Denna sida använder kakor (cookies). Läs mer om kakor
Nedan ser du närmare vilka kakor vi använder och du kan välja vilka kakor du godkänner. Tryck till slut på Spara och stäng. Vid behov kan du när som helst ändra kakinställningarna. Läs mer om vår kakpolicy.
Söktjänsternas nödvändiga kakor möjliggör användningen av söktjänster och sökresultat. Dessa kakor kan du inte blockera.
Med hjälp av icke-nödvändiga kakor samlar vi besökarstatistik av sidan och analyserar information. Vårt mål är att utveckla sidans kvalitet och innehåll utifrån användarnas perspektiv.
Hoppa till huvudnavigeringen
Direkt till innehållet
Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagstiftning om genomförande av direktivet om tillgänglighetskrav för produkter och tjänster (RP 41/2022 rd): Ärendet har remitterats till förvaltningsutskottet för utlåtande till ekonomiutskottet.
Utskottet har hört
Genom den föreslagna lagstiftningen sätts Europaparlamentets och rådets direktiv om tillgänglighetskrav för produkter och tjänster (nedan tillgänglighetsdirektivet) i kraft nationellt.
I propositionen föreslås det sådana ändringar i flera lagar vars syfte är att främja vars och ens möjligheter att använda produkter och tjänster på lika villkor genom att förbättra deras tillgänglighet. Förvaltningsutskottet koncentrerar sig i sitt utlåtande på de ändringar som berör dess egna ansvarsområde, dvs. nödcentralsverksamheten.
I den gällande lagen om nödcentralsverksamhet (692/2010, nedan nödcentralslagen) finns det inga bestämmelser om hur man svarar på det allmänna nödnumret 112. I propositionen fogas till lagen en bestämmelse enligt vilken Nödcentralsverket ska svara på sådana nödmeddelanden till det allmänna nödnumret 112 som består av realtidstal eller realtidstext. Dessutom kan Nödcentralsverket svara på nödmeddelanden som har lämnats på något annat sätt som möjliggör interaktion mellan den som sänder meddelandet och Nödcentralsverket. Nödcentralsverket ska svara på samma sätt som man har kontaktat nödnumret. Om kontaktsättet är videobild, ska meddelandet besvaras genom tal, text och video som synkroniseras i en totalkonversation. Förvaltningsutskottet välkomnar att bestämmelsen har formulerats så att sättet att ta kontakt inte är bundet till medlet utan till kommunikationssättet. Regleringen gör det således möjligt för Nödcentralsverket att utveckla funktionerna för mottagande och besvarande av nödmeddelanden.
Enligt den gällande nödcentralslagen krävs det förhandsregistrering i tjänsten för att ett nödmeddelande ska kunna skickas som textmeddelande. Enligt den sakkunnigutredning som utskottet fått är förhandsregistreringen ursprungligen avsedd att trygga tillgången till nödcentralstjänster för personer med funktionsnedsättning. Förhandsregistreringen kräver dock bland annat stark autentisering till exempel med nätbankskoder och därför kan tjänsten inte anses vara tillgänglig. Förvaltningsutskottet anser att det är motiverat att upphäva bestämmelserna om nödtextmeddelanden och användarregistret för nödtextmeddelanden.
Enligt den sakkunnigutredning som utskottet fått har Nödcentralsverkets kostnader för att uppfylla tillgänglighetskraven beaktats i rambeslutet för planen för de offentliga finanserna (2023—2026) våren 2022. Enligt utskottet är det viktigt att finansieringen för dessa tjänster tryggas.
Enligt de sakkunniga pågår det dessutom ett pilotprojekt om nödsamtal på teckenspråk. Utskottet anser det vara viktigt att projektet fortsätter och att erfarenheter av tjänsten samlas in.
Förvaltningsutskottet anser att det är viktigt att främja lika rättigheter för personer med funktionsnedsättning och välkomnar ändringarna i nödcentralslagen. Utskottet anser att lagändringarna stärker rättigheterna och möjligheterna för personer med funktionsnedsättning att använda nödmeddelanden till det allmänna nödnumret 112 på lika villkor som andra slutanvändare.
Förvaltningsutskottet föreslår
I den avgörande behandlingen deltog
Sekreterare var