pääkaupungissa Sarajevossa ja Etyjin Suomen-valtuuskunnan jäsen Tom Packalén Travnikissa Keski-Bosniassa.

Bosnia-Hertsegovinan moniportainen hallintorakenne on perua Bosnian sodan vuonna 1995 päättäneestä Daytonin rauhansopimuksesta, jossa haluttiin varmistaa, että bosniakit, kroaatit ja serbit tulevat tasavertaisesti edustetuiksi ja saavat äänensä kuuluviin poliittisessa päätöksenteossa. Bosnia-Hertsegovinan valtiorakenteen vuoksi maassa on eri tasoilla yhteensä lähes kaksisataa ministeriä ja yli seitsemänsataa kansanedustajaa. 

Etyjin demokraattisten instituutioiden ja ihmisoikeuksien toimiston Odihrin ennakkoraportti vaalien asetelmista ja tautoista (pdf, englanniksi)

Aihealueet
Kansainväliset asiat