7.1
Lagen om ett kommunförsök som gäller främjande av sysselsättningen
1 §.Lagens syfte. Till paragrafen fogas också omnämnanden av skötseln av vissa uppgifter som avses i lagen om arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte (189/2001) och lagen om sektorsövergripande samservice som främjar sysselsättningen (1369/2014).
4 §. Kunderna hos försöksområdets kommuner. I paragrafens 2 mom. stryks omnämnandena av arbetslöshet. Med stöd av 4 § 1 mom. i försökslagen kan en person höra till målgruppen för försöket också när han eller hon är arbetssökande men sysselsatt eller i sysselsättningsfrämjande service. Med andra ord kan man ingå i målgruppen även om man inte är en arbetslös arbetssökande.
5 §.Överföring av en kundrelation. Det föreslås att till paragrafen fogas nya 4–6 mom. med bestämmelser om bortflyttande av kundrelationen från den kommun inom ett försöksområde dit kunden under försöket hänvisats av sin hemkommun. Riksdagens arbetslivs- och jämställdhetsutskott påpekade i sitt betänkande om ett kommunförsök som gäller främjande av sysselsättningen att den föreslagna regleringen inte gör det möjligt att överföra en kundrelation från hemkommunen till en annan försökskommun eller tillbaka till arbets- och näringsbyrån, om inte personens hemkommun ändras. Utskottet konstaterade att en kunds förhållanden av en eller annan anledning kan förändras under den tid kundrelationen till hemkommunen pågår så att kunden de facto inte kan anlita hemkommunens tjänster. Utskottet ansåg att detta inte är någon bra situation och menade att en kundrelation av grundad anledning bör kunna överföras från kundens hemkommun tillbaka till arbets- och näringsbyrån. Kunden har då möjlighet att välja vilken arbets- och näringsbyrås tjänster han eller hon anlitar. Utskottet förutsatte att regeringen bereder de bestämmelser som behövs för att trygga kundens valfrihet och så snart som möjligt lämnar en proposition om detta till riksdagen (AjUB 16/2020 rd, s. 13). Riksdagen gav i sitt svar om frågan även ett uttalande (RSv 216/2020 rd).
Enligt det föreslagna 4 mom. kan arbets- och näringsbyrån överföra en kund som hör till en av försökets kundgrupper till att bli kund hos arbets- och näringsbyrån om de särskilt föreskrivna förutsättningarna uppfylls. Förutsättningarna för en överföring är att den begärs av kunden och att den behövs för att trygga kundens språkliga rättigheter, för att undvika en kundrelation som är oändamålsenlig för kunden, eller av någon grundad anledning i fråga om kundens säkerhet. Därtill förutsätts det att överföringen inte äventyrar kundens möjlighet att få service enligt sitt servicebehov. Kunden ska lämna sin begäran om överföring till en arbets- och näringsbyrå som bestäms enligt hans eller hennes hemkommun.
Förutsättningarna för överföring av en kundrelation motsvarar i huvudsak de förutsättningar under vilka en kund från första början inte behöver överföras till att bli kund hos en kommun inom ett försöksområde. Den föreslagna bestämmelsen gör det möjligt att under försöket beakta förändringar när det gäller kommunens språkliga ställning och kundens situation. Avsikten är inte att bestämmelsen om överföring av kundrelationer ska ge kunden möjlighet att välja fritt om han eller hon uträttar ärenden hos arbets- och näringsbyrån eller hos den hemkommun som deltar i försöket. Detta skulle strida mot den utgångspunkt i försökslagstiftningen enligt vilken målgruppen för försöket ska definieras i lag. Syftet med bestämmelsen är att i enskilda fall, när förutsättningarna för överföring uppfylls, möjliggöra en överföring av kundrelationen. Det är alltså fråga om arbets- och näringsbyråns prövning i enskilda fall.
Till exempel kundrelationen till hemkommunen kan under försöket bli oändamålsenlig för kunden, om han eller hon till exempel måste vistas länge någon annanstans än i hemkommunen på grund av den omvårdnad som en närstående behöver och därför de facto inte kan använda sig av de sysselsättningstjänster som hemkommunen erbjuder. Det att kunden inte är nöjd med den tjänsteman som sköter hans eller hennes ärenden ska inte betraktas som oändamålsenlighet som berättigar till överföring.
Det är sällsynt, men det är möjligt att kunden måste ansöka om spärrmarkering under försöket. Utan försöket kan en kund med spärrmarkering uträtta ärenden till exempel hos arbets- och näringsbyrån i grannkommunen, om han eller hon vill se till att hans eller hennes hemkommun inte avslöjas på basis av byrån. I kommunförsöken har han eller hon dock inte denna valfrihet. Om försöksområdet består av endast en kommun (t.ex. Helsingfors och Borgå), avslöjar redan informationen om försöksområdet kundens hemkommun. I en sådan situation möjliggör den föreslagna bestämmelsen att kundrelationen kan flyttas bort från hemkommunen av någon grundad anledning i fråga om kundens säkerhet.
I statsrådets förordning om kommunernas språkliga status åren 2013–2022, som utfärdats med stöd av språklagen (423/2003), föreskrivs det vilka kommuner som är tvåspråkiga och vilka som är finskspråkiga. Förordningen är i kraft till utgången av 2022, varefter en ny förordning utfärdas. Den föreslagna bestämmelsen möjliggör också att en svenskspråkig kunds kundrelation överförs från hemkommunen till arbets- och näringsbyrån, om han eller hon från ingången av 2023 inte längre kan uträtta ärenden i sin hemkommun på sitt modersmål. Det är också möjligt att kunden under försöket själv märker att han eller hon har svårt att på språket i kommunen, som inte är kundens modersmål, uträtta ärenden inom den service som avses i försökslagen. Eftersom de språkliga rättigheterna är grundläggande rättigheter har kunden alltid rätt att begära förflyttning för att få service på sitt eget språk, finska eller svenska. Begäran behöver inte motiveras separat.
En förutsättning för att kundrelationen kan flyttas bort från kundens hemkommun under försöket är dessutom att kundens möjlighet att få service enligt sitt servicebehov inte äventyras. Under försöket har en del av skötseln av arbets- och näringsbyråns uppgifter och dess resurser överförts till kommunerna inom försöksområdena. Syftet med bestämmelsen är att säkerställa att en kundrelation inte överförs, om den mottagande myndigheten inte har de resurser som behövs för att sköta kundrelationen. I praktiken ska den arbets- och näringsbyrå som avgör ärendet i enskilda fall bedöma vilket alternativ som bättre tryggar kundens rättigheter: servicen i hemkommunen eller vid arbets- och näringsbyrån.
I det föreslagna nya 5 mom. föreskrivs det om möjligheten att överföra en kundrelation från den av hemkommunen anvisade försökskommunen till en kommun inom ett annat försöksområde. En överföring förutsätter utöver de förutsättningar som anges i 4 mom. att den mottagande kommunen samtycker till överföringen. Andra kunder än de som uppfyller förutsättningarna enligt 4 § i försökslagen kan alltså inte överföras till en kommun inom ett försöksområde utan kommunens godkännande. Arbets- och näringsbyrån ska utreda den mottagande kommunens ståndpunkt innan ärendet avgörs.
Till skillnad från en överföring till att bli kund hos en kommun inom ett försöksområde när försöket eller jobbsökningen inleds eller ett beslut om att låta bli att överföra en kund till att bli kund hos en kommun inom ett försöksområde kommer en överföring av en kundrelation på begäran av kunden under försöket inte att vara ett överklagbart förvaltningsbeslut.
I det nya 6 mom. föreslås bestämmelser om underrättelse av överföringen och om förpliktelser efter överföringen när det gäller planerna. Den kund som har begärt överföring av kundrelationen och den hemkommun som har ansvarat för kundrelationen ska underrättas om överföringen. Om överföringen sker till en kommun inom ett annat försöksområde, ska också den kommunen underrättas om överföringen.
Den plan som kommunen inom försöksområdet och kunden har utarbetat eller en plan som ersätter den är tills planen har setts över förpliktande för kunden och efter överföringen för den arbets- och näringsbyrå eller andra kommun inom ett försöksområde som ansvarar för kundrelationen. På detta sätt tryggas kontinuiteten i servicen. Om det i planen har avtalats om deltagande i service som kräver närvaro i hemkommunen och kundrelationen har flyttats bort från hemkommunen på grund av att det är omöjligt att uträtta ärenden där, är behovet av att se över planen brådskande. Arbetssökanden ska underrätta den arbets- och näringsbyrå eller den kommun inom försöksområdet som efter överföringen ansvarar för kundrelationen om genomförandet av de åtgärder som överenskommits i planen.
8 §.Intervjuer med arbetssökande och bedömning av arbetssökandes servicebehov. Det föreslås att ett nytt 3 mom. fogas till paragrafen. I lagen om ett kommunförsök som gäller främjande av sysselsättningen föreslås det inte att sådan bedömning av behovet av sektorsövergripande samservice, sådant svarande av åtgärder under utredningsperioden eller sådan bedömning av upphörande av behovet av sektorsövergripande samservice som avses i lagen om sektorsövergripande samservice som främjar sysselsättningen ska överföras från arbets- och näringsbyrån till en kommun inom ett försöksområde. Avsikten har varit att en kommun inom ett försöksområde i fråga om sina kunder också ska svara för skötseln av dessa uppgifter i stället för arbets- och näringsbyrån. Det föreslås att bestämmelser om detta fogas till genom ett nytt 3 mom. I momentet ska dessutom finnas en bestämmelse med stöd av vilken Folkpensionsanstalten kan lämna ut uppgifter också till en kommun inom ett försöksområde när kommunen i stället för arbets- och näringsbyrån sköter uppgifter enligt lagen om sektorsövergripande samservice som främjar sysselsättningen.
10 §.Försöksområdets kommuners offentliga arbetskrafts- och företagsservice. Till 2 mom. i paragrafen fogas en bestämmelse enligt vilken det på de ersättningar, stöd och förmåner som en kommun inom ett försöksområde beviljat med stöd av försökslagen kan tillämpas motsvarande bestämmelser som på motsvarande ersättningar, stöd och förmåner som beviljats av arbets- och näringsbyrån med stöd av lagen om offentlig arbetskrafts- och företagsservice.
I III avdelningen 4 kap. 92 § 11 och 13 punkten i inkomstskattelagen föreskrivs det om skattefrihet i fråga om ersättning för kostnader som betalas till arbetslösa med stöd av 10 kap. 1 och 2 § i lagen om offentlig arbetskrafts- och företagsservice och kostnadsersättning enligt 9 kap. 1 § i samma lag samt i fråga om lönesubvention som fysiska personer erhåller enligt lagen om offentlig arbetskrafts- och företagsservice, om subventionen används i annan verksamhet än näringsverksamhet, jordbruk eller skogsbruk. Med stöd av 6 § 6 mom. 2 punkten i lagen om inkomstdatasystemet kan uppgifter om kostnadsersättningar som betalats enligt lagen om offentlig arbetskrafts- och företagsservice eller lagen om utkomstskydd för arbetslösa registreras i inkomstdatasystemet. Dessutom finns det i 9 § 4 mom. i statsrådets förordning om företagsstöd för landsbygden en bestämmelse enligt vilken stöd för grundande av ett nytt företag inte beviljas en sökande i fråga om vilken arbets- och näringsbyrån fattat ett positivt beslut om startpeng med stöd av 8 kap. i lagen om offentlig arbetskrafts- och företagsservice. Med stöd av den föreslagna bestämmelsen ska dessa bestämmelser också tillämpas på ersättningar, stöd och förmåner som en kommun inom ett försöksområde beviljat med stöd av försökslagen.
11 §.Undantag som gäller arbetsprövning och lönesubvention. Paragrafen preciseras så att den motsvarar det innehåll som avses i motiveringen (RP 87/2020 rd, s. 62-63). Samtidigt stryks omnämnandet av lönesubvention som finansieras av Europeiska socialfonden ur paragrafen, eftersom lönesubvention inte längre finansieras av socialfonden.
I den gällande paragrafen föreskrivs det att om den som ansöker om lönesubvention är en kommun inom ett försöksområde eller om lönesubventionen finansieras genom Europeiska socialfonden, fattas beslutet om beviljande av arbets- och näringsbyrån på det sätt som föreskrivs i 7 kap. i lagen om offentlig arbetskrafts- och företagsservice. Enligt motiveringarna till bestämmelsen avses i detta fall med kommun en kommun inom försöksområdet, en i kommunallagen avsedd ansvarig kommun eller någon annan sammanslutning som kommunen eller kommunerna gemensamt har bestämmande inflytande över, såsom en anknuten enhet som ägs av dessa (RP 87/2020 rd, s. 62).
För tydlighetens skull föreslås det att ordalydelsen i paragrafen preciseras så att den motsvarar dessa motiveringar. Med bestämmande inflytande avses här en situation där en eller flera kommuner inom ett försöksområde eller inom försöksområden kan utöva avgörande beslutanderätt i fråga om sammanslutningens strategiska mål och viktiga beslut.
12 §.Försöksområdets kommuners uppgifter för främjande av integration och uppgifter med anknytning till aktiveringsplanen. Paragrafen ändras på så sätt att dess 2–4 mom. stryks och i dess nya 2 mom. föreskrivs det att försöksområdets kommuner har behörighet att i stället för arbets- och näringsbyrån i fråga om sina kunder fatta det avbrottsbeslut som avses i 5 § 6 mom. i lagen om arbetsverksamhet i rehabiliteringssyfte. Det föreslås att bestämmelsen fogas till lagen, eftersom ordalydelsen i bestämmelserna innebär att beslutet om huruvida aktiveringsplanen ska anses avbruten inte omfattas av de i 9 § 1 mom. 3 punkten avsedda uppgifterna när en aktiveringsplan utarbetas, även om beslutet hänför sig till samma helhet av uppgifter. Paragrafens rubrik ändras så att den motsvarar det föreslagna innehållet.
12 a §. Arbetskraftspolitiskt utlåtande. Paragrafen är ny och i den föreslås bestämmelser om uppgifter med anknytning till det arbetskraftspolitiska utlåtande som försöksområdets kommuner ger.
För närvarande finns bestämmelser om uppgifterna i samband med lämnandet av utlåtandet i 12 § 2–4 mom. Uppgifterna ska regleras på motsvarande sätt i den nya 12 a §, till vilken det fogas bestämmelser om kommunens nya uppgifter i anslutning till lämnandet av arbetskraftspolitiska utlåtanden samt om arbets- och näringsförvaltningens kundservicecenters uppgifter.
Ordalydelsen i det inledande stycket i paragrafens 1 mom. preciseras jämfört med dess formulering i det gällande 12 § 2 mom. I momentets 1 och 2 punkt föreskrivs det om de nya uppgifter vid lämnande av arbetskraftspolitiska utlåtanden som kommunerna inom försöksområdet får.
Enligt momentets 1 punkt ger kommunerna inom försöksområdet arbetskraftspolitiska utlåtanden om de allmänna arbetskraftspolitiska förutsättningarna för erhållande av förmåner enligt 2 kap. 1 § i lagen om utkomstskydd för arbetslösa. Uppgiften är ny.
För att få en arbetslöshetsförmån krävs det att personens jobbsökning är i kraft, att personen söker heltidsarbete och att personen är arbetslös. Arbetssökande som får invalidpension i form av delpension har rätt till arbetslöshetsförmåner, trots att de inte söker heltidsarbete.
Kommunerna inom ett försöksområde ska lämna ett arbetskraftspolitiskt utlåtande i fall där någon annan än en finsk medborgare har rätt att utföra förvärvsarbete på grundval av ett tillfälligt uppehållstillstånd. En sådan person har inte rätt till arbetsmarknadsstöd. Om andra än EU- eller EES-medborgare eller schweiziska medborgare vill registrera sig som arbetssökande vid en arbets- och näringsbyrå, ska de ha rätt att utföra förvärvsarbete med stöd av ett uppehållstillstånd som inte omfattas av begränsningar som gäller arbetsgivaren.
En arbetssökande kan utföra sedvanligt allmännyttigt frivilligarbete eller sedvanligt talkoarbete utan lön utan att förlora sin rätt till arbetslöshetsförmåner. I denna situation lämnar en kommun inom försöksområdet den arbetssökande ett arbetskraftspolitiskt utlåtande. Om en arbetssökande utan lön arbetar i ett företag eller i sådana uppgifter som allmänt utförs i ett anställningsförhållande eller i form av företagsverksamhet, har personen inte rätt till arbetslöshetsförmåner. Även i fortsättningen ska en arbets- och näringsbyrå lämna ett arbetskraftspolitiskt utlåtande om arbete utan lön till en kund hos en kommun inom ett försöksområde.
Dessutom ska en kommun inom ett försöksområde lämna ett arbetskraftspolitiskt utlåtande om rätten till arbetslöshetsförmåner för unga under 18 år som saknar utbildning. En ung person under 18 år som efter grundskolan eller gymnasiet inte har genomgått någon utbildning som leder till examen och som ger yrkesfärdigheter har inte rätt till arbetsmarknadsstöd på grundval av arbetslöshet.
Enligt paragrafens 1 mom. 2 punkt ska kommunerna inom försöksområdet utreda om det är fråga om ny företagsverksamhet eller eget arbete som inletts som arbetslös och lämna ett arbetskraftspolitiskt utlåtande om huruvida förutsättningarna enligt 2 kap. 5 a § i lagen om utkomstskydd för arbetslösa uppfylls. En arbetssökande har inte rätt till arbetslöshetsförmåner för den tid som han eller hon är sysselsatt på heltid som företagare eller på motsvarande sätt i eget arbete längre än två veckor utan avbrott, om vilket arbets- och näringsbyrån även i fortsättningen lämnar ett arbetskraftspolitiskt utlåtande. Om en arbetssökande inleder ny företagsverksamhet eller eget arbete under sin arbetslöshet, utreds inte företagsverksamhetens eller det egna arbetets inverkan på rätten att få arbetslöshetsförmån. Det faktum att företagsverksamheten eller det egna arbetet eventuellt bedrivs på heltid utgör inte något hinder för att få arbetslöshetsförmåner under företagsverksamhetens första fyra månader. En ny tidsfrist på fyra månader är möjlig först när personen efter det att tidsfristen på fyra månader har börjat har uppfyllt arbetsvillkoret för arbetslöshetsdagpenning och maximitiden för arbetslöshetsdagpenning börjar räknas från början. Huruvida detta villkor uppfylls avgörs av kommunen inom försöksområdet.
En studerande på heltid har inte rätt till arbetslöshetsförmåner, om vilket arbets- och näringsbyrån lämnar ett arbetskraftspolitiskt utlåtande. Med stöd av 1 mom. 2 punkten i paragrafen ska kommunen inom försöksområdet lämna ett arbetskraftspolitiskt utlåtande om den arbetssökandes rätt till arbetslöshetsförmåner, i det fall att en arbetssökande som inleder studierna har fyllt 25 år och studierna pågår utan avbrott eller är indelade i perioder högst sex månader. Det spelar ingen roll om studierna är heltidsstudier eller deltidsstudier enligt lagen om utkomstskydd för arbetslösa. En ytterligare förutsättning är att studierna ger yrkesfärdigheter eller stöder företagsverksamhet. Möjligheten till högst sex månaders heltidsstudier utan förlust av arbetslöshetsförmånen återfås efter det att personen har uppfyllt arbetsvillkoret för arbetslöshetsdagpenning och maximitiden för arbetslöshetsdagpenning har börjat löpa från början. Kommunerna inom försöksområdena ska avgöra om förutsättningen uppfylls.
Paragrafens 1 mom. 3–5 punkt motsvarar gällande 12 § 2 mom. 1–3 punkt.
Med stöd av paragrafens 2 mom. kan arbets- och näringsförvaltningens kundservicecenter ändra ett arbetskraftspolitiskt utlåtande av en kommun så att det gäller en arbetslöshetsförmån av ett annat slag, överföra ett arbetskraftspolitiskt utlåtande av en kommun till någon annan utbetalare av arbetslöshetsförmån och rätta uppenbara skriv- eller räknefel eller andra jämförbara tydliga fel i en kommuns arbetskraftspolitiska utlåtande. Detta motsvarar kundservicecentrets nuvarande uppgifter när det är fråga om ett utlåtande av arbets- och näringsbyrån. På motsvarande sätt som för närvarande kan kundservicecentret i fråga om en kund inom ett försöksområde också lämna ett arbetskraftspolitiskt utlåtande om de allmänna arbetskraftspolitiska förutsättningar för erhållande av förmåner enligt 2 kap. i lagen om utkomstskydd för arbetslösa som inte omfattar arbetskraftspolitisk prövning.
Dessutom föreskrivs det i 2 mom. att på arbetskraftspolitiska utlåtanden av kommuner inom försöksområden och av arbets- och näringsförvaltningens kundservicecenter ska 11 kap. 4 § 3 och 4 mom. i lagen om utkomstskydd för arbetslösa tillämpas. Motsvarande bestämmelse i det gällande 12 § 3 mom. gäller endast kommuner inom försöksområden. Sålunda ska i fortsättningen även arbets- och näringsförvaltningens kundservicecenter lämna utlåtanden på begäran av Folkpensionsanstalten eller en arbetslöshetskassa och det ska på deras begäran kompletteras utan dröjsmål. Om en arbetssökande har meddelat att han eller hon ansöker om en arbetslöshetsförmån, kan ett utlåtande lämnas utan särskild begäran. Utlåtandet ska delges den arbetssökande i samband med ett sådant beslut om förmån som avses i 11 kap. 3 § i lagen om utkomstskydd för arbetslösa. Den arbetssökande har rätt att på begäran få uppgift om utlåtandet även av arbets- och näringsförvaltningens kundservicecenter.
I paragrafens 3 mom. föreskrivs det om utfärdande av närmare bestämmelser. I det gällande 12 § 4 mom. finns det på motsvarande sätt bestämmelser om arbetskraftspolitiska utlåtanden som lämnas av kommuner inom försöksområden och om vad som ska ingå i utlåtandena. Enligt det föreslagna 3 mom. får närmare bestämmelser utfärdas om såväl lämnande av arbetskraftspolitiska utlåtanden och innehållet i utlåtandena som rätten för arbets- och näringsförvaltningens kundservicecenter att lämna arbetskraftspolitiska utlåtanden.
Innehållet i paragrafens 4 mom. motsvarar det nuvarande 12 § 5 mom. Bestämmelsens ordalydelse preciseras.
Enligt paragrafens 5 mom. tillämpas 13 kap. 1 § i lagen om utkomstskydd för arbetslösa på rätten för kommunerna inom försöksområdena att få uppgifter. Kommunerna inom försöksområdena ska ha motsvarande rätt att få uppgifter som arbets- och näringsbyråerna har att få nödvändiga uppgifter för att kunna sköta utlåtandeuppgifter. Rätten att få uppgifter är nödvändig för skötseln av de utlåtandeuppgifter som föreslås bli överförda. I 13 kap. 3 § i lagen om utkomstskydd för arbetslösa föreskrivs det att trots sekretessbestämmelserna och andra begränsningar som gäller erhållande av uppgifter har Folkpensionsanstalten och arbetslöshetskassorna rätt att lämna ut uppgifter som de erhållit i samband med sina uppdrag till arbetskraftsmyndigheten när det är fråga om omständigheter som påverkar de arbetskraftspolitiska förutsättningarna för erhållande av arbetslöshetsförmåner. I momentet föreskrivs det att uppgifter på motsvarande sätt ska få lämnas ut till kommuner inom försöksområden.
14 §.Användningen av arbets- och näringsbyråns kundinformationssystem. I paragrafens 2 och 3 mom. beaktas att kommunerna inom försöksområdet kan besluta att överföra skötseln av de uppgifter som avses i försökslagen på en samkommun. Det föreslås att det till paragrafens 2 mom. fogas en bestämmelse om användarrättigheter för en tjänsteman som är anställd hos en samkommun. Enligt bestämmelsen kan även tjänstemän i personalen i en samkommun som inrättats av kommunerna inom ett försöksområde och som svarar för skötseln av de uppgifter som avses i denna lag på ansökan beviljas användarrättigheter till kundinformationssystemet, under samma förutsättningar som andra tjänstemän. Det föreslås att det också till paragrafens 3 mom. fogas ett omnämnande av tjänsteman i samkommuner. På motsvarande sätt som för en tjänsteman i en kommun inom ett försöksområde ska även på ändring och upphävande av användarrättigheter för en tjänsteman i en samkommun tillämpas vad som i 13 kap. 5 a § i lagen om offentlig arbetskrafts- och företagsservice föreskrivs om ändring och upphävande av användarrättigheter som beviljats en tjänsteman som är anställd hos arbets- och näringsbyrån.
16 §.Statlig finansiering av försöksområden. I paragrafens 1 och 2 mom. ersätts försöksområdet med kommunerna inom försöksområdet när det är fråga om hörande och tillämpning av lagen om statsbudgeten. Fördelningen av anslaget enligt försöksområde ändras inte.
17 §.Rätt att få uppgifter, förvägran av service och sökande av ändring. Till paragrafens 2 mom. fogas en bestämmelse, enligt vilken en besvärsskrift som gäller ett beslut om kostnadsersättning enligt prövning som fattats av en kommun inom ett försöksområde ska lämnas till den kommun inom försöksområdet som fattat beslutet.
20 §.Försöksområdets kommuners och deras kunders skyldighet att lämna uppgifter. I paragrafen föreslås ett nytt 3 mom. I momentet föreskrivs om möjligheten att genom förordning av arbets- och näringsministeriet föreskriva om försöksområdets kommuners lämnande av uppgifter till arbets- och näringsbyrån för lämnande av arbetskraftspolitiskt utlåtande. Till exempel bestämmelser om tidsfristen för lämnandet av uppgifter får utfärdas genom förordning.
22 §.Tillsyn. Paragrafens 2 mom. preciseras så att meddelande av ett föreläggande grundar sig på brister eller lagstridigheter som upptäckts i kommunen inom försöksområdet. För närvarande talas det i bestämmelsen om brister eller lagstridigheter som upptäckts inom försöksområdena. Det är viktigt att regionförvaltningsverket kommunvis kan granska ordnandet av den service som avses i försökslagen, eftersom kommunerna inom försöksområdena enligt 7 § har organiseringsansvaret.
25 §.Övergångsbestämmelser i anslutning till att försöket avslutas. Paragrafen är ny. I 1 mom. föreskrivs det att den plan som kommunen och kunden har utarbetat är förpliktande efter det att försöket avslutats. Syftet med bestämmelsen är att förtydliga övergången från försöket till förhållanden som gäller tills vidare och att trygga kontinuiteten i servicen till kunderna under övergången. I paragrafens 2 mom. föreskrivs det om arbets- och näringsbyråns behörighet i ett anhängigt ärende där en kommun inom ett försöksområde har fattat ett beslut eller avgörande under försöket och behandlingen av ärendet fortsätter efter det att försöket avslutats. Ett sådant ärende kan till exempel vara behandling av besvär som gäller en arbetslöshetsförmån, det vill säga en kommun har lämnat ett arbetskraftspolitiskt utlåtande i ett ärende och kunden har under försöket eller efter det att det avslutats anfört besvär över ett beslut som fattats på grundval av utlåtandet. När behörigheten för kommunerna inom försöksområdena har upphört är arbets- och näringsbyråerna behöriga i ärendet. I paragrafen har det beaktats att försöket också kan avslutas genom ett beslut om avbrytande av regionförvaltningsverket.