Arvoisa herra puhemies! Hyvät edustajakollegat! Kiitos kirjaston hallituksen puheenjohtajalle, edustaja Kiurulle, hyvästä esittelystä, ja kiitos kuuluu myös Eduskunnan kirjaston johtajalle Antti Virrankoskelle osaavan, hyvän henkilökuntansa kanssa.
Niin kuin tässä aiemmissa puheenvuoroissa on hyvin tullut esille, Eduskunnan kirjastolla on aivan erityinen asema meidän eduskunnan toiminnassa mutta myös laajemmin suomalaisessa yhteiskunnassa. Se on ainutlaatuinen kirjasto monessakin mielessä. Aikanaan kun eduskuntaan tulin, niin sain toimia Eduskunnan kirjaston hallituksessa, ja se oli myös mielenkiintoinen näköalapaikka silloin päästä hieman sisältä näkemään kaikkea sitä, mitä tässä talossa tehdään.
Kirjastoista yleensä kun puhutaan, niin perinteiset kirjat nousevat isoon asemaan. Noin 35 vuodessa kirjastojen määrä Suomessa on kuitenkin puolittunut. Tänä päivänä kirjastoja on tuollainen vajaa 800 kaiken kaikkiaan, ja silloin tietysti huoli on se, pystytäänkö kirjastopalvelut takaamaan tulevaisuudessakin lähipalveluina. Silloin voivat tulla kysymykseen myös erilaiset liikkuvat kirjastopalvelut, joissa kirjoja tai muuta materiaalia tilataan ja ne voivat tulla esimerkiksi palveluliikenteen tai koulubussien tai muiden kyydissä sitten lukioiden lähelle. Tietysti tänä päivänä, niin kuin Eduskunnan kirjastonkin tilastoissa näkyy, internetin käyttö ja sähköiset kirjat ovat muuttaneet myös tuota perinteistä kirjaston käyttöä.
Edustaja Pelkonen nosti hyvin esille lukutaidon, jossa kirjastoilla on iso rooli. Itse oikeastaan vain haluan siihen liittyen nostaa myös kriittisen lukutaidon, mihin toivon entistä enemmän panostettavan niin kirjastojen toimesta kuin esimerkiksi koulujen ja perheidenkin toimesta.
Mutta yksi sellainen, voisi sanoa, oma lempilapseni on ollut tämä veteraanikansanedustajien muistitietoarkisto, ja olen äärimmäisen tyytyväinen, että kun aikanaan — vuosia, vuosia sitten — nostin esille sen, voisiko haastatella myös niitä kansanedustajia, jotka eivät ole täältä pudonneet tai itse halunneet lähteä, jo siinä vaiheessa, kun he kansanedustajan työtä tekevät. Kiitos Eduskunnan kirjastolle ja sen puheenjohtajalle, edustaja Kiurulle, siitä, että nyt esimerkiksi lähes Johan Sirénin tänne taloon suunnittelema kansanedustaja Kanerva on haastateltu tähän muistitietokokoelmaan. Eli yli 40, pian 45, vuotta kansanedustajana ollut Kanerva on mukana tässä muistitietoarkistossa, ja hänenkin tietonsa on sinne kerätty.
Näitä haastattelujahan tehtiin viime vuonna kymmenestä veteraanikansanedustajasta — siinä todennäköisesti oli muutama myös talossa edelleen toimiva kansanedustaja. Haastattelujen keskiarvopituus on tuon hieman yli 7 tuntia ja tekstiksi muutettuna lähes 200 sivua, eli kyse on aika merkittävistä, isoista tietokokonaisuuksista. Vuoden aikana haastatteluja purettiin teksteiksi 15 kappaletta, ja vaalivuoden myötä kaikki purkamattomat haastattelut saatiin litteroitua. Tutkijoiden käyttöön on nyt tarjolla 437 kansanedustajan haastattelua. Kertomusvuonna haastatteluja annettiin tieteelliseen käyttöön 12 tutkijalle, jotka hyödynsivät tutkimuksissaan 100:aa eri haastattelua.
Pidän erittäin arvokkaansa myös sitä, että eduskunnan veteraanikansanedustajien muistitietoarkistoon on haastateltu eduskunnan työntekijöistä, muista kuin kansanedustajista, esimerkiksi ex-pääsihteeri Tiitistä, ja toivon, että myös tällaisia haastatteluja voidaan tehdä jatkossakin. Jäin itse ihan miettimään, miten paljon mielenkiintoista historiatietoa vaikkapa meidän vahtimestari Reinolla olisi kerrottavana historiantutkijoille jossain vaiheessa, tai kahvilan Kaisulla — voisivat olla mielenkiintoisia tutkijoidenkin näkökulmasta haastateltaviksi. [Eduskunnasta: Hyvä idea!] En heidän sukunimiään muista, kun he olivat vain Reiska ja Kaisu.
Arvoisa puhemies! Lopuksi toivon, että jossain vaiheessa voidaan miettiä myös sitä, voisiko näitä arkistoja avata esimerkiksi jonkin vuosiajan jälkeen myös hieman yleisemminkin ihmisten luettaviksi ja käytettäviksi muuhunkin kuin tällaiseen puhtaaseen tutkimuskäyttöön. Itse odottaisin ihan mielenkiinnolla vaikkapa näitä Kanervan haastatteluja.