Lakialoitteen tarkoitus
Lakialoitteessa ehdotetaan Eduskunnan kirjastosta annetun lain (717/2000) kumoamista. Lakialoite liittyy eduskuntaviestinnän, eduskunnan tietopalvelutoiminnan sekä kirjasto- ja arkistotoiminnan uudelleenorganisoimiseen, jota koskevan ehdotuksen kansliatoimikunta on hyväksynyt 17.6.2021. Tieto- ja viestintäosaston organisaatio ja johtamisjärjestelmä uudistetaan niin, että palveluja järjestettäessä ja kehitettäessä pystytään nykyistä paremmin mukautumaan muuttuvaan toimintaympäristöön.
Asiakokonaisuuteen kuuluu nyt käsiteltävänä olevan lakialoitteen ohella puhemiesneuvoston ehdotus eduskunnan päätökseksi eduskunnan kanslian ohjesäännön muuttamisesta ja eduskunnan työjärjestyksen 15 §:n kumoamisesta (PNE 3/2021 vp), joka on myös eduskunnan käsittelyssä.
Sivistysvaliokunta pitää lakiehdotusta tarpeellisena ja tarkoituksenmukaisena.
Kirjastoa koskeva sääntely ja siihen perustuva kirjaston kertomus
Eduskunnan kirjastosta säädetään nykyisin siitä annetun lain lisäksi eduskunnan kanslian ohjesäännöllä (724/2000), eduskunnan työjärjestyksellä (40/2000) sekä Eduskunnan kirjaston ohjesäännöllä (724/2000). Valiokunta yhtyy lakialoitteessa todettuun, että Eduskunnan kirjastoa koskeva sääntely on kirjaston hallinnolliseen asemaan ja tehtäviin nähden liian yksityiskohtaista ja monitasoista, ja pitää sääntelyn keventämistä tarpeellisena. Jatkossa tarvittava sääntely on tarkoitus sisällyttää eduskunnan kanslian ohjesääntöön.
Eduskunta on saanut vuosittain käsiteltäväkseen kirjaston kertomuksen, mistä säädetään Eduskunnan kirjastosta annetussa laissa ja Eduskunnan kirjaston ohjesäännössä. Sivistysvaliokunta lakialoitteessa todetuin tavoin pitää kirjaston kertomuksen käsittelyä valiokunta- ja täysistuntokäsittelyineen varsin raskaana menettelynä.
Kirjaston kertomuksen eduskuntakäsittely on tarjonnut mahdollisuuden vuosittain saada koottua tietoa kirjaston ja arkiston toiminnoista ja käydä keskustelua siitä. Sivistysvaliokunta pitää erittäin tärkeänä, että kirjaston asioista voidaan keskustella eduskunnassa myös jatkossa esimerkiksi talousarviokäsittelyn ja eduskunnan tilintarkastajien tilintarkastuskertomuksen käsittelyn yhteydessä.
Eduskunnan kirjaston tulee olla kaikille avoin tiedon paikka
Eduskunnan kirjasto palvelee eduskunnan lisäksi koko suomalaista yhteiskuntaa toimimalla julkisena oikeudellista tietoa, yhteiskuntatietoa ja eduskuntatietoa välittävänä kirjastona. Avoimen demokratian kannalta on tärkeää, että Eduskunnan kirjasto on jatkossakin avoimena kaikille. Kirjaston eduskunta-asiakkaiden ja muiden ydinasiakkaiden, kuten tiedeyhteisön, kuuleminen kirjaston ja arkiston palveluja ja toimintoja kehitettäessä on ensiarvoisen tärkeää.
Valiokunta korostaa, että kirjaston sääntelyn keventäminen tulee toteuttaa Eduskunnan kirjaston nimeä muuttamatta, sen historiaa arvostaen sekä kirjaston asiakkaiden palvelua vaarantamatta.