Kansainvälinen oikeusjärjestelmä
Kansainvälinen oikeus on valtioiden kansallisista oikeusjärjestelmistä erillinen, hierarkkisesti korkeammalla oleva oikeusjärjestelmä. Kansallinen oikeus ei voi olla ristiriidassa niiden kansainvälisen oikeuden normien kanssa, joihin valtio on sitoutunut. Kansainvälinen oikeus on luonteeltaan erilaista kuin kansallinen oikeus.
Kansallisessa oikeudessa erotellaan lainsäädäntö-, toimeenpano- ja tuomiovalta ja lakien noudattamiseen on yleensä tehokas pakotejärjestelmä. Kansainvälisessä oikeudessa lainsäätäjinä toimivat valtiot ja niiden perustamat kansainväliset järjestöt, joilla on myös toimeenpanovalta. Pakotejärjestelmät eivät yleensä ole yhtä tehokkaita kuin kansallisissa oikeusjärjestelmissä, vaikka monien kansainvälisten sopimusten myötä onkin luotu valvonta- ja riidanratkaisumenettelyjä (esim. Euroopan ihmisoikeussopimuksen mukainen mahdollisuus viedä ihmisoikeusrikkomus Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen käsiteltäväksi) ja YK toimii ylimpänä kansainvälisen oikeuden valvojana.
Euroopan unionin oikeusjärjestelmä on alueellinen kansainvälisoikeudellinen järjestelmä. EU-oikeutta voidaan pitää kansainvälisen oikeuden erityismuotona. Perinteisestä kansainvälisestä oikeudesta poiketen EU-oikeudessa voidaan säännellä ylikansallisella tasolla suoraan yksityisten tahojen oikeusasemasta ja niiden välisistä suhteista.