2.1
De uppgifter inom utkomstskyddet för arbetslösa som sköts av kommunerna inom försöksområdena i kommunförsöket som gäller främjande av sysselsättningen
Enligt lagen om ett kommunförsök som gäller främjande av sysselsättningen sköter kommunerna inom ett försöksområde uppgifter med koppling till genomförandet av systemet för utkomstskydd för arbetslösa. En kommun inom ett försöksområde ska i fråga om sina kunder ge sådana för Folkpensionsanstalten och arbetslöshetskassorna bindande arbetskraftspolitiska utlåtanden om de arbetskraftspolitiska förutsättningarna för erhållande av arbetslöshetsförmåner som avses 1 kap. 4 § 3 mom. i lagen om utkomstskydd för arbetslösa (1290/2002). I de arbetskraftspolitiska utlåtandena anger kommunen i fråga om de förutsättningar som hör till kommunens behörighet huruvida arbetslöshetsförmåner kan betalas till en person.
Sedan försöket inleddes har ytterligare uppgifter i anslutning till verkställigheten av systemet med utkomstskydd för arbetslösa överförts till kommunerna inom försöksområdena fr.o.m. den 2 oktober 2021. Kommunerna inom försöksområdena ger arbetskraftspolitiska utlåtanden om jobbsökningens giltighet, sökande av heltidsarbete, arbetslöshet samt nystartad företagsverksamhet och sysselsättning i eget arbete samt kortvariga studier. Dessutom ger kommunerna inom försöksområdena arbetskraftspolitiska utlåtanden om arbetssökandens deltagande i sysselsättningsfrämjande service och om huruvida servicen ingår i sysselsättningsplanen. Utlåtanden ges också om inledandet av servicen och om avslutandet av den samt om ändringar medan servicen pågår. Utlåtandena ska också innehålla information om den plats där servicen ordnas.
Med avvikelse från det som sägs ovan är det dock arbets- och näringsbyrån som ger utlåtanden om sådan arbetskraftsutbildning som avses i lagen om offentlig arbetskrafts- och företagsservice och lagen om yrkesutbildning (531/2017). Detta beror på egenskaperna hos arbets- och näringsförvaltningens kundinformationssystem. I kundinformationssystemet har lämnandet av arbetskraftspolitiska utlåtanden om inledande av arbetskraftsutbildning automatiserats nästan helt och hållet. I och med att arbets- och näringsbyrån lämnar utlåtandena säkerställs det alltså att behandlingen av ett arbetskraftspolitiskt utlåtande om arbetskraftsutbildning för en arbetssökande som är kund hos en kommun inom ett försöksområde sker utan dröjsmål och att processen är ändamålsenlig.
Kommunerna inom försöksområdena ger också arbetskraftspolitiska utlåtanden om frivilliga studier som stöds med arbetslöshetsförmån, allmännyttigt frivilligarbete och sedvanligt talkoarbete samt rätten till arbetsmarknadsstöd för unga personer under 18 år som saknar utbildning. Dessutom ger kommunerna inom försöksområdena utlåtanden om stödtiden för studier, invandrarens skyldigheter och uppföljning av och avbrott i studier enligt 25 § i lagen om främjande av integration (1386/2010).
Arbets- och näringsbyråerna ger arbetskraftspolitiska utlåtanden om rätten för en arbetssökande som är kund hos en kommun inom ett försöksområde att få arbetslöshetsförmåner i sådana fall där lämnandet av utlåtande inte har ålagts kommunen inom försöksområdet.
2.2
De uppgifter inom utkomstskyddet för arbetslösa som sköts av arbets- och näringsbyråerna
Enligt statsrådets förordning om närings-, trafik- och miljöcentralerna (1373/2018) har lämnandet av vissa sådana i förordningen angivna arbetskraftspolitiska utlåtanden som kräver prövning på riksnivå centraliserats till Nylands arbets- och näringsbyrå fr.o.m. den 1 oktober 2021. Nylands arbets- och näringsbyrå ger inom verksamhetsområdena för samtliga arbets- och näringsbyråer arbetskraftspolitiska utlåtanden om de förutsättningar för erhållande av arbetslöshetsförmåner som nämns i förordningen.
Nylands arbets- och näringsbyrå ger också arbetskraftspolitiska utlåtanden om kunder hos en kommun som deltar i kommunförsöket som gäller främjande av sysselsättningen när det gäller de förutsättningar för erhållande av arbetslöshetsförmåner som hör till arbets- och näringsbyråns behörighet och som genom förordningen har centraliserats till Nylands arbets- och näringsbyrå.
Till Nylands arbets- och näringsbyrå har centraliserats lämnandet av arbetskraftspolitiska utlåtanden om de förutsättningar för erhållande av arbetslöshetsförmåner som gäller företagsverksamhet eller sysselsättning i eget arbete, annat arbete än arbete som utförs i anställningsförhållande, studier, förutsättningar som gäller unga personer som saknar utbildning samt arbetskraftspolitiskt klandervärt förfarande. Dessutom kan Nylands arbets- och näringsbyrå ge arbetskraftspolitiska utlåtanden inom verksamhetsområdena för samtliga arbets- och näringsbyråer också om andra än i förordningen uttryckligen nämnda förutsättningar för erhållande av arbetslöshetsförmåner, när byrån sköter de uppgifter som anges i förordningen.
Varje arbets- och näringsbyrå ska inom sitt verksamhetsområde ge arbetskraftspolitiska utlåtanden om förutsättningarna för att en arbetssökande som är kund hos en kommun inom ett försöksområde ska få arbetslöshetsförmåner i sådana ärenden där utlåtandet inte ska lämnas av kommunen inom försöksområdet eller, enligt vad som föreskrivs genom förordning, av Nylands arbets- och näringsbyrå. Dessa utlåtanden gäller rätten till förmån efter den skyldighet att vara i arbete som ålagts på grund av upprepade förfaranden som är arbetskraftspolitiskt klandervärda och återfående av rätten till utkomstskydd för arbetslösa i fråga om unga personer som saknar utbildning.
Dessutom ger arbets- och näringsbyrån arbetskraftspolitiska utlåtanden om arbetskraftsutbildning som avses i lagen om offentlig arbetskrafts- och företagsservice och lagen om yrkesutbildning när det gäller arbetssökande som är kunder hos en kommun inom ett försöksområde.
I fråga om skötseln av de uppgifter med koppling till genomförandet av systemet för utkomstskydd för arbetslösa som fortfarande hör till arbetskrafts- och näringsbyråernas behörighet begär kommunerna inom försöksområdena behövliga utredningar av kunderna. Utredningarna förmedlas utan dröjsmål via kundinformationssystemet till arbets- och näringsbyråerna där besluten om de arbetskraftspolitiska förutsättningarna för erhållande av arbetslöshetsförmåner fattas. Arbets- och näringsbyråerna svarar inom ramen för sin behörighet för behövliga fortsatta utredningar i anslutning till lämnandet av arbetskraftspolitiska utlåtanden. Både de kommuner inom försöksområdena som förmedlar uppgifterna och de arbets- och näringsbyråer som lämnar utlåtanden utreder vid behov arbetssökandenas situation och begär ytterligare utredningar.
Det att vissa sådana uppgifter inom utkomstskyddet för arbetslösa som kräver prövning centraliseras till Nylands arbets- och näringsbyrå innebär i praktiken att arbetskraftspolitiska utlåtanden om arbetssökande som är kunder hos en kommun inom ett försöksområde ges centraliserat vid Nylands arbets- och näringsbyrå, vid varje arbets- och näringsbyrå samt i kommunen inom försöksområdet.
Vid halvtidsöversynen våren 2021 beslutade statsminister Sanna Marins regering att permanent överföra arbets- och näringstjänsterna till kommunerna under 2024. Detta har att göra med regeringsprogrammets sysselsättningsmål och stärkandet av kommunernas ansvar för sysselsättningstjänsterna. Med beaktande av regeringens riktlinjer är det ändamålsenligt att lämnandet av arbetskraftspolitiska utlåtanden om kunder hos en kommun inom ett försöksområde inom respektive arbets- och näringsbyrås verksamhetsområde i huvudsak överförs till kommunen inom försöksområdet. En sådan överföring av uppgifterna inom utkomstskyddet för arbetslösa innebär att behandlingen av utkomstskyddsärenden som gäller arbetssökande som är kunder hos en kommun inom ett försöksområde blir smidigare och klarare och säkerställer att behandlingen sker utan dröjsmål. Genom överföringen av uppgifterna inom utkomstskyddet för arbetslösa stärks dessutom kommunernas roll i ärenden som gäller utkomstskyddet för arbetslösa.
Nylands arbets- och näringsbyrå kan inte ge arbetskraftspolitiska utlåtanden om andra än i förordningen angivna förutsättningar för erhållande av arbetslöshetsförmåner när det gäller kunderna hos kommunerna inom ett försöksområde. För att processen för utkomstskydd för arbetslösa för arbetssökande som är kunder hos en kommun inom ett försöksområde ska bli smidigare är det dessutom motiverat att Nylands arbets- och näringsbyrå också i fråga om dessa kunder kan ge arbetskraftspolitiska utlåtanden om även andra än i förordningen angivna förutsättningar för erhållande av arbetslöshetsförmåner, när byrån sköter uppgifter som anges i förordningen.
Hur studier påverkar rätten att få arbetslöshetsförmån
De som studerar på heltid har inte rätt till arbetslöshetsförmåner. Begränsningen gäller också ferieperioder under heltidsstudier. Frågan om studierna är heltidsstudier eller inte bedöms antingen på basis av studiernas examensinriktning eller deras omfattning. Arbetslösa får studera på deltid utan att studierna påverkar rätten till arbetslöshetsförmåner. Mindre studier av hobbykaraktär påverkar inte rätten till arbetslöshetsförmåner.
I lagen om utkomstskydd för arbetslösa anges uttömmande vilka studier som betraktas som heltidsstudier. En arbetssökande betraktas inte som studerande på heltid, om det på grundval av stadigvarande tid i arbete eller bedrivande av företagsverksamhet under studietiden kan anses att studierna inte utgör något hinder för att ta emot heltidsarbete. I lagen om utkomstskydd för arbetslösa anges det inte uttömmande vad som avses med stadigvarande tid i arbete. När det gäller längden på tiden i arbete under studietiden har i tillämpningspraxis åtminstone arbete som uppfyller det arbetsvillkor som utgör en förutsättning för arbetslöshetsdagpenning för löntagare ansetts tillräckligt. I praktiken innebär detta att tiden i arbete under studietiden är minst ungefär sex månader.
Nylands arbets- och näringsbyrå ger inom verksamhetsområdena för samtliga arbets- och näringsbyråer och kommunerna inom försöksområdena arbetskraftspolitiska utlåtanden om en arbetssökandes studier och upphörande med heltidsstudier. Varje arbets- och näringsbyrå och kommun inom ett försöksområde ger dock inom sitt eget verksamhetsområde arbetskraftspolitiska utlåtanden om i 2 kap. 10 a § i lagen om utkomstskydd för arbetslösa avsedda kortvariga studier som bedrivs av en arbetssökande som är kund hos dem.
Vid arbets- och näringsministeriet bereds just nu ett förslag till ändring av 16 a § i statsrådets förordning om närings-, trafik- och miljöcentralerna. I bestämmelsen i fråga föreskrivs det om arbetskraftspolitiska utlåtanden som ges centraliserat vid Nylands arbets- och näringsbyrå. Det föreslås att varje arbets- och näringsbyrå, utöver Nylands arbets- och näringsbyrå, ska kunna ge arbetskraftspolitiska utlåtanden om hur en arbetssökandes studier påverkan rätten att få arbetslöshetsförmåner i situationer som inte är förenade med prövning. Det är motiverat att den behörighet att ge arbetskraftspolitiska utlåtanden som motsvarar den behörighet som föreslås i förslaget till ändring av förordningen utsträcks också till kommunerna inom försöksområdena.
Prövning av om det är fråga om heltidsstudier eller deltidsstudier kan ske endast när det är fråga om huruvida en arbetssökande har tillräcklig arbetshistoria eller företagsverksamhet under studietiden för att han eller hon ska kunna påvisa sin förmåga att studera vid sidan av arbete. Utifrån denna prövning kan studier som ska betraktas som heltidsstudier anses vara deltidsstudier.
Till den del det är fråga om att bedöma om en arbetssökandes studier är heltidsstudier på basis av studiernas omfattning eller att bedöma om heltidsstudier kan betraktas som deltidsstudier på basis av arbetshistoria eller företagsverksamhet, är det, för att säkerställa en enhetlig avgörande- och tillämpningspraxis samt för att förhindra dubbel handläggning, motiverat att lämnandet av arbetskraftspolitiska utlåtanden i dessa situationer, på motsvarande sätt som för närvarande, alltjämt uteslutande koncentreras till Nylands arbets- och näringsbyrå.
Med tanke på att behandlingen av en arbetssökandes utkomstskyddsärende ska vara smidig och ske utan dröjsmål är det motiverat att varje kommun inom ett försöksområde inom sitt eget verksamhetsområde kan ge ett arbetskraftspolitiskt utlåtande om arbetssökandens heltidsstudier i situationer som inte är förenade med prövning och att behörigheten i dessa ärenden inte på riksnivå koncentreras enbart till Nylands arbets- och näringsbyrå.
2.3
Arbets- och näringsbyråernas arbetskraftspolitiska utlåtanden om kunder hos kommunerna inom försöksområdena
Varje arbets- och näringsbyrå ger inom sitt verksamhetsområde arbetskraftspolitiska utlåtanden om förutsättningarna för att en arbetssökande som är kund hos en kommun inom ett försöksområde ska få arbetslöshetsförmåner, om lämnandet av utlåtanden inte har ålagts kommunerna inom försöksområdena eller nationellt centraliserats till Nylands arbets- och näringsbyrå. De viktigaste arbetskraftspolitiska utlåtandena om kunderna hos kommunerna inom försöksområdena, vilka ges inom varje arbets- och näringsbyråns verksamhetsområde, gäller återfående av rätten till förmåner i fråga om unga personer som saknar utbildning och rätten till förmåner efter den skyldighet att vara i arbete som ålagts på grund av upprepade förfaranden som är arbetskraftspolitiskt klandervärda.
2.3.1
Återfående av rätten till förmåner i fråga om unga personer som saknar utbildning
En ung person under 25 år, som efter grundskolan eller gymnasiet inte har genomgått någon utbildning som leder till examen och som ger yrkesfärdigheter (ung person som saknar utbildning), ska i föregående ansökningsförfarande som gäller de studier som börjar på höstterminen ha sökt till minst två studieplatser där han eller hon uppfyller kriterierna för antagning som studerande. I sysselsättningsplanen eller i en plan som ersätter den planen kan det under vissa förutsättningar avtalas om att studieplats kan sökas med avvikelse från det som sägs ovan samt om åtgärder i stället för att söka en studieplats.
En ung person som saknar utbildning har inte rätt till arbetslöshetsförmån på grundval av arbetslöshet från början av höstterminen, om han eller hon utan giltig orsak låtit bli att söka en studieplats, vägrat ta emot en studieplats eller genom sitt eget förfarande har orsakat att han eller hon inte blir antagen till en studieplats. Dessutom föreligger inte någon rätt till arbetslöshetsförmån på grundval av arbetslöshet från och med den tidpunkt då en ung person som saknar utbildning utan giltig orsak låter bli att inleda en utbildning som börjar vid en annan tidpunkt än höstterminen eller avbryter utbildningen.
Rätten för en ung person som saknar utbildning att få arbetslöshetsförmån på grundval av arbetslöshet återfås när den unga personen har genomgått en utbildning som leder till examen och som ger yrkesfärdigheter. Rätten till arbetslöshetsförmån på grundval av arbetslöshet återfås också om en ung person som saknar utbildning under minst 21 kalenderveckor har varit i arbete som räknas in i arbetsvillkoret, deltagit i någon annan sysselsättningsfrämjande service än frivilliga studier som stöds med arbetslöshetsförmån eller frivilliga studier enligt lagen om främjande av integration, bedrivit frivilliga heltidsstudier enligt lagen om utkomstskydd för arbetslösa eller varit sysselsatt på heltid i företagsverksamhet eller eget arbete.
Med stöd av den förordning som trädde i kraft den 1 oktober 2021 avgör Nylands arbets- och näringsbyrå inom verksamhetsområdena för samtliga arbets- och näringsbyråer förutsättningarna för unga personer som saknar utbildning att få arbetslöshetsförmåner. Varje arbets- och näringsbyrå avgör inom sitt eget verksamhetsområde om en ung person som saknar utbildning återfår sin rätt till förmåner. Varje arbets- och näringsbyrå avgör inom sitt eget verksamhetsområde också om en ung arbetssökande som saknar utbildning och som är kund hos en kommun inom ett försöksområde återfår sin rätt till förmåner.
För att göra behandlingen av utkomstskyddsärenden som gäller arbetssökande som är kunder hos en kommun inom ett försöksområde smidigare är det motiverat att kommunen inom försöksområdet avgör om en ung person som saknar utbildning och som är kund hos kommunen inom försöksområdet återfår sin rätt till förmåner. Bedömningen av om en ung person som saknar utbildning återfår rätten till förmåner inbegriper endast ringa arbetskraftspolitisk prövning. Vid bedömningen av om rätten till förmåner återfås utreds inte om den unga personen förfar klandervärt enligt en arbetskraftspolitisk bedömning, utan det avgörs endast huruvida den unga personens rätt till förmåner har återfåtts.
2.3.2
Återfående av rätten till förmåner efter skyldigheten att vara i arbete
Sedan ingången av maj 2022 har rätten till arbetslöshetsförmåner kunnat gå förlorad för viss tid på grund av försummelser som hänför sig till inledande intervjuer eller samtal om jobbsökning, sysselsättningsplaner, jobbsökning och vissa sysselsättningsfrämjande tjänster. Om arbetssökandens ovannämnda förfarande upprepas en fjärde gång eller fler än fyra gånger, åläggs arbetssökanden en skyldighet att vara i arbete. Det att förmånen går förlorad för viss tid innebär att den arbetssökande föreläggs en tid utan ersättning, dvs. s.k. karens. Om det ovannämnda förfarandet upprepas, åläggs den arbetssökande en skyldighet att vara i arbete. Skyldigheten att vara i arbete innebär att den arbetssökande tills vidare förlorar sin rätt till förmåner.
Efter att ha ålagts skyldighet att vara i arbete återfår en person rätten till arbetslöshetsförmåner när personen under sammanlagt minst tolv kalenderveckor har varit i arbete som räknas in i arbetsvillkoret, deltagit i någon annan sysselsättningsfrämjande service än frivilliga studier som stöds med arbetslöshetsförmån eller frivilliga studier enligt lagen om främjande av integration (1386/2010), bedrivit frivilliga heltidsstudier enligt lagen om utkomstskydd för arbetslösa eller varit sysselsatt på heltid i företagsverksamhet eller eget arbete. Rätten till arbetslöshetsförmån återfås också när minst fem år har förflutit från det förfarande som ledde till att personen ålades skyldighet att vara i arbete.
Med stöd av den förordning som trädde i kraft den 1 oktober 2021 ger Nylands arbets- och näringsbyrå inom verksamhetsområdena för samtliga arbets- och näringsbyråer arbetskraftspolitiska utlåtanden om åläggande av skyldighet att vara i arbete. Varje arbets- och näringsbyrå avgör inom sitt eget verksamhetsområde om rätten till förmån återfås efter skyldigheten att vara i arbete och ger ett arbetskraftspolitiskt utlåtande om saken. Varje arbets- och näringsbyrå avgör inom sitt verksamhetsområde också om en arbetssökande som är kund hos en kommun inom ett försöksområde återfår rätten till förmån efter skyldigheten att vara i arbete.
För att göra behandlingen av utkomskyddsärenden som gäller arbetssökande som är kunder hos en kommun inom ett försöksområde smidigare är det motiverat att kommunen inom försöksområdet avgör om en arbetssökande som är kund hos kommunen inom försöksområdet återfår sin rätt till förmåner efter skyldigheten att vara i arbete. Vid bedömningen av om skyldigheten att vara i arbete upphör utreds inte om den arbetssökande förfar klandervärt enligt en arbetskraftspolitisk bedömning, utan det avgörs endast huruvida den tidigare skyldigheten att vara i arbete har fullgjorts eller om skyldigheten fortfarande gäller. Bedömningen av när skyldigheten att vara i arbete upphör inbegriper inte någon betydande arbetskraftspolitisk prövning.
2.4
Underrättelse om sökande av arbete i en annan stat
Arbetskraftsmyndigheten ska underrätta Folkpensionsanstalten eller arbetslöshetskassan om att en arbetssökande, enligt artikel 64 i den s.k. grundförordningen, dvs. Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 883/2004 om samordning av de sociala trygghetssystemen, har begett sig till ett annat EU- eller EES-land eller till Schweiz för att söka arbete där.
Underrättelsen i fråga är inte ett sådant arbetskraftspolitiskt utlåtande enligt lagen om utkomstskydd för arbetslösa som är bindande för den som betalar ut arbetslöshetsförmånen. Underrättelsen ska innehålla information om vilken dag arbetssökanden har åkt och ett eventuellt beslut att avvika från grundförordningens krav på att en person måste stå till arbetskraftsmyndigheternas förfogande under minst fyra veckor efter det att han eller hon blev arbetslös.
När det gäller en arbetssökande som är kund hos en kommun inom ett försöksområde ges ovannämnda underrättelse av varje arbets- och näringsbyrå inom sitt eget verksamhetsområde. För att göra behandlingen av utkomstskyddsärenden som gäller arbetssökande som är kunder hos en kommun inom ett försöksområde smidigare är det motiverat att underrättelsen om att en arbetssökande beger sig till en annan stat för att söka arbete där ges av kommunen inom försöksområdet när det är fråga om kommunens egna kunder. Bestämmelser om den föreslagna ändringen föreslås bli intagna i lagen om ett kommunförsök som gäller främjande av sysselsättningen, som innehåller bestämmelser om uppgifterna för kommunerna inom försöksområdena.