1.1
Lag om aktiesparkonton
1 §.Tillämpningsområde. I 1 mom. föreslås bestämmelser om tillämpning av lagen på sådana avtal vars syfte är att mellan tjänsteleverantören och investeraren avtala om öppnade av ett penningkonto och en förvaring för att göra värdepappersinvesteringar i lagen avgränsade investeringsobjekt. Det föreslås att det endast ska vara möjligt att föra över penningmedel på det konto som öppnas.
I den informativa bestämmelsen i 2 mom. hänvisas det till de investeringstjänster som anknyter till avtalet.
2 §.Definitioner. I paragrafen föreslås en definition av de centrala termerna i lagen tjänsteleverantör, sparare, aktiesparkonto och sparmedel. Definitionen av sparare är mycket lös och gör det möjligt att öppna ett personligt konto för alla fysiska personer oberoende av deras nationalitet, bosättningsort eller ålder. Det är inte möjligt att öppna ett konto åt juridiska personer eller t.ex. för en firma.
3 §.Rätt att tillhandahålla aktiesparavtal. I 1 mom. föreslås närmare bestämmelser om de inhemska tjänsteleverantörer eller tjänsteleverantörer inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet som får tillhandahålla avtal om aktiesparkonton. Eftersom de tjänster på kontot som anknyter till investeringsverksamhet har samband med de tjänster som regleras i lagen om investeringstjänster, har tillhandahållandet av tjänsten i bestämmelserna i princip avgränsats till sådana aktörer som inom ramen för sitt verksamhetstillstånd kan tillhandahålla investeringstjänster också i övrigt.
4 §.Finansinspektionens förteckning över tjänsteleverantörer och Finansinspektionens behörighet att meddela föreskrifter. I 1 mom. föreslås bestämmelser om Finansinspektionens offentliga förteckning för att trygga investerarnas ställning. Från förteckningen kan investerarna kontrollera att den eventuella tjänsteleverantören har anmält sig till övervakaren såsom tjänsteleverantör. Tjänsteleverantören ska också till Finansinspektionen lämna en utredning om att verksamheten har ordnats på ett tillförlitligt sätt. Till utredningen ska fogas en beskrivning av arrangemangen för förvaring av kundens penningmedel och finansiella instrument, av genomförandet av den bokföring som lagen förutsätter samt en beskrivning av de rapporteringssystem med vilka tjänsteleverantören sköter kund- och myndighetsrapporteringen.
I 2 mom. föreslås det att Finansinspektionen kan meddela närmare föreskrifter om uppfyllande av anmälningsskyldigheten samt om lämnande av de bokföringsuppgifter som avses i 10 § till kunden under avtalsförhållandet.
5 §. Inbetalningar på sparkonto, betalning av avkastning på sparmedlen och uttag av sparmedel. I 1 mom. föreslås en begränsning enligt vilken det på ett aktiesparkonto kan sättas in penningmedel till ett belopp på högst 50 000 euro. När insättningarnas maximibelopp beräknas, beaktas dock också de uttag som gjorts på kontot, varför avkastningens andel och det investerade kapitalets andel ska särskiljas vid uttag av medel från kontot på motsvarande sätt som föreskrivs i 53 b § i inkomstskattelagen. Aktiesparkontots maximigräns kan således uppnås och underskridas flera gånger beroende på kontohändelsernas riktning och antal. Tjänsteleverantören ska med till buds stående metoder sträva efter att övervaka och säkerställa att det på kontot inte kan sättas in medel över den tillåtna maximigränsen. Om gränsen trots ovannämnda åtgärder överskrids, ska tjänsteleverantören omedelbart vidta åtgärder för att överföra den överskridande delen bort från kontot. I momentet föreslås en hänvisning till de i 6 § angivna investeringsobjekten, som begränsar de tillåtna investeringarna. Investeraren föreslås dock kunna välja själv vid vilken tidpunkt han eller hon önskar t.ex. köpa i 6 § avsedda aktier med sparmedlen. Under tiden mellan köpet av investeringarna och försäljningen av dem förvaras penningmedlen på aktiesparkontot. Om investeraren beslutar att ta ut medlen från aktiesparkontot, tolkas det som uttag av medel som inleder beskattningen.
I 2 mom. föreslås närmare bestämmelser om användningsändamålet för aktiesparkontot. På grund av avgränsningen kan investeraren t.ex. inte föra över existerande investeringar direkt till förvaring som är kopplad till aktiesparkontot. Det penningkonto och den förvaring som anknyter till kontot, liksom också investeringarna, står alltid direkt i investerarens namn. Regleringen hindrar dock inte t.ex. underförvar av investeringar i utländska tillåtna investeringsobjekt i enlighet med lokala arrangemang för förvar.
I 3 mom. föreslås en bestämmelse om den huvudsakliga principen, att betalningar och penningtrafik som anknyter till investeringarna alltid ska gå via aktiesparkontots penningkonto. Med detta säkerställs att tjänsteleverantören kan ha en fullständig bokföring över kontohändelserna. Undantag från huvudregeln utgör endast sådana medel som kommit till förvaring kopplad till aktiesparkontot t.ex. på basis av en bolagshändelse såsom fondemission eller som vinstutdelning i form av aktier på basis av sådant tidigare ägande som redan finns på kontot.
I 4 mom. föreslås bestämmelser om investerarens rätt att ta ut en del av sparmedlen eller alla sparmedel vid en tidpunkt som investeraren själv bestämmer. Tjänsteleverantörerna kan inte ställa gränser på uttagens belopp. Tjänsteleverantörerna föreslås dock ha möjlighet att i sin prissättning beakta hur aktivt aktiesparkontot används och de kostnader som uttagen orsakar.
6 §.Investering av sparmedel. I 1 mom. föreslås en förteckning över sådana värdepapper som är tillåtna investeringsobjekt. Utgångspunkten är att investeringsobjekten antingen ska vara föremål för handel på en reglerad marknad eller föremål för motsvarande handel på en multilateral handelsplattform. De tillåtna investeringsobjekten har avgränsats med en hänvisning till 2 kap. 1 § 1 punkten i värdepappersmarkandslagen, som i praktiken avgränsar objekten till aktier eller motsvarande andelar. Hänvisningen avgränsar utanför de tillåtna investeringsobjekten bl.a. i lagen om placeringsfonder avsedda fondandelar och med dem jämförbara andelar i fondföretag. Avgränsningen lämnar också fondandelar och andelar i fondföretag som upptagits för handel, såsom börshandlade fonder (ETF, Exchange traded fund), utanför gruppen av tillåtna investeringsobjekt, även om deras juridiska bolagsform skulle vara aktiebolag. Såsom undantag från huvudregeln tillåts enligt 1 mom. 2 punkten dock t.ex. sådana värdepapper som erbjuds vid börsintroduktioner och som är avsedda att bli upptagna för handel inom ett år från emissionen.
I 2 mom. föreslås en precisering att till tillåtna investeringsobjekt räknas också sådana värdepapper som har erhållits på grundval av tillåtna investeringsobjekt. Ett sådant fång kan t.ex. vara det att ett bolag vars aktier är föremål för handel på en reglerad marknad betalar sin vinstutdelning med aktier i bolagets onoterade dotterbolag. En förutsättning är dock att också sådana värdepapper är avsedda att bli upptagna för handel. Om denna förutsättning inte uppfylls, ska investeraren utan dröjsmål vidta åtgärder för att sälja sådana värdepapper. Då det inte föreskrivs någon närmare tidsgräns för skyldigheten, är de medel som tjänsteleverantören har till buds en skriftlig anmärkning när klienten inte iakttar bestämmelsen och som sista utväg uppsägning av avtalet om aktiesparkonto med en sådan kund.
I 3 mom. föreslås ett förbud att investera i sådana värdepapper hos vars emittent investeraren har direkt eller indirekt rösträtt på tio procent eller ägandet annars överstiger 10 procent. En röstandel på över tio procent tolkas som i lagen avsett bestämmande inflytande. Med bestämmelsen säkerställs det att investeringar i sådana bolag där investeraren har betydande inflytande eller bestämmande inflytande inte kan föras till ett särskilt aktiesparkonto. Användningen av bestämmande inflytande definieras i värdepappersmarkandslagen och bokföringslagen (1336/1997). När betydande inflytande beräknas beaktas också personens närstående parters innehav. Till närstående parter räknas här sådana sammanslutningar under bestämmande inflytande där personen innehar mer än 50 procent av röstetalet på basis av ägande eller avtal samt sådana delägda holdingbolag i vilka personen direkt eller via företag där personen har bestämmande inflytande har över tio procents rösträtt. Till närstående räknas också innehav hos sådana personer i rätt upp- eller nedstigande led som står under personens intressebevakning, och för vilkas del personen kan använda rösträtt. Till närstående räknas också make eller maka eller sambo som bor i samma hushåll som personen.
I 4 mom. föreslås närmare bestämmelser om ägande som ska beaktas vid beräknandet av ägarandelen.
I 5 mom. föreslås en precisering att spararen är skyldig att sälja sådana värdepapper som inte uppfyller de krav som föreskrivs i paragrafen. En sådan situation kan t.ex. uppstå när ägarandelen stiger över den i lagen angivna gränsen på 10 procent. Spararen ska alltid i första hand sälja sådana innehav på en i lagen avsedd handelsplats. Om försäljning inte är möjlig, kan värdepappren undantagsvis lämnas i förvar i samband med aktiesparkontot.
7 §.Förvaring av sparmedel. I 1mom. föreslås bestämmelser om de allmänna principerna kring förvaring.
I 2 mom. föreslås en informativ hänvisning om att 9 kap. i lagen om investeringstjänster tillämpas på förvaring av sparmedel.
8 §.Tjänsteleverantörens skyldigheter i fråga om förfarandet. I paragrafen föreslås preciseringar av tillämpningen av bestämmelserna om förfaranden i lagen om investeringstjänster på tjänsteleverantören till ett aktiesparkonto. I enlighet med grundtanken i lagen iakttar tjänsteleverantören bestämmelserna om förfaranden i lagen om investeringstjänster när tjänsteleverantören tillhandahåller tjänster enligt lagen om investeringstjänster i samband med aktiesparkonton.
9 §.Kundkontroll. I paragrafen föreslås bestämmelser om tjänsteleverantörens skyldigheter i anslutning till förhindrande av penningtvätt och förhindrande av finansiering av terrorism, samt bestämmelser om att tjänsteleverantören ska ha kännedom om och identifiera sina kunder i anslutning till det. Bestämmelser om förhindrande av penningtvätt och av finansiering av terrorism finns i lagen om förhindrande av penningtvätt och av finansiering av terrorism (444/2017). Tjänsteleverantörer so får tillhandahålla aktiesparkonton är anmälningsskyldiga enligt ovannämnda lag och på dem tillämpas bl.a. bestämmelserna om kundkontroll och identifiering av kunden.
10 §.Bokföring av aktiesparkonton samt uppgifter om avkastning och kostnader under avtalsförhållandet. I paragrafen föreslås bestämmelser om tjänsteleverantörens skyldighet att föra bok över aktiesparkontot och om de uppgifter som tjänsteleverantören årligen ska lämna kunden under avtalsförhållandets giltighetstid. På tjänsteleverantören för ett aktiesparkonto kan tillämpas den i lagen om investeringstjänster föreskrivna anmälningsskyldigheten om kostnader och avgifter för investeringar. Till aktiesparkonton anknyter dessutom bokföring över beloppet på de penningprestationer och uttag som spararen gjort och bl.a. över den vinstutdelning som betalats till kontot. Bokföringens betydelse framhävs för kunden särskilt om avtalet är i kraft långa tider. Investeraren kan ha svårt att spara information om händelserna samt uppgifter och verifikat som gäller anskaffningspris eller andra kostnader. När tjänsteleverantören upprätthåller bokföringen och sparar det material som anknyter till det under fem års tid, underlättas investerarens uppgift. I flera samband har kostnadernas betydelse vid beräkningen av den verkliga avkastningen betonats. Det är viktigt att tjänsteleverantören i den årliga rapporten samlar alla de kostnader, avgifter och arvoden som tagits ut av investeraren, så att investeraren ska kunna bedöma lönsamheten hos sina investeringar. I 4 § i lagen föreslås det att Finansinspektionen ska ha rätt att meddela närmare föreskrifter om lämnade av de uppgifter som avses här. Lämnandet gäller här också t.ex. råd i beräkningsmodeller.
11 §.Innehållet i avtal om aktiesparkonto. I paragrafen föreslås bestämmelser om minimiinnehållet i avtal om aktiesparkonton. Avtalets innehåll speglar den tjänst som tillhandahålls och till avtalet kan fogas också andra investeringstjänster, såsom kapitalförvaltning. Av avtalet ska det framgå att denna lag tillämpas på avtalet. Om andra tjänster fogas till avtalet, ska de avgränsas klart till en egen del av avtalet. I 2 mom. föreslås en bestämmelse om att förbudet i lagen mot flera samtidigt gällande aktiesparkonton inte gäller sådana situationer där spararen byter tjänsteleverantör.
12 §.Tjänsteleverantörens skyldighet att säga upp ett avtal om aktiesparkonto. I 1 mom. föreslås en bestämmelse om en huvudregel enligt vilken tjänsteleverantören inte får säga upp ett avtal om aktiesparkonto i andra situationer än sådana undantagssituationer som förskrivs i 2 och 3 mom.
I 2 mom. föreslås bestämmelser om sådana situationer i vilka tjänsteleverantören ska ha möjlighet att säga upp avtalsförhållandet, antingen av orsaker som beror på tjänsteleverantören själv eller på grund av kundens avtalsstridiga förfarande. För att det ska vara möjligt att säga upp avtalet av orsaker som beror på kunden, ska avtalsbrottet vara särskilt klandervärt eller upprepat, och det krävs också att kunden inte har rättat till situationen trots en skriftlig anmärkning.
I 3 mom. föreslås bestämmelser om de förfaranden som iakttas vid förvandling av sparmedlen till pengar i de situationer som avses i 2 mom.
13 §.Spararens rätt att säga upp ett avtal om aktiesparkonto och byte av tjänsteleverantör. I paragrafen föreslås bestämmelser om spararens rätt att säga upp ett avtal om aktiesparkonto och att byta tjänsteleverantör. Investerarens rätt att säga upp avtalet förutsätter ingen särskild grund. Investeraren har således möjlighet att byta tjänsteleverantör när han eller hon önskar.
I 2 mom. föreslås närmare bestämmelser om att uppsägning av ett konto ska göras skriftligt i förväg. Investeraren ska ge anvisningar om överföring av medlen antingen till den nya tjänsteleverantören varmed medlen inte behöver realiseras före överföringen, och om en ny tjänsteleverantör inte utses ska meddelandet om uppsägning samtidigt tolkas som att kontot avslutas och medlen ska realiseras.
14 §.Avbrott i sparandet. I paragrafen föreslås en bestämmelse om att spararen har rätt att när som helst göra avbrott i sparandet på aktiesparkontot oberoende av eventuella regelbundna sparplaner. Ett avbrott i sparandet medför inga ändringar i avtalsvillkoren. Tjänsteleverantören ska dock ha rätt att se över nivån på serviceavgifterna och avtalsvillkoren också för sådana avtal i samband med att tjänsteleverantören ser över avtalsvillkoren för sina övriga kunder med aktiesparkonton.
15 §.Upphörande av avtalet om aktiesparkonto när spararen avlider samt gåvoförbud. I det föreslagna 1 mom. föreskrivs det att ett aktiesparkonto avslutas när spararen avlider. Ett aktiesparkonto kan inte fortsättas i dödsboets namn. Syftet med bestämmelsen är ett informativt konstaterande av att arvingarnas skattskyldighet uppkommer. Sparmedlen på ett aktiesparkonto hör i sådana fall till dödsboets tillgångar och de skiftas i enlighet med bestämmelserna om arvskifte.
I 2 mom. föreslås ett uttryckligt förbud mot att ge sådana tillgångar som avses i ett avtal om aktiesparkonto i gåva helt eller delvis. En gåva i strid med förbudet jämställs med att medel lyfts från aktiesparkontot.
16 §.Förhållande till lagen om investeringstjänster och skadeståndsskyldighet. I 1 mom. föreslås en informativ bestämmelse om att bestämmelserna i lagen om investeringstjänster om ordnande av verksamheten och om skadeståndsskyldighet tillämpas på tillhandahållande av investeringstjänster i anknytning till ett aktiesparkonto. Bestämmelser om tillämpning av förfarandebestämmelserna i lagen om investeringstjänster finns också i 8 §.
17 §.Tillsyn och administrativa påföljder. I 1 mom. föreslås en bestämmelse om att Finansinspektionen är tillsynsmyndighet.
I 2 mom. föreslås bestämmelser om påföljder för överskridning av den gräns på 50 000 euro som föreskrivs i 5 § 1 mom., för brott mot bokföringsskyldigheten enligt 10 § och för försummelse av den i 11 § föreskrivna försäkran av spararen som tas i samband med ingåendet av avtalet om aktiesparkonto. Tjänsteleverantören är skyldig att med till buds stående metoder sträva efter att övervaka och säkerställa att spararen inte har andra avtal om aktiesparkonton i kraft samtidigt, och en metod för att försäkra sig om detta är att det i avtalet också tas in spararens försäkran om att inga andra avtal är i kraft. Påföljdsavgiften framhäver också det att den bokföring som lämnas till kunden ska genomföras noggrant. I paragrafen föreslås det att påföljdsbeloppet bestäms enligt 40 § 1 mom. i lagen om Finansinspektionen. I 15 kap. 2 § 6 mom. 8 punkten i lagen om investeringstjänster har bl.a. en motsvarande påföljdsavgift föreskrivits för brott mot förfarandet enligt 10 kap. i lagen om investeringstjänster, vilket omfattar också brott mot informationsskyldighet och rapporteringsskyldighet. Den nationella påföljdsavgiftens nivå är rimligare än vad som föreskrivs i 41 § i lagen om Finansinspektionen, som baserar sig på europeisk reglering.
I 3 mom. föreslås en bestämmelse om att bestämmelser om brott mot lagen om förhindrande av penningtvätt och av finansiering av terrorism finns i den lagen och i lagen om Finansinspektionen.
I 4 mom. hänvisas det till bestämmelserna om administrativa påföljder i lagen om Finansinspektionen.
I 5 mom. finns det en liknande hänvisning som i 3 mom. som handlar om förhindrande av penningtvätt, till de påföljder som föreskrivs i lagen om investeringstjänster.
18 §.Ikraftträdande. I paragrafen föreslås bestämmelser om lagens ikraftträdande.