Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Eduskunnan kirjaston tietopaketti vanhusasiavaltuutetusta

Julkaistu 5.3.2021 8.35
Muokattu 5.3.2021 8.35

Eduskunnan kirjaston tietopaketti vanhusasiavaltuutetusta

Ikääntyneiden osuus väestöstä kasvaa. Ikääntyneiden aseman ja oikeuksien edistämiseen, seurantaan ja valvomiseen kiinnitetään yhä enemmän huomiota.

​Pääministeri Sanna Marinin hallituksen ohjelmassa todetaan, että yksi keino ikäystävällisyyden lisäämiseksi olisi vanhusasiavaltuutettu. Vanhusasiavaltuutetusta on jo aikaisemmin tehty esimerkiksi useita lakialoitteita sekä kaksi kansalaisaloitetta. Oikeusministeriössä onkin laitettu vireille hanke vanhusasiavaltuutetun viran perustamiseksi.

Vanhusasiavaltuutettu olisi toiminnassaan itsenäinen ja riippumaton viranomainen. Valtuutettu ei olisi kanteluita käsittelevä viranomainen, tehtävänä olisi seurata lainsäädäntöä sekä yhteiskunnallista päätöksentekoa. Valtuutettu voisi esimerkiksi antaa lausuntoja ja tehdä aloitteita, selvityksiä ja raportteja.

Hallituksen esitys vanhusasiavaltuutetusta on tarkoitus antaa eduskunnalle huhtikuussa.

Eduskunnan kirjasto on julkaissut hankkeesta tietopaketin. Tietopakettiin on koottu lainvalmisteluaineistoa, eduskunta-asiakirjoja, oikeusvertailevaa aineistoa, aiheeseen liittyvää kirjallisuutta sekä uutisointia. Päivitämme tietopakettia lakihankkeen edetessä.

Lisätietoa tietopaketista: tietoasiantuntija Sari Koski, puh. 09 432 4493, sähköposti etunimi.sukunimi(at)eduskunta.fi.

Tutustu Eduskunnan kirjaston tietopakettiin vanhusasiavaltuutetusta

Muita Eduskunnan kirjaston lakihankkeiden tietopaketteja 

Aihealueet
Kirjasto