Hoppa till huvudnavigeringen

Direkt till innehållet

Oppositionsledaren Tsichanouskaja deltog i Nordiska rådets möte

Publicerad 03-09-2020 09:00
Redigerad 07-09-2020 12:57

Oppositionsledaren Tsichanouskaja deltog i Nordiska rådets möte

Nordiska rådets årliga möte med Belarus hölls onsdagen den 2 september. I mötet som hölls på distans deltog den belarusiska oppositionsledaren Svjatlana Tsichanouskaja, medlemmen i den belarusiska oppositionens samordningsråd Alexander Dabravolski och direktören vid Freedom House i Vilnius Vytis Jurkonis.

Mötet leddes av Nordiska rådets rapportör för Belarus, riksdagsledamot Erkki Tuomioja (ordförande för Finlands delegation i Nordiska rådet, sd). Nordiska rådet representerades vid mötet dessutom av Nordiska rådets president Silja Dögg Gunnarsdóttir, vice president Oddný G. Harðardóttir och de nationella delegationernas ordförande från Danmark, Sverige och Norge. 

Tuomioja konstaterade att situationen i Belarus är för tillfället mycket oroväckande och hänvisade bland annat till hoten mot demokratin, de mänskliga rättigheterna och samlingsfriheten. Tuomioja påminde om att demokratins förverkligande utgör en viktig prioritet i Nordiska rådets internationella strategi. ”Nordiska rådet gör sitt yttersta för att bidra till en positiv utveckling i Belarus”, sade Tuomioja.

Nordiska rådet har sedan 2007 hållit årliga gemensamma möten med den belarusiska oppositionen, medborgarorganisationerna och representanter för de ledande partierna. Syftet har varit att bidra till en dialog mellan parterna. I fjol hölls mötet i Stockholm och i år hölls mötet för första gången på distans.

Nordiska rådet är ett samarbetsorgan för parlamenten i de nordiska länderna. Det inrättades 1952 och Finland blev medlem 1955. Rådet har 87 valda medlemmar, från Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige samt från de tre självstyrande områdena Färöarna, Grönland och Åland.

Mer om Nordiska rådet

Kategorier