Hoppa till huvudnavigeringen

Direkt till innehållet

Fyra riksdagsledamöter agerar valobservatörer under valet i USA

Publicerad 04-11-2022 13:35

Bild: OSSE:s parlamentariska församlings arkiv.

Fyra riksdagsledamöter agerar valobservatörer under valet i USA

​Riksdagsledamöterna Vilhem Junnila (saf), Pia Kauma (saml), Inka Hopsu (gröna) och Ville Kaunisto (saml) deltar i OSSE:s parlamentariska församlings valobservatörsuppdrag under mellanårsvalet i USA.

På tisdag den 8 november väljer USA ledamöter på lokal- och delstatsnivå, en tredjedel av senatens senatorer och alla representanter i kongressens representanthus. Experter från ODIHR, OSSE:s organ för demokratiska institutioner och mänskliga rättiheter, har observerat förberedelserna för valet sedan slutet av september.

Inför valet reser hundratals valobservatörer till landet för att iaktta valrörelsen, röstandet och rösträknandet under de sista dagarna.

– Enligt undersökningar är ekonomin och den höga inflationen, som slukat medborgarnas köpkraft, de viktigaste frågorna för väljarna. Läget för representanthuset ser klart ut, men senatens öde avgörs i Arizona, Nevada, New Hampshire och Pennsylvania samt i Georgia, där man tvingas gå till nyval om ingendera av de stora partierna får över 50 procent av rösterna, säger Vilhelm Junnila, ordförande för Finlands delegation i OSSE:s parlamentariska församling.

Junnila agerar valobservatör i Concord i New Hampshire, medan vice ordföranden i Finlands delegation i OSSE:s parlamentariska församling Pia Kauma är i Los Angeles i Kalifornien. Ledamot Ville Kaunisto är i Milwaukee i Wisconsin och Inka Hopsu i St. Louis i Missouri.

– Nästan varje delstat har sin egen vallagstiftning och därför kan praxis variera kraftigt dem emellan. Inom delstaterna har också distrikten rätt att fatta beslut till exempel om när vallokalerna håller öppet. Valens eftersnack brukar handla om just områdenas politiska balans. På förhand är utmaningar att vänta speciellt i Pennsylvania. Diskussioner har förts över hela landet, men lokalt har kandidaterna fokuserat på att driva kampanj traditionellt, säger Junnila.

Kategorier
Internationella ärenden