Denna sida använder kakor (cookies). Läs mer om kakor
Nedan ser du närmare vilka kakor vi använder och du kan välja vilka kakor du godkänner. Tryck till slut på Spara och stäng. Vid behov kan du när som helst ändra kakinställningarna. Läs mer om vår kakpolicy.
Söktjänsternas nödvändiga kakor möjliggör användningen av söktjänster och sökresultat. Dessa kakor kan du inte blockera.
Med hjälp av icke-nödvändiga kakor samlar vi besökarstatistik av sidan och analyserar information. Vårt mål är att utveckla sidans kvalitet och innehåll utifrån användarnas perspektiv.
Hoppa till huvudnavigeringen
Direkt till innehållet
Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av lagen om medling i arbetstvister och 32 a § i lagen om rättegång i arbetsdomstolen (RP 214/2022 rd): Ärendet har remitterats till arbetslivs- och jämställdhetsutskottet för betänkande.
Utskottet har hört
Skriftligt yttrande har lämnats av
Inget yttrande av
Regeringen föreslår ändringar i lagen om medling i arbetstvister och lagen om rättegång i arbetsdomstolen.
I propositionen föreslås att det till lagen om medling i arbetstvister fogas en ny bestämmelse om frivillig medling och att parternas skyldigheter vid förberedelse inför medling preciseras.
Vidare föreslås det att lagen om rättegång i arbetsdomstolen ändras så att arbetsdomstolens behörighet i samband med hörande utvidgas.
Syftet med propositionen är dels att utveckla systemet för medling i arbetstvister för att i synnerhet gränstvister i anslutning till kollektivavtal ska kunna lösas, dels att möjliggöra hörande av de parter som behöver höras i ett arbetsdomstolsförfarande för att ett ärende ska kunna utredas.
Lagarna avses träda i kraft den 1 mars 2023.
Regeringen föreslår ändringar i lagen om medling i arbetstvister (nedan arbetstvistlagen) och lagen om rättegång i arbetsdomstolen nedan (arbetsdomstolslagen). Syftet med ändringarna är att stärka parternas möjligheter att föra arbetstvister till frivillig medling. De föreslagna ändringarna förpliktar parterna att förbereda sig bättre inför medling samt preciserar bestämmelserna om förfarandet för hörande i arbetsdomstolen för att möjliggöra ett mer omfattande hörande. Syftet med de föreslagna ändringarna är att utveckla systemet för medling i arbetstvister för att i synnerhet gränstvister i anslutning till kollektivavtal ska kunna lösas.
I en gränstvist är arbetsgivar- och arbetstagarsidan oeniga om vilket kollektivavtal som ska tillämpas på det arbete som arbetsgivaren låter utföra. Frivillig medling kan användas för att lösa gränstvister. Enligt den föreslagna 9 a § kan en förlikningsman på begäran av en part eller parterna i en arbetstvist inleda frivillig medling, även om arbetstvisten inte är förenad med hot om eller risk för arbetskonflikt. Medlingen kan inledas om båda parterna samtycker till det.
Arbetslivs- och jämställdhetsutskottet tillstyrker lagförslagen utan ändringar. Utskottet ser det som viktigt att man försöker lösa arbetstvister innan de leder till en arbetskonflikt eller allvarligt äventyrar arbetsfreden. Sakkunniga har framfört att det behövs effektivare förfaranden för att lösa gränstvister än de som nu föreslås. Utskottet framhåller att det är viktigt att arbetet med att reformera medlingssystemet fortsätter och att man i större utsträckning än hittills ser över medlingsprocessen och hur den fungerar.
Arbetslivs- och jämställdhetsutskottets förslag till beslut:
I den avgörande behandlingen deltog
Sekreterare var