Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Lainaus

Lainaus

Kirjastokortin saat asiakaspalvelusta täyttämällä kirjastokorttihakemuksen ja todistamalla henkilöllisyytesi. Kirjastokorttia tarvitset lainaamiseen, lainojen uusimiseen ja lainassa olevien julkaisujen varaamiseen sekä varastopyyntöihin. Asiakaspalvelun henkilökunta lainaa tarvitsemasi aineiston ja opastaa kirjaston, kokoelmien ja palvelujen käytössä.

Laina-aika on 28 päivää.

Uusinta ja varaukset

Kirjaston Selma-kokoelmatietokannassa voi itse uusia lainoja, varata kirjoja ja tarkistaa lainojen eräpäivät. Voit uusia lainasi, jos niihin ei ole varauksia eivätkä ne ole erääntyneitä. Lainan voi uusia enintään 12 kertaa. Uusinta tulee tehdä viimeistään eräpäivänä.

Lainassa olevia teoksia voi varata. Varaamiseen tarvitset kirjastokorttia. Kun varattu kirja palautuu kirjastoon, saat siitä ilmoituksen kirjeellä tai sähköpostilla. Ilmoituksesta näkee, kuinka kauan kirjaa pidetään varattuna.

Varastotilaukset

Kirjavarastossa saatavana olevaa aineistoa voit tilata käyttöösi kirjastokortilla Selma-kokoelmatietokannasta. Noudamme aineistoja varastosta virka-aikaan. 

Varastosta noudetaan aineistoa tilausten perusteella aamupäivällä arkisin. Kun teet tilauksen tänään iltapäivällä tai illalla, voit hakea aineiston huomenna klo 12 jälkeen. Aineisto on noudettavissa kirjaston aukioloaikoina.

Suurempien noutoerien toimituksesta sovitaan erikseen.

Pidämme kirjavarastosta tilatun aineiston varattuna asiakaspalvelussa 11 aukiolopäivää.

​Palautus ja karhunta

Lainat tulee palauttaa tai uusia viimeistään eräpäivänä.  Lähetämme muutamaa päivää ennen lainan erääntymistä sähköpostilla tiedotteen lähestyvästä eräpäivästä. Viestin tarkoituksena on muistuttaa eräpäivästä ja antaa mahdollisuus lainojen uusimiseen, ennen kuin laina-aika umpeutuu ja asiakas joutuu lainakieltoon.

Pyydämme kirjeillä tai sähköpostilla palauttamaan erääntyneet lainat. Ensimmäinen palautuspyyntö lähtee vuorokauden kuluttua eräpäivästä, toinen viikon päästä lainan erääntymisestä ja kolmas kahden viikon päästä lainan erääntymisestä.  Jos lainaaja ei palauta lainaamaansa tai korvaa kadottamaansa kirjaa, hän menettää oikeuden käyttää Eduskunnan kirjastoa. Kadonneesta kirjasta peritään vähintään 60 euroa. Jos aineistoa ei palauteta tai korvata, asia voidaan siirtää perintätoimiston hoidettavaksi.

Jos lainassa olevaa aineistoa tarvitaan eduskuntatyötä varten, aineisto voidaan pyytää palautettavaksi kirjastoon välittömästi. Asiakkaalla on oikeus saada aineisto käyttöönsä sen jälkeen, kun sitä ei enää tarvita eduskuntatyössä.

Kaukopalvelu kirjastoille

Eduskunnan kirjaston kaukopalvelu lähettää omista kokoelmistaan muille kirjastoille kaukolainoja ja kopioita. Kaukolainoja tai kopioita ei lähetetä suoraan yksityisille asiakkaille.

Suurin osa aineistosta on vapaasti lainattavissa. Osa aineistosta annetaan käytettäväksi vain tilaavan kirjaston tiloissa. Eduskunnan kirjaston kaukopalvelusta lähetetyt kaukolainat ovat maksuttomia. Paperikopioista laskutetaan palveluhinnaston mukaan.

​Kaukopalvelu eduskunta- ja tutkija-asiakkaille

Eduskunnan kirjaston kaukopalvelu on tarkoitettu kansanedustajille, eduskunnan henkilökunnalle sekä oikeus- ja yhteiskuntatiedon tutkijoille.

Kaukopalvelu tilaa asiakkaan pyynnöstä aineistoa, jota ei ole Eduskunnan kirjastossa. Tilatut kaukolainat ovat maksuttomia. Eduskunnan ulkopuolisia asiakkaita laskutetaan paperikopioista palveluhinnaston mukaan.

​Yhteystiedot

Asiakaspalvelu

kirjasto.lainaus@eduskunta.fi tai puh. 09 4323423

Kaukopalvelu kirjastoille

Kaukopalvelutilauslomake
Sähköposti: kirjasto.kaukopalvelu@eduskunta.fi Puhelin: 09 432 3450
Osoite: Eduskunnan kirjasto, Kaukopalvelu, FI-00102 EDUSKUNTA

Kaukopalvelu eduskunta- ja tutkija-asiakkaille

Kaukopalvelupyyntölomake
Sähköposti: kirjasto.kaukopalvelu@eduskunta.fi
Puhelin: 09 432 3450
Yhteyshenkilö: Eija Kajava
Osoite: Eduskunnan kirjasto, Kaukopalvelu, FI-00102 EDUSKUNTA