Valiokunta pitää luotsausta navigoinnin suhteen varsin vaativalla Suomen rannikkoalueella merenkulun turvallisuuden kannalta erittäin tärkeänä. Sujuvat merikuljetukset ovat muun muassa Suomen ulkomaankaupalle ensisijaisen tärkeitä, ja meriliikenteen turvallisuudesta tulee huolehtia myös ympäristön suojelemiseksi.
Valiokunta pitää lähtökohtaisesti esityksessä ehdotettuja luotsinkäyttövaatimuksia koskevia täsmennyksiä ja kevennyksiä perusteltuina. Esityksellä muun muassa vapautetaan jäänmurtajat käyttämästä luotsia, jolloin niiden ei jatkossa enää tarvitse hakea tähän erivapautta. Lisäksi esityksellä säädetään luotsaustutkintoja koskevista vaatimuksista ja tehostetaan luotsaustoiminnan valvontaa.
Asiantuntijakuulemisessa on tuotu esille huolia merenkulun turvallisuuden ja ympäristön suojelun kannalta. Luotsinkäyttövelvollisuuden rajaamisella ja muun muassa syväyksen poistamisella luotsinkäyttövelvollisuutta määrittävänä tekijänä ei ole kaikilta osin katsottu olevan turvallisuuden kannalta positiivia vaikutuksia. Asiantuntijakuulemisessa on muun muassa tuotu esille, että esityksessä luotsinkäyttövelvollisuudesta vapautettavien pienten nesteytettyä maakaasua (LNG, Liquefied Natural Gas) tai vähärikkisempää kevyttä polttoöljyä kuljettavien säiliöalusten navigointiin tulee kiinnittää erityistä huomiota ympäristövahinkojen välttämiseksi. Valiokunta toteaa, että ehdotuksella pyritään edistämään ympäristöystävällisempinä pidettyjen polttoaineiden käyttöä, ja pitää hyvänä, että edellä mainituilta pieniltä säiliöaluksilta edellytettäisiin kahta linjaluotsia. Jatkossa LNG:n käytön yleistymistä ja siihen vaikuttavia tekijöitä tulee seurata tiiviisti.
Kuulemisessa on myös tuotu esille yhtenä näkemyksenä, että aluksesta alukseen tapahtuvassa bunkrauksessa eli polttoaineen täydennyksessä on suurempia ympäristövahingon riskejä kuin nykyisin Suomessa käytettävässä säiliöautosta tehtävässä bunkrauksessa. Valiokunta katsoo, että bunkraukseen mahdollisesti liittyvien teknisiin tai ihmillisiin tekijöihin liittyvien riskien vuoksi on tärkeää huolehtia erityisesti henkilöstön pätevyysvaatimuksista muun muassa ympäristöluvan myöntämisen yhteydessä.
Saadun selvityksen mukaan merenkulun onnettomuudet ovat lisääntyneet vuoden 2016 aikana. Suomalaisen meriliikenteen turvallisuus on valiokunnan käsityksen mukaan kokonaisuutena hyvällä tasolla, mutta turvallisuuskulttuurin ja tilannetietoisuuden kehittämiseen sekä viime kuukausien negatiivisen kehityksen kääntämiseen tulee pyrkiä etsimään keinoja. Onnettomuuksien ennalta ehkäisemiseksi on panostettava muun muassa väylästön turvallisuuden sekä navigointilaitteistojen ja miehistöjen pätevyyden kehittämiseen. Valiokunta katsoo, että VTS-viranomaiselle (Vessel Trafic Services) esityksessä säädetyt uudet luotsausta koskevat valvontatehtävät ovat omiaan lisäämään meriliikenteen turvallisuutta.
Valiokunta pitää hyvänä, että oppilaitosten laivasimulaattoreita voidaan jatkossa hyödyntää luotsaustutkinnoissa harjoittelumatkojen toteutuksessa. Valiokunta kiinnittää huomiota siihen, että myös jäänmurron valtiosopimuksia hyödynnettäessä tulee varmistaa jäänmurtotoiminnan turvallisuus asianmukaisesti.
Valiokunta pitää valitettavana, että esitys on annettu eduskunnalle varsin myöhään muun muassa jäänmurtotoiminnan tarpeet huomioon ottaen. Tästä syystä laki on saatettava voimaan niin pian kuin mahdollista. Lakimuutosten vaikutuksia tulee jatkossa seurata muun muassa luotsinkäyttövelvollisuuksien keventämisen sekä erityisesti aluksesta alukseen tapahtuvan bunkrauksen mahdollisten ympäristövaikutusten osalta ja tarvittaessa ryhtyä toimenpiteisiin myös sääntelyn muuttamiseksi.
Hallituksen esityksestä ilmenevistä syistä ja saamansa selvityksen perusteella valiokunta pitää esitystä tarpeellisena ja tarkoituksenmukaisena.