Hoppa över menyflikskommandon
Hoppa till huvudinnehåll

Vanliga frågor

Vanliga frågor om de guidade visningarna

Jag har bokat tid – vad innebär det?
Det är den tid då du ska vara vid riksdagens publikentré i Riksdagshusets norra flygel. Därifrån dirigeras du till säkerhetskontrollen. Den guidade visningen börjar så snart säkerhetskontrollen är klar. 

Hur länge räcker en guidad visning?
Hela besöket räcker ungefär en timme. För säkerhetskontrollen reserveras 15 minuter och rundvandringen tar cirka 45 minuter.

Behöver jag identitetshandling?
Myndiga personer som besöker riksdagen ska vid behov kunna styrka sin identitet. Det går bra med till exempel körkort eller bildförsett FPA-kort.

Vilken ingång ska vi använda?
Publikentrén, B-ingången, finns i Riksdagshusets norra flygel på Mannerheimvägens sida. Efter bokningen får du en bekräftelse till den e-postadress som du har uppgett. I meddelandet ingår också en karta över området. Dessutom finns det skyltar framför Riksdagshuset.

Jag försöker boka en guidad visning, men bokningskalendern visar bara rött/grått. Varför?
Rött betyder att alla besökstider är upptagna den dagen. Grått betyder att inga visningar ordnas den dagen. Sådana dagar är exempelvis riksmötets öppningsdag.

Hur gör jag för att meddela namnen på besökarna eller namnändringar?
Du får en bekräftelse på bokningen i din e-post. I bekräftelsen finns en länk där du anger namnen på besökarna. Det ska göras senast tre vardagar före besöket. Om du glömmer att ange namnen på besökarna i bokningen, kan gruppen nekas tillträde till Riksdagshuset.  Du kan också uppdatera namnlistan själv (ändra och radera namn) senast tre vardagar före besöket.

Jag bokade in 20 personer, men nu finns det 26 intresserade. Vad gör jag då?
Storleken för en grupp är max 25 personer. Om du har anmält 20 besökare kan du inte lägga till fler namn. Det lönar sig alltid att göra bokningen för 25 personer; gruppstorleken kan nämligen inte ökas efteråt. Om det verkliga antalet är 20 personer, fyll i de 20 namnen och lämna de återstående fälten tomma.

Hur gör jag för att avboka en visning?
I bekräftelsen finns punkten ”Avboka reservation” där visningen kan avbokas.

Vi bokade en visning på svenska, men nu finns det också engelskspråkiga deltagare i vår grupp. Hur ändrar jag språket för visningen?
Visningen går på ett enda språk. Om du vill byta språk för er visning, skicka då vänligen i god tid e-post om saken till adressen oppaat(at)riksdagen.fi.

Kontaktpersonen för vår grupp har ändrats. Hur ändrar jag kontaktuppgifterna i bokningen?
Meddela uppgifterna om den nya kontaktpersonen och tidpunkten för ditt besök per e-post till adressen oppaat(at)riksdagen.fi.

Jag fick ingen bekräftelse till min e-post, eller också har det kommit bort. Hur går jag till väga?
Kontrollera din e-postlåda för skräppost. Om du inte hittar bekräftelsen, meddelar du tidpunkten för besöket per e-post till adressen oppaat(at)riksdagen.fi, så skickar vi dig en ny bekräftelse. Skicka meddelandet från samma e-postadress som du uppgav i din bokning.

Vissa av deltagarna i min grupp har särskilda behov, hur meddelar jag om dem?
Särskilda behov anmäls på bokningsblanketten. Om det senare kommer personer med nedsatt rörlighet med i gruppen kan du komplettera bokningen med ytterligare upplysningar. Observera att personer som rör sig med rollator eller rullstol ska ha en egen assistent med sig under visningen.

Jag har hjärtstimulator eller annan metall i kroppen. Hur gör jag vid säkerhetskontrollen?
Nämn saken för säkerhetskontrollörerna.

Kan gruppen äta lunch eller dricka kaffe i riksdagen?
Tyvärr inte, riksdagens restaurang och kafé är inte öppna för allmänheten.

Vår grupp kommer till riksdagen med egen buss. Var kan bussen lämna av oss?
Det finns inga parkeringsplatser framför Riksdagshuset. Men det finns en reserverad hållplats för bussar på Norra Järnvägsgatan vid Riksdagshusets södra flygel.

Ordnas det guidade visningar på sommaren?
Under riksdagens plenifria perioder ordnas inga visningar. Det ordnas således inga visningar mellan midsommar och slutet av augusti, och inte heller under juluppehållet.

När kan besökstider bokas för hösten 2020?
Bokningskalendern för hösten öppnas våren 2020 på riksdagens webbplats.

Vi besöker riksdagen efter klockan 16; av vem får jag ytterligare upplysningar om vårt besök?
Kontakta den som ordnat ert besök direkt, dvs. ledamotsassistenten, riksdagsgruppens gruppkansli eller ledamoten. 

Vi vill träffa en riksdagsledamot under vårt besök. Hur går jag till väga?
Ta direkt kontakt med ledamoten, dennes assistent eller riksdagsgruppens gruppkansli för att avtala om mötet. 

Får man fotografera under visningen?
Vid publikentrén och vid säkerhetskontrollen är fotografering förbjuden. Under visningen i Riksdagshuset är det fritt fram att fotografera. Vi ber dig ändå ta hänsyn till andra som rör sig och arbetar i Riksdagshuset; det är till exempel inte lämpligt att gå in i tjänstemännens arbetsrum för att fotografera. Om du vill filma hela visningen ska du avtala om saken i förväg per e-post genom att skicka meddelande till adressen oppaat(at)riksdagen.fi.

Finns det hissar för personer med nedsatt rörelseförmåga?
Riksdagshuset är tillgänglighetsanpassat. Under rundvandringen går vi i många trappor. Personer med nedsatt rörelseförmåga har möjlighet att åka hiss. Det är ytterst viktigt att du meddelar vid bokningen om det finns personer med nedsatt rörlighet i gruppen, så att guiden kan planera rutten enligt det.

Ska personer med nedsatt rörlighet ha en egen assistent med sig?
Vi rekommenderar att personer med nedsatt rörlighet har en egen assistent med sig under visningen. Riksdagen har begränsat med extra personal för att hjälpa gäster med nedsatt rörelseförmåga.

Vad kostar en guidad visning?
Riksdagens guidade visningar är gratis.