1.1
Lagen om fordonsbesiktningsverksamhet
3 §. Definitioner. I paragrafen definieras de centrala begrepp som används i lagen. I 1 mom. 2 punkten definieras termen person som svarar för besiktningsverksamheten, med vilken enligt den gällande definitionen avses den som säkerställer att besiktningarna utförs korrekt på besiktningsstället. I fortsättningen ska en innehavare av besiktningskoncession inte behöva utse en person som svarar för besiktningsverksamhet, så definitionen upphävs som obehövlig.
5 §.Delar av en besiktning som får utföras utan besiktningskoncession. Det föreslås att den ordalydelse som gäller varning i 2 och 3 mom. ska preciseras så att den motsvarar formuleringen i 43, 43 a och 43 b §, och då krävs det inte att varningen ska vara skriftlig för att ett förbud mot att godkänna de kontroller som utförs vid ett kontrollställe ska kunna meddelas.
I paragrafen föreslås också hänvisningarna till Trafiksäkerhetsverket ersättas med hänvisningar till Transport- och kommunikationsverket. Denna ändring har också gjorts i de andra paragrafer som här föreslås bli ändrade och den nämns inte i samband med motiveringen till de övriga föreslagna paragraferna.
6 §. Besiktningskoncession. För närvarande beviljas besiktningskoncession enligt besiktningsslag. Besiktningskoncessioner har hittills delats in i besiktningar av lätta och tunga fordon, och dessutom har man kunnat ansöka om koncession för enbart periodiska besiktningar och kontrollbesiktningar eller för alla besiktningsslag. I fortsättningen ska besiktningskoncessionerna inte delas in enligt besiktningsslag, utan en besiktningskoncession ska berättiga till besiktning av alla besiktningsslag, dvs. periodiska besiktningar, kontrollbesiktningar, registreringsbesiktningar, ändringsbesiktningar och kopplingsbesiktningar.
Ändringen påverkar inte de krav som ställs för besiktares yrkesskicklighet eller för besiktningsställets lokaler och anordningar, utan de ska fortfarande anges per besiktningsslag.
7 §. Förutsättningar för beviljande av besiktningskoncession. I fortsättningen ska en besiktningskoncession inte längre beviljas för ett bestämt verksamhetsställe, vilket innebär att det inte i fortsättningen finns grunder för de gällande koncessionsvillkoren som gäller besiktningsställe. En förutsättning för beviljande av koncession kan inte på samma sätt som för närvarande vara att sökanden i sin ansökan anger de lokaler, de anordningar och den utrustning som används vid besiktningen eller per besiktningsställe anger den person som svarar för besiktningsverksamheten eller de besiktare som sökanden har i sin tjänst. Innehavaren av besiktningskoncession ska i fortsättningen fritt kunna utvidga besiktningsverksamheten till nya verksamhetsställen efter att koncessionen beviljats, och därför är det inte ändamålsenligt att ange dessa uppgifter i koncessionsansökan. Innehavaren av besiktningskoncession kan inte heller i samband med ansökan om koncession förutsättas ha en ansvarsförsäkring som är knuten till verksamhetens omfattning, eftersom verksamhetens slutliga omfattning inte är känd vid tidpunkten för ansökan. Dessutom krävs det för närvarande att sökanden förmår sörja för ett behörigt dataskydd. I praktiken har detta granskats i samband med inspektionen av lokalerna och anordningarna. Innehavaren av besiktningskoncession ska naturligtvis även i fortsättningen sörja för att dataskyddet är ändamålsenligt, men en förhandsgranskning av detta kan inte anses ändamålsenligt, eftersom lokalerna och anordningarna inte kända vid ansökan om besiktningskoncession.
Till övriga delar förblir förutsättningarna för beviljande av besiktningskoncession nästan oförändrade och bestämmelser om dessa förutsättningar finns i 1 mom. Enligt 1 mom. 1 punkten krävs det fortfarande för att besiktningskoncession ska kunna beviljas att sökanden har rätt att idka näring i Finland. Enligt 1 mom. 2 punkten är en förutsättning för koncession att sökanden inte är försatt i konkurs och, om sökanden är en fysisk person, att han eller hon är myndig och att hans eller hennes handlingsbehörighet inte har begränsats. Enligt 1 mom. 3 punkten ska det även i fortsättningen förutsättas att sökanden är tillförlitlig, vilket bedöms enligt kraven i 9 §. Enligt 1 mom. 4 punkten ska besiktningsverksamheten vara ordnad så att annan verksamhet i anslutning till fordon än besiktningsverksamhet inte inverkar på slutresultatet av besiktningen. Enligt 1 mom. 6 punkten ska sökanden också ha ändamålsenliga förbindelser till trafik- och transportregistret.
Sökanden ska förmå säkerställa en tillräckligt hög kvalitet på besiktningsverksamheten, och i anslutning till detta krävs det för närvarande att sökanden har ett tillräckligt omfattande kvalitetsledningssystem, som har certifierats av ett ackrediterat certifieringsorgan enligt standarden SFS-EN ISO 9001:2008, som gäller krav på kvalitetsledningssystem, eller en nyare version av den standarden. Det föreslås att 1 mom. 5 punkten ska ändras så att i fortsättningen ska även ett kvalitetssystem som uppfyller kraven enligt standarden SFS-EN ISO/IEC 17020:2012 eller en nyare version av den standarden godkännas.
Paragrafens 2 mom. motsvarar till innehållet 7 § 4 mom. i den gällande lagen. Enligt det ska ansökan om besiktningskoncession avslås om Transport- och kommunikationsverket får kännedom om att arrangemang som hänför sig till ansökan har vidtagits för att kringgå bestämmelserna om förutsättningarna för besiktningskoncession. Med detta avses t.ex. en situation där sökanden lämnar Transport- och kommunikationsverket en sådan utredning om sin organisation som i själva verket inte stämmer, eller det är uppenbart att andra personer än de som anges i ansökan kommer att svara för verksamheten.
8 §. Exceptionella förutsättningar för koncession för besiktning av tunga fordon. I paragrafen föreskrivs det om de förutsättningar under vilka Transport- och kommunikationsverket kan bevilja dispens för besiktning av tunga fordon för sådana verksamhetsställen där lokalerna eller anordningarna inte uppfyller de krav som ställs i fråga om besiktning av tunga fordon. I fortsättningen ska besiktningskoncessionen inte längre vara knuten till besiktningsslag eller besiktningsställe, och då är besiktningsställets lokaler och anordningar inte längre en förutsättning för beviljande av koncession, och således finns det inget behov av en besiktningskoncession lik den nuvarande som beviljas enligt exceptionella förutsättningar. Det finns ändå behov att säkerställa tillgången till mindre vanliga besiktningstjänster i hela landet även i framtiden, och därför är det motiverat att bevara en sådan temporär dispens för besiktning av tunga fordon som för närvarande.
Det föreslås att det i fortsättningen i 1 mom. ska föreskrivas om att Transport- och kommunikationsverket kan tillåta besiktning av tunga fordon på sådana besiktningsställen där verksamhetsställets lokaler eller anordningar till smärre delar inte uppfyller de krav som ställs på besiktningen av tunga fordon. En förutsättning för beviljande av dispens är att utbudet av besiktningstjänster är bristfälligt i regionen. Dispens kan endast beviljas en innehavare av besiktningskoncession.
I 2 mom. föreskrivs det om de faktorer som Transport- och kommunikationsverket ska beakta vid bedömningen av om dispens ska beviljas. Transport- och kommunikationsverket ska vid bedömningen av om utbudet av besiktningstjänster är bristfälligt ta hänsyn åtminstone till avståndet mellan besiktningsstället och andra besiktningsställen för tunga fordon, de resor som normalt företas i regionen när ärenden ska skötas samt antalet tunga fordon som omfattas av besiktningsskyldighet. Momentet motsvarar till sitt innehåll 2 mom. i gällande paragraf.
Även 3 mom. motsvarar i stor utsträckning nuläget, men i fortsättningen används inte längre uttrycket besiktningskoncession, utan det ersätts med uttrycket dispens. Transport- och kommunikationsverket ska återkalla en dispens, om utbudet av besiktningstjänster inte längre är bristfälligt. Verksamheten enligt den återkallade dispensen ska upphöra senast ett år efter det att ett annat besiktningsställe har börjat erbjuda besiktningstjänster för tunga fordon. En innehavare av besiktningskoncession kan fortsätta besikta tunga fordon, om innehavaren sörjer för att verksamhetsställets lokaler och anordningar motsvarar föreskrivna krav.
9 §.Bedömning av sökandes tillförlitlighet. I 3 mom. 2 punkten ändras paragrafhänvisningen gällande återkallande av besiktningskoncession till att motsvara lagförslaget. Bestämmelser om återkallande av besiktningskoncession finns i fortsättningen i 43 a §.
12 §.Besiktningsställets lokaler och besiktningsanordningar. Det föreslås att paragrafen upphävs, eftersom besiktningsställets lokaler och anordningar inte längre är en förutsättning för beviljande av besiktningskoncession. Bestämmelser om lokaler och anordningar finns i fortsättningen i 22 §.
13 §.Ansökan om besiktningskoncession. I paragrafen föreskrivs det om ansökan om besiktningskoncession. Det finns skäl att ändra de uppgifter som enligt 1 mom. ska fogas till ansökan i och med att besiktningskoncessionen i fortsättningen inte ska beviljas för ett bestämt besiktningsslag eller besiktningsställe och många av de uppgifter som för närvarande ska fogas till ansökan blir obehövliga. I fortsättningen behöver det inte längre anges vilka besiktningsslag ansökan gäller eller var verksamheten kommer att bedrivas. Inte heller är uppgifter om den person som svarar för besiktningsverksamheten, lokaler, anordningar eller besiktare behövliga uppgifter vid ansökan om koncession. I fortsättningen är inte heller en ansvarsförsäkring en förutsättning för beviljande av koncession, och uppgifter om en sådan behöver inte fogas till ansökan. Uppgifter om den tidpunkt då besiktningsverksamheten inleds behövs inte i framtiden, eftersom kravet på att verksamheten ska inledas inom sex månader efter det att koncessionen beviljades föreslås bli upphävt. Ändringen innebär att också 2 mom. i den gällande paragrafen är obehövligt, eftersom innehavaren av besiktningskoncession inte längre behöver ansöka om flera besiktningskoncessioner.
Ansökan om koncession ska även i fortsättningen göras skriftligen och till ansökan ska fogas de uppgifter som anges i paragrafen. Enligt den föreslagna 1 punkten ska till ansökan fogas utdrag ur handelsregistret eller någon annan motsvarande utredning samt utredning om ägandeförhållandena i bolaget, om sökandens verksamhet bedrivs i bolagsform. Punkten motsvarar 13 § 1 mom. 1 punkten i den gällande lagen.
Enligt den föreslagna 2 punkten ska sökanden till ansökan foga en redogörelse för hur sökanden säkerställer att verksamheten är av tillräckligt hög kvalitet och en redogörelse för det system som krävs enligt 7 § 1 mom. 5 punkten. Punkten motsvarar 13 § 1 mom. 4 punkten i den gällande lagen, med den tekniska skillnaden att det i punkten inte längre hänvisas till certifieringen av kvalitetsledningssystemet, utan mer allmänt till systemet, eftersom kriteriet uppfylls av ett kvalitetsledningssystem som har certifierats enligt standarden SFS-EN ISO 9001:2008 eller en nyare version av den standarden, men också av ett kvalitetssystem som uppfyller villkoren i standarden SFS-EN ISO/IEC 17020:2012 eller en nyare version av den standarden.
Enligt den föreslagna 3 punkten ska sökanden till ansökan foga en redogörelse för hur sökanden ordnar sin verksamhet så att annan verksamhet som sökanden bedriver i anslutning till fordon än besiktningsverksamhet inte inverkar på slutresultatet av besiktningen. Punkten motsvarar 13 § 1 mom. 4 a-punkten i den gällande lagen.
Enligt den föreslagna 4 punkten ska till ansökan även fogas en redogörelse för hur sökanden ämnar ordna anslutningen till trafik- och transportregistret. Punkten motsvarar 13 § 1 mom. 6 punkten i den gällande lagen med den skillnaden att det inte längre föreskrivs att sökanden ska sörja för att dataskyddet är ordnat på behörigt sätt, eftersom detta inte i fortsättningen är en förutsättning för koncession.
Enligt den föreslagna 5 punkten ska till ansökan fogas en redogörelse för hur sökanden och de som utövar ett bestämmande inflytande över en sökande som bedriver verksamhet i bolagsform uppfyller de krav som ställs på dem. Motsvarande skyldighet finns i 13 § 1 mom. 7 punkten i den gällande lagen.
14 §.Beviljande av besiktningskoncession. I paragrafen föreskrivs det om när Transport- och kommunikationsverket ska bevilja sökanden besiktningskoncession. Även denna paragraf ska ändras till den del den innehåller bedömning av besiktningsstället. Eftersom besiktningskoncession inte längre beviljas för ett bestämt verksamhetsställe, kommer Transport- och kommunikationsverket inte att kontrollera besiktningsställets lokaler och anordningar innan koncession beviljas. Transport- och kommunikationsverket ska i fortsättningen bevilja koncession om sökanden uppfyller kraven i 7 §.
14 a §.Anmälan om inledande av besiktningsverksamhet. Det föreslås att det i slutet av det kapitel som gäller besiktningskoncession tas in en ny paragraf som innehåller en skyldighet att anmäla om inledande av besiktningsverksamhet på ett besiktningsställe. I fortsättningen kommer besiktningskoncessionen inte att beviljas för ett bestämt verksamhetsställe, utan innehavaren av besiktningskoncession kan enligt egen prövning inleda besiktningsverksamhet på nya verksamhetsställen. Besiktningskoncessionerna i sig ger således ingen heltäckande information om var besiktningsverksamhet bedrivs och hurdana besiktningstjänster som erbjuds.
För att väsentliga uppgifter om besiktningsverksamhet även i framtiden ska finnas tillgängliga i synnerhet för den myndighet som utövar tillsyn över besiktningsverksamheten, ska innehavarna av besiktningskoncession vara skyldiga att till Transport- och kommunikationsverket anmäla om inledande av besiktningsverksamhet vid ett besiktningsställe. I anmälan ska anges den tidpunkt då verksamheten inleds, besiktningsställets läge, de lokaler och anordningar som används i besiktningsverksamheten, de besiktningstjänster som erbjuds på besiktningsstället, t.ex. enligt fordonskategori och besiktningsslag, samt besiktningsställets kontaktperson. Uppgiften om vilka tjänster som erbjuds kan också lämnas t.ex. enligt måtten på de fordon som besiktas. Uppgifterna är viktiga särskilt med tanke på tillsynen över besiktningsverksamheten. Det är viktigt att det i anmälan beskrivs hurdan besiktningsverksamhet som kommer att bedrivas på besiktningsstället, så att tillsynsmyndigheten får en klar bild av vilka besiktningstjänster som erbjuds där. Det är också lättare för Transport- och kommunikationsverket att identifiera eventuella försummelser och oegentligheter, om den t.ex. på något annat sätt får kännedom om att verksamheten på besiktningsstället inte motsvarar det anmälda.
Den i 4 punkten avsedda anmälan om de besiktningstjänster som erbjuds på besiktningsstället har även i övrigt juridisk betydelse. En anmälan är bindande för innehavaren av besiktningskoncession i fråga om utbudet av besiktningstjänster, eftersom innehavaren av besiktningskoncession enligt den föreslagna 23 § ska erbjuda de anmälda tjänsterna till alla som önskar dem.
Enligt 2 mom. ska anmälan göras senast 14 dygn innan verksamheten inleds, och anmälan ska göras separat för varje besiktningsställe där besiktningsverksamhet ska bedrivas. En förhandsanmälan ger Transport- och kommunikationsverket en möjlighet att bedöma om den framtida verksamheten överensstämmer med bestämmelser och föreskrifter och att vid behov ingripa i missförhållanden redan innan verksamheten inleds. Sådana fall kan t.ex. vara situationer där det upptäcks att de anordningar och lokaler som angetts i anmälan inte är sådana att besiktningar kan utföras med dem i enlighet med gällande bestämmelser. Innehavaren av besiktningskoncession ska också utan dröjsmål meddela Transport- och kommunikationsverket om förändringar i de uppgifter som avses i 1 mom. Genom denna skyldighet säkerställs det att den myndighet som utövar tillsyn över besiktningsverksamheten ständigt har tillgång till aktuella uppgifter om den besiktningsverksamhet som innehavarna av besiktningskoncession bedriver.
Enligt 3 mom. får Transport- och kommunikationsverket meddela närmare föreskrifter om lämnande av de uppgifter som avses i 1 mom. och om innehållet i anmälan.
Rubriken för 3 kap.Krav på besiktare. Kapitlets rubrik föreslås bli ändrad så att den motsvarar kapitlets innehåll. I fortsättningen krävs det inte att en person som svarar för besiktningsverksamheten utses och de krav som ställs på personer som svarar för besiktningsverksamheten upphävs.
15 §.Besiktarnas tillförlitlighet. Det föreslår att paragrafens rubrik och 1 mom. ändras så att det i dem inte längre hänvisas till person som svarar för besiktningsverksamheten. En person som svarar för besiktningsverksamheten ska inte längre behöva utses. Hänvisningen i 3 mom. 3 punkten ändras så att den motsvarar den nya paragrafstrukturen varvid den nuvarande hänvisningen till 43 § 3 mom. ersätts med en hänvisning till 43 a § 1 mom. 3 punkten.
16 §. Beslut om besiktarnas tillförlitlighet. Det föreslås att omnämnandena av person som svarar för besiktningsverksamheten stryks i paragrafen.
17 §. Krav på besiktares yrkesskicklighet. Det föreslås att ordalydelsen i 2 mom. preciseras så att det i fortsättningen ska krävas att besiktare har verkstadserfarenhet eller motsvarande erfarenhet av eller kompetens för fordon och inte som nu för branschen lämplig verkstadserfarenhet eller motsvarande erfarenhet av fordon. Bestämmelsen behöver ändras för att det krav på kunnande motsvarande tre års erfarenhet som är en förutsättning för avläggande av yrkesexamen ska beaktas.
19 §.Vidareutbildning för besiktare. Det föreslås att 2 mom. ändras så att i fortsättningen ska inträdeskravet för besiktare till utbildningsperioden för lätta fordon i utbildningen i periodisk besiktning vara sex månaders verkstadserfarenhet eller motsvarande erfarenhet av eller kompetens för fordonsbranschen. Detta innebär att erfarenhetskravet för dem som avlagt grund- och yrkesstudier i fordonsteknik vid en yrkeshögskola inte längre skiljer sig från erfarenhetskravet för dem som avlagt andra lämpliga grund- och yrkesstudier i maskinteknik vid en yrkeshögskola eller en specialyrkesexamen och yrkesexamen. Dessutom föreslås det att ordalydelsen i paragrafen preciseras på samma sätt som i 17 §.
21 §. Krav på yrkesskicklighet för den person som svarar för besiktningsverksamheten. Det föreslås att paragrafen upphävs som obehövlig. I fortsättningen krävs det inte att en person som svarar för besiktningsverksamheten utses.
21 a §.Erkännande av yrkeskvalifikationer som har förvärvats utomlands. Det föreslås att hänvisningen till 21 §, som föreslås bli upphävd, stryks i paragrafen.
Rubriken för 4 kap. Allmänna krav på besiktningsverksamhet. Kapitlets rubrik ska ändras så att den motsvarar kapitlets innehåll.
22 §.Krav på besiktningsställets verksamhet, lokaler och besiktningsanordningar. I den gällande 22 § föreskrivs det om inledande av verksamhet enligt besiktningskoncessionen. Enligt paragrafen ska besiktningsverksamhet inledas inom sex månader efter det att besiktningskoncessionen beviljades. Det föreslås att paragrafens nuvarande innehåll upphävs som obehövligt. Däremot föreslås det att det i paragrafen i fortsättningen ska föreskrivas om krav på besiktningsställets lokaler och besiktningsanordningar. Besiktningsställets lokaler och anordningar ska inte i fortsättningen vara en förutsättning för beviljande av besiktningskoncession, men det finns trots det fortsättningsvis ett behov av att föreskriva om dem. Innehavararen av besiktningskoncession är skyldig att iaktta kraven i den föreslagna paragrafen, även om lokaler och anordningar inte längre kontrolleras innan verksamheten inleds.
I 1 mom. föreskrivs det om de krav som ställs på ordnandet av besiktningsställets verksamhet. Verksamheten ska ordnas så att besiktningarna kan utföras på behörigt sätt och så att det kan säkerställas att besiktningarna är av tillräckligt hög kvalitet. Det föreslås inte att den gällande lydelsen av begreppet tillräckligt hög kvalitet ändras. Eftersom koncessionerna blir organisationsspecifika, ska det i paragrafen tas in bestämmelser som understryker verksamhetsställets roll när det gäller att säkerställa en tillräcklig kvalitet. Enligt förslaget ska Transport- och kommunikationsverket vid tillsynen över besiktningsverksamheten bedöma på vilken nivå de eventuella påvisade bristerna är och rikta tillsynen och sanktionerna i enlighet med detta. Om kvaliteten på besiktningsverksamheten vid ett enskilt verksamhetsställe t.ex. avviker avsevärt från kvaliteten på verksamheten vid andra verksamhetsställen inom samma organisation kan det vara motiverat att rikta eventuella påföljder till besiktningsstället i fråga snarare än till organisationen.
Enligt 2 mom. ska som tillräckliga lokaler betraktas sådana lokaler där besiktningar kan utföras på behörigt sätt och oberoende av vädret. Formuleringen motsvarar 12 § 1 mom. i den gällande lagen. Det ska dessutom konstateras att besiktningar kan utföras på behörigt sätt, om det på besiktningsstället finns sådana anordningar och sådan utrustning som lämpar sig för besiktning av de fordon som ska besiktas på besiktningsstället. I fortsättningen ska en besiktningskoncession inte längre beviljas enligt besiktningsslag, utan innehavaren av besiktningskoncession får fritt bestämma vilka slags fordon som besiktas i dess lokaler. Innehavaren av besiktningskoncession ska sörja för att det på besiktningsstället råder sådana förhållanden och finns sådana anordningar som möjliggör att de anmälda besiktningstjänsterna tillhandahålls på det sätt som förutsätts i bestämmelser och föreskrifter.
Enligt 3 mom. ska Transport- och kommunikationsverket meddela närmare tekniska föreskrifter om sådana besiktningsanordningar, sådan besiktningsutrustning och sådana lokaler för besiktningsstället som lämpar sig för besiktningsslaget i fråga.
23 §. Opartiskhet i besiktningsverksamhet. I det gällande 1 mom. föreskrivs det om den skyldighet innehavaren av besiktningskoncession har att i enlighet med sin besiktningskoncession erbjuda besiktningstjänster åt varje kund som önskar det. Besiktningar av fordon ska utföras oberoende av fordonets märke, modell, tidpunkten för ibruktagande och andra motsvarande omständigheter. Skyldigheten att ta emot och utföra en besiktning gäller dock inte heller för närvarande ett lätt fordon som på grund av att dess mått avviker från de normala inte kan besiktas i koncessionshavarens lokaler.
I fortsättningen ska det i besiktningskoncessionen inte separat anges de besiktningstjänster som får erbjudas enligt koncessionen, utan koncessionen ger rätt att erbjuda samtliga besiktningstjänster. Därför föreslås det att skyldigheten att erbjuda besiktningar i enlighet med besiktningskoncessionen stryks i 1 mom. I fortsättningen får innehavaren av besiktningskoncession fritt besluta vilka besiktningstjänster den erbjuder, rentav enligt fordonets märke. Dock ska innehavaren av besiktningskoncession även i framtiden ta emot och utföra sådana besiktningar som innehavaren i den i 14 a § avsedda anmälan har meddelat att den erbjuder och att erbjuda dem till alla som vill använda sig av dem. Det är mycket viktigt att innehavaren av besiktningskoncession när den utför en offentlig förvaltningsuppgift är opartisk och behandlar alla lika. Ingen får diskrimineras på grund av ålder, ursprung, nationalitet, språk, religion, övertygelse, åsikt, politisk verksamhet, fackföreningsverksamhet, familjeförhållanden, hälsotillstånd, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller någon annan omständighet som gäller den enskilde som person.Inte heller orsaker som hänför sig till fordonets egenskaper eller tekniska skick får vara en grund till att innehavaren vägrar ta emot eller utföra en besiktning.
26 §. Anmälan av serviceuppgifter och besiktningspriser till besiktningsserviceregistret. Det föreslås att paragrafen upphävs som obehövlig. I framtiden kommer motsvarande information att samlas med hjälp av den anmälan som ges enligt 14 a §.
27 §.Bevarande och utlämnande av besiktningshandlingar. I paragrafen föreskrivs det om bevarande och utlämnande av besiktningshandlingar. I den gällande paragrafen är det besiktningsstället som omfattas av skyldigheten att bevara och utlämna handlingar. Eftersom besiktningskoncessionen inte längre gäller ett bestämt verksamhetsställe är det ändamålsenligt att denna skyldighet i framtiden ska gälla innehavaren av besiktningskoncession.
28 §. Upphörande med besiktningsverksamheten. Enligt paragrafen ska de handlingar och blanketter som direkt ansluter sig till utförande av besiktning sändas till Transport- och kommunikationsverket på dess begäran, om verksamheten vid ett besiktningsställe avbryts eller upphör. I fortsättningen ska skyldigheten att sända handlingar endast gälla situationer där innehavaren av besiktningskoncession avbryter eller upphör med sin verksamhet. Att verksamheten avbryts eller upphör vid ett enskilt besiktningsställe medför inte en sådan skyldighet.
29 §. Anordnare av vidareutbildning. Det föreslås att omnämnandet av person som svarar för besiktningsverksamheten stryks i 1 mom.
38 §. Lämnande av uppgifter till tillsynsmyndigheten. I 3 mom. föreskrivs det om anmälan om personskiften. Det föreslås att momentet ändras så att i fortsättningen ska innehavare av besiktningskoncession och vidareutbildningstillstånd underrätta Transport- och kommunikationsverket om personskiften i fråga om dem som är ansvariga för verksamheten och dem som avses i 9 §. Ordalydelsen ändras eftersom den person som är ansvarig för besiktningsverksamheten inte längre behöver anges. Därför behöver ändringar i personskiften inte heller anmälas.
41 §. Kontroll av besiktade fordon. Enligt gällande paragraf får Transport- och kommunikationsverket för tillsynen över besiktningsställena låta ett fordon genomgå en kontroll som motsvarar den nyss utförda besiktningen eller en del av den. För att utföra kontrollen får en tjänsteman vid Transport- och kommunikationsverket stoppa fordonet innan det lämnar besiktningsstället. Det föreslås nu att 1 mom. kompletteras så att Transport- och kommunikationsverket som hjälp vid kontrollen kan anlita en privat tjänsteproducent som teknisk sakkunnig.
Transport- och kommunikationsverket får även för närvarande med stöd av 40 § ingå avtal med privata tjänsteproducenter om inspektioner av besiktningsställen. I fortsättningen kan Transport- och kommunikationsverket utnyttja samma avtalsparter även när det gäller att utföra kontroller av besiktade fordon. Bestämmelser om de krav som ställs på privata tjänsteproducenter finns i 40 § 2 mom.
42 a §. Användning av testbil vid tillsynen över besiktningsverksamheten. Med testbil avses en bil som med avsikt har försetts med vissa fel och som körs runt och besiktas på olika besiktningsställen. Trafiksäkerhetsverket har använt testbilar som ett medel för att utöva tillsyn över besiktningsverksamheten och detta har visat sig vara en effektiv tillsynsmetod. För närvarande finns det inga gällande bestämmelser om testbilsverksamheten, men den nämns i den regeringsproposition som ledde till stiftandet av lagen om fordonsbesiktningsverksamhet (RP 17/2013 rd). I syfte att förtydliga rättsläget ska det i lagen tas in en helt ny paragraf om testbilsverksamhet. I det föreslagna 1 mom. föreskrivs det om Transport- och kommunikationsverkets rätt att använda en testbil vid tillsynen över besiktningsverksamheten.
I det föreslagna 2 mom. föreskrivs det om Transport- och kommunikationsverkets rätt att göra ändringar i fordonets registeruppgifter. En effektiv användning av testbilen för tillsynen över besiktningsverksamheten förutsätter att besiktarna inte känner till att de besiktar en testbil. Därför för man i trafik- och transportregistret in felaktiga ägar- och adressuppgifter för testbilen. Också fordonets registreringstecken och registreringsskyltar byts ut flera gånger under en testbilsrunda och efter varje besiktning stryks uppgifterna om föregående besiktning ur registret. Efter en testbilsrunda återställs registeruppgifterna sådana de var före rundan.
43 §.Varning till innehavare av besiktningskoncession. I 43 § föreskrivs det för närvarande om återkallande av besiktningskoncession samt anmärkning och varning till innehavare av besiktningskoncession. I syfte att förtydliga paragrafen föreslås det att den ändras så att det i fortsättningen föreskrivs endast om varning till innehavare av besiktningskoncession, och att bestämmelserna om återkallande av besiktningskoncession överförs till en ny 43 a §. En anmärkning ska inte längre ges.
Enligt 1 mom. ska Transport- och kommunikationsverket meddela innehavaren av besiktningskoncession en varning, om innehavaren av besiktningskoncession inte längre uppfyller förutsättningarna för beviljande av besiktningskoncession. Innan Transport- och kommunikationsverket meddelar en varning ska verket dock kunna ge innehavaren av besiktningskoncession en möjlighet att inom en rimlig tid avhjälpa bristen i förutsättningarna för beviljande av koncession. En tid kan föreläggas t.ex. om innehavaren av besiktningskoncession på eget initiativ meddelar Transport- och kommunikationsverket om bristen och om sina åtgärder för att avhjälpa den. Exempel på sådana brister kan vara att det saknas en ansvarig person eller att det finns brister i besiktningsanordningarna. Om en brist t.ex. i besiktningsanordningarna emellertid är väsentlig och hindrar en behörig besiktning av fordon, får Transport- och kommunikationsverket vidta de i 45 § avsedda temporära åtgärderna eller meddela ett i 46 § avsett användningsförbud.
Enligt det föreslagna 2 mom. får Transport- och kommunikationsverket meddela innehavaren av besiktningskoncession en varning, om verket har grundad anledning att misstänka att innehavaren av besiktningskoncession inte kan säkerställa en tillräckligt hög kvalitet på besiktningsverksamheten eller har låtit bli att iaktta andra bestämmelser och föreskrifter som gäller besiktningsverksamheten eller villkoren i besiktningskoncessionen. Transport- och kommunikationsverket använder sig i tillsynen över periodiska besiktningar av statistiska kvalitetsindikatorer som analyserar och utnyttjar de uppgifter om besiktningsbeslut som besiktningsställena för in i trafik- och transportregistret om underkännandeprocent för fordon av olika ålder samt antalet fel som lett till underkända fordon och uppmaningar att reparera fordonet. Med hjälp av statistiska kvalitetsindikatorer kan Transport- och kommunikationsverket identifiera de besiktningsorganisationer och besiktningsställen till vilka det behöver riktas närmare tillsynsåtgärder för att kontrollera och styra verksamhetens kvalitet, som exempelvis inspektioner av besiktningsstället eller kontroller av redan besiktade fordon. En varning kan meddelas, om de statistiska kvalitetsindikatorerna ger grundad anledning att misstänka att det finns brister i kvaliteten på besiktningsorganisationens besiktningsverksamhet och närmare tillsynsåtgärder sedan bekräftar denna misstanke. En fingervisning om innehavarens otillräckliga kvalitetssäkring kan t.ex. vara upprepade liknande iakttagelser om brister i verksamheten på flera av besiktningsställena inom samma organisation. Oavsett resultaten av de statistiska kvalitetsindikatorerna och de upprepade problemen, kan en varning dock alltid meddelas, om det konstateras att ett av koncessionshavarens besiktningsställen vid en periodisk besiktning, registreringsbesiktning eller ändringsbesiktning har godkänt ett fordon som har allvarliga eller väsentliga fel eller brister som påverkar trafiksäkerheten eller som strider mot gällande bestämmelser och föreskrifter.
Dessutom får Transport- och kommunikationsverket också meddela innehavaren av besiktningskoncession en varning, om verket upptäcker att innehavaren av besiktningskoncession har låtit bli att iaktta andra bestämmelser och föreskrifter som gäller besiktningsverksamheten eller villkoren i besiktningskoncessionen. Besiktningsstället iakttar inte de bestämmelser som gäller besiktningsverksamheten t.ex. om besiktningsstället upprepade gånger låter bli att utföra en uppgift som enligt vad som föreskrivs ska utföras vid besiktning eller gör sig skyldig till någon annan grov försummelse eller något annat grovt misstag. Det kan gälla åtminstone försummelse av bestämmelserna om fordonsbeskattning, underlåtelse att ålägga ett fordon med körförbud, fattande av besiktningsbeslut utan att kontrollera fordonet samt försummelse att iaktta bestämmelser om jäv eller opartiskhet.
43 a §. Återkallande av besiktningskoncession. I lagen tas det in en ny paragraf om återkallande av besiktningskoncession. Bestämmelser om återkallande av besiktningskoncession har tidigare funnits i den gällande 43 §.
Enligt det föreslagna 1 mom. ska Transport- och kommunikationsverket kunna återkalla en besiktningskoncession, om innehavaren av besiktningskoncession trots en varning inte längre uppfyller förutsättningarna för beviljande av besiktningskoncession, inte kan säkerställa en tillräckligt hög kvalitet på besiktningsverksamheten eller har låtit bli att iaktta andra bestämmelser och föreskrifter som gäller besiktningsverksamheten eller villkoren i besiktningskoncessionen. En koncession ska också kunna återkallas om det är uppenbart att de brister som upptäckts i besiktningsställets verksamhet inte har avhjälpts inom utsatt tid.
Ett återkallande av besiktningskoncession ska i princip vara tidsbundet. Enligt 2 mom. ska ett återkallande av besiktningskoncession gälla till dess att villkoren för erhållande av koncession uppfylls. Ett återkallande av besiktningskoncession som beror på kvalitetsbrister eller försummelse att iaktta bestämmelser, föreskrifter eller villkoren i koncessionen meddelas för en viss tid som avvägs enligt hur allvarliga bristerna, överträdelserna eller försummelserna i verksamheten är.
Enligt 3 mom. kan en besiktningskoncession dock återkallas helt och hållet, om bristerna, överträdelserna eller försummelserna är allvarliga eller väsentliga och en lindrigare påföljd därför inte kan anses vara tillräcklig. I detta fall beaktas åtminstone huruvida bristerna, förseelserna eller försummelserna upprepats och deras antal samt om de eventuellt varit uppsåtliga.
43 b §. Förbud för ett besiktningsställe att utföra besiktningar. Det föreslås att det i lagen tas in en ny paragraf om förbud mot besiktningsverksamhet som ska gälla verksamheten vid ett enskilt besiktningsställe. Enligt den nya paragrafen ska Transport- och kommunikationsverket i stället för att återkalla en besiktningskoncession kunna förbjuda besiktningar på koncessionshavarens besiktningsställe, om det på besiktningsstället, trots en anmärkning eller varning till innehavaren av besiktningskoncession har godkänts eller underkänts fordon vars samtliga uppenbara fel eller brister inte har beaktats, eller har underlåtits att iaktta andra bestämmelser och föreskrifter som gäller besiktningsverksamheten. Dessutom kan Transport- och kommunikationsverket helt och hållet förbjuda besiktningar på ett besiktningsställe, om det är uppenbart att en tillräckligt hög kvalitet på besiktningsverksamheten inte kan säkerställas på besiktningsstället.
Paragrafen behövs för att tillsynsmyndigheten vid behov ska kunna ingripa vid missförhållanden i den omfattning som den anser vara nödvändig på basis av sina tillsynsiakttagelser. Ett förbud för ett enskilt besiktningsställe att utföra besiktningar kan behövas i en situation där en innehavare av besiktningskoncession har flera verksamhetsställen. Vid tillsynen över besiktningsverksamheten kan det möjligen upptäckas sådana brister i besiktningsställets verksamhet som inte har sin grund i orsaker som beror på innehavaren av besiktningskoncession. Det är då ändamålsenligt att verksamheten hindras bara på sådana besiktningsställen i vars verksamhet det har upptäckts problem. Ett återkallande av besiktningskoncessionen leder annars till att verksamheten avbryts på koncessionshavarens samtliga verksamhetsställen, även om verksamheten vid vissa besiktningsställen är högklassig och motsvarar bestämmelserna.
Enligt lagförslaget är den första formen av sanktion dock i regel en anmärkning eller varning till innehavaren av besiktningskoncession, om det konstateras allvarliga brister i verksamheten vid något av koncessionshavarens besiktningsställen. När en anmärkning eller varning meddelas ska innehavaren av besiktningskoncession vidta korrigerande åtgärder för att avhjälpa de brister som konstaterats på verksamhetsstället. Om det trots detta fortfarande konstateras allvarliga brister i besiktningsställets verksamhet, kan utförandet av besiktningar förbjudas på verksamhetsstället i fråga. Dessutom ska det vara möjligt att återkalla en koncessionshavares koncession i enlighet med 43 a §, om Transport- och kommunikationsverket bedömer att problemen beror på hela företagets verksamhet. Ett förbud för ett besiktningsställe att utföra besiktningar kan meddelas i stället för ett återkallande av en besiktningskoncession för viss tid, om ett återkallande av besiktningskoncessionen kan anses vara oskäligt med beaktande av de korrigerande åtgärder som innehavaren av besiktningskoncession har vidtagit efter anmärkningen eller varningen och med beaktande av besiktningsverksamhetens kvalitet i sin helhet.
44 §. Förbud att utföra besiktning samt varning till besiktare. I paragrafen föreskrivs det om den varning som meddelas en besiktare och om förbud att utföra besiktning. Den motsvarar i sak i stort sett gällande 44 §, men den förtydligas till sin struktur och dessutom slopas anmärkningen som påföljdsform. Dessutom föreslås det att terminologin förenhetligas så att den motsvarar den kategorisering av fel och brister som finns i 53 a § i fordonslagen.
I fortsättningen ska det i 1 mom. föreskrivas om de faktorer med stöd av vilka Transport- och kommunikationsverket kan meddela en besiktare en varning. Till skillnad från nuläget kan en varning meddelas redan när en besiktare har godkänt ett fordon med ett farligt fel eller en farlig brist för användning i trafik. Andra grunder för meddelande av en varning är att besiktaren har godkänt eller underkänt flera fordon vars samtliga uppenbara fel eller brister inte har beaktats, samt att besiktaren har underlåtit att iaktta andra bestämmelser och föreskrifter som gäller besiktningsverksamheten.
Enligt det föreslagna 2 mom. kan Transport- och kommunikationsverket för högst sex månader förbjuda en besiktare att utföra besiktningar, om han eller hon trots en varning förfar i strid med bestämmelserna eller föreskrifterna på ett sätt som beskrivs ovan.
45 §. Temporära åtgärder på grund av brister i besiktningsverksamheten. I 1 mom. föreslås hänvisningen till 43 § ändras till en hänvisning till 43 a §.
48 §.Personregisteruppgifter. Det föreslås att omnämnandet av den person som svarar för besiktningsverksamheten stryks i paragrafen.
50 §.Vite. Enligt förslaget ska paragrafen ändras så att Transport- och kommunikationsverkets rätt att förena ett åläggande eller förbud med vite utvidgas till att omfatta alla ålägganden och förbud som verket har meddelat med stöd av den aktuella lagen eller med stöd av bestämmelser och föreskrifter som utfärdats med stöd av den. Transport- och kommunikationsverket kan förena ett åläggande med vite t.ex. om det har förbjudit en besiktare att utföra besiktningar eller att använda en lokal eller anordning. Vite kan föreläggas också i en situation där innehavaren av besiktningskoncession har försummat de i 14 a § avsedda skyldigheterna att anmäla inledande av besiktningsverksamhet eller att anmäla förändringar i uppgifter som gäller besiktningsverksamheten.
Bestämmelser om vite och föreläggande av vite finns i viteslagen (1113/1990).
52 §.Tjänsteansvar. Det föreslås att omnämnandet av den person som svarar för besiktningsverksamheten stryks i paragrafen. Det föreslås vidare att 1 mom. kompletteras så att i fortsättningen ska bestämmelserna om straffrättsligt tjänsteansvar även tillämpas på privata tjänsteproducenter som utför kontroller av besiktade fordon.