Hoppa till huvudnavigeringen

Direkt till innehållet

Arktiska parlamentarikerkonferensen sammanträder på distans

Publicerad 13-04-2021 14:40
Redigerad 13-04-2021 15:03

​Bild: Mark Pitt Images

Arktiska parlamentarikerkonferensen sammanträder på distans

Parlamentariker från den arktiska regionen sammanträder den 13–14 april för att bland annat diskutera hållbar företagsverksamhet i den arktiska regionen. På agendan står också coronapandemins och klimatförändringens inverkan på regionens utveckling. På grund av det rådande coronaläget hålls parlamentarikerkonferensen på distans.

I konferensen deltar parlamentariker från åtta nationella parlament och Europaparlamentet. ​Från Finland deltar riksdagsledamöterna Mikko Kärnä (ordföranden för Finlands delegation i Arktiska parlamentarikerkonferensen, cent), Satu Hassi (vice ordförande, gröna), Eeva-Johanna Eloranta (sd), Niina Malm (sd), Minna Reijonen (sannf) och Mari-Leena Talvitie (saml).

Syftet med det arktiska samarbetet är att förb​ättra levnadsförhållandena och villkoren för ursprungsbefolkningen och andra som är bosatta i området. 

Den arktiska parlamentarikerkonferensen samlar parlamentariker från de nordiska länderna, Kanada, Ryssland och USA samt Europaparlamentet. De viktigaste organisationerna för ursprungsfolken är ständiga deltagare. Parlamentarikerkonferensen ordnas vartannat år. Mellan konferenserna leds arbetet av den permanenta kommittén med tio medlemmar.

Finlands delegation i Arktiska parlamentarikerkonferensen​

Kategorier