Allmänt
I propositionen föreslås ändringar i lagen om ett kommunförsök som gäller främjande av sysselsättningen (1269/2020, nedan lagen om kommunförsök), lagen om offentlig arbetskrafts- och företagsservice (916/2012), lagen om utkomstskydd för arbetslösa (1290/2002) och lagen om sektorsövergripande samservice som främjar sysselsättningen (1369/2014, nedan lagen om offentlig arbetskrafts- och företagsservice).
Bakgrunden till propositionen är de två uttalanden av riksdagen som godkändes i samband med behandlingen av propositionerna om lagen om ett kommunförsök (RP 87/2020 rd och RP 114/2020 rd), av vilka det i det första förutsätts att regeringen bereder bestämmelser som möjliggör att en kund hos en kommun inom ett försöksområde av grundad anledning överförs till att bli kund hos arbets- och näringsbyrån. I det andra uttalandet förutsätter riksdagen att regeringen bereder de bestämmelser som behövs för att överföra uppgifterna inom utkomstskyddet för arbetslösa från arbets- och näringsbyråerna till kommunerna inom försöksområdet i större utsträckning än vad som föreskrivs i försökslagen. Utöver de uppdrag som ingick i uttalandena föreslås det i propositionen att bestämmelserna om sökande av ändring i beslut om kostnadsersättning enligt prövning förtydligas. Samtidigt föreslås det att det i lagen om kommunförsök görs vissa andra ändringar som hänför sig till de ändringsbehov som framkommit under riksdagsbehandlingen av den ursprungliga propositionen och därefter.
Sammantaget sett anser arbetslivs- och jämställdhetsutskottet att propositionen är behövlig och lämplig och tillstyrker lagförslagen, men med anmärkningarna och ändringarna nedan.
Överföring av kundrelationer
Enligt 4 § i lagen om kommunförsök är kunder hos en kommun inom ett försöksområde de arbetslösa arbetssökande, de arbetssökande som är sysselsatta och de arbetssökande som deltar i sysselsättningsfrämjande service, som inte uppfyller villkoren för erhållande av inkomstrelaterad dagpenning eller som är under 30 år, invandrare eller personer med ett främmande språk som modersmål. Enligt 5 § 1 mom. överför arbets- och näringsbyrån en person som hör till en kundgrupp som avses i 4 § till att bli kund i den kommun där personen har sin hemkommun. För att trygga kundens språkliga rättigheter, undvika kundrelationer som är oändamålsenliga för kunderna eller av någon annan grundad anledning kan en arbets- och näringsbyrå kan låta bli att överföra en person.
I sitt betänkande om regeringens propositioner om ett kommunförsök som gäller främjande av sysselsättningen (AjUB 16/2020 rd) fäste arbetslivs- och jämställdhetsutskottet uppmärksamhet vid att regleringen inte gör det möjligt att överföra en kundrelation från hemkommunen till en annan försökskommun eller tillbaka till arbets- och näringsbyrån, om inte personens hemkommun ändras. Utskottet konstaterade att en kunds förhållanden av en eller annan anledning kan förändras under den tid kundrelationen till hemkommunen pågår så att kunden de facto inte kan anlita hemkommunens tjänster. Utskottet ansåg att detta inte är någon bra situation och ansåg att en kundrelation av grundad anledning bör kunna överföras från kundens hemkommun tillbaka till arbets- och näringsbyrån. Kunden har då möjlighet att välja vilken arbets- och näringsbyrås tjänster han eller hon anlitar. Utskottet förutsatte i sitt betänkande att regeringen bereder de bestämmelser som behövs för att trygga kundens valfrihet och så snart som möjligt lämnar en proposition om detta till riksdagen.
I den nu aktuella propositionen föreslås det att lagen ändras så att arbets- och näringsbyrån kan överföra en kund som hör till en kundgrupp för försöket tillbaka till arbets- och näringsbyrån eller till en annan försökskommun, under förutsättning att målkommunen samtycker till överföringen. Förutsättningarna för en överföring är att den begärs av kunden och att den behövs för att trygga kundens språkliga rättigheter, för att undvika en kundrelation som är oändamålsenlig för kunden, eller av någon grundad anledning i fråga om kundens säkerhet. Därtill förutsätts det att överföringen inte äventyrar kundens möjlighet att få service enligt sitt servicebehov. Utskottet tillstyrker de föreslagna ändringarna.
Försökskommunens uppgifter inom utkomstskyddet för arbetslösa
I kommunförsöket med sysselsättning hör största delen av de uppgifter som hänför sig till utkomstskyddet för arbetslösa till arbets- och näringsbyråns uppgifter också i fråga om dem som övergår till att bli kunder hos försökskommunerna. Enligt 12 § i lagförslaget ska en kommun inom försöksområdet ge ett arbetskraftspolitiskt utlåtande endast om den arbetssökandes deltagande i sysselsättningsfrämjande service och huruvida servicen ingår i sysselsättningsplanen samt om förutsättningarna för stöd för frivilliga studier och invandrares frivilliga studier som stöds med en arbetslöshetsförmån och om att förutsättningarna upphör samt om uppföljningen av studierna.
Arbetslivs- och jämställdhetsutskottet uttryckte i sitt betänkande (EkUB 16/2020 rd) sin oro över att den föreslagna arbetsfördelningen mellan arbets- och näringsbyrån och försökskommunen i utkomstskyddsärenden ökar arbetsmängden vid skötseln av utkomstskyddsärenden och fördröjer utlåtanden om utkomstskyddet. Arbetslivs- och jämställdhetsutskottet ansåg att risken för att förmånsbehandlingen fördröjs är allvarlig, vilket i sin tur äventyrar utkomstskyddet för de berörda personerna.
I propositionen föreslås det att utkomstskyddsuppgifterna överförs från arbets- och näringsbyråerna till kommunerna i försöksområdena i större utsträckning än för närvarande. I fortsättningen ska kommunen i försöksområdet ge sådana arbetskraftspolitiska utlåtanden som inte inbegriper prövning eller endast ringa prövning och som för närvarande huvudsakligen lämnas i samband med annan kundservice vid arbets- och näringsbyråerna. Målet är att påskynda givandet av utlåtanden genom att förenkla förfarandet för lämnande av utlåtanden och minska onödigt växlande av anmälningar mellan kommunen i försöksområdet och arbets- och näringsbyrån. Utskottet understöder den föreslagna ändringen och anser att ett smidigt remissförfarande är en förutsättning för att arbetslöshetsförmåner som tryggar utkomsten ska kunna betalas utan dröjsmål.
Försökskommunens resurser. Utrednings- och informationsförmedlingsuppgiften i anslutning till uppgifterna inom utkomstskyddet för arbetslösa i kommunerna inom försöksområdet utgör en betydande del av de uppgifter som nu föreslås bli överförda och som de arbetskraftspolitiska utlåtandena förutsätter. Därför bedöms de nya uppgifterna inte äventyra kommunernas faktiska förutsättningar att klara av den nya uppgiften, och det föreslås inte att tjänstemän vid arbets- och näringsbyråerna ska överföras till kommunerna i försöksområdena för skötseln av den nya utlåtandeuppgiften.
Vid sakkunnigutfrågningen lyfte utskottet fram vikten och nödvändigheten av tillräckliga resurser för överföringen av utkomstskyddsuppgifter. Arbetslivs- och jämställdhetsutskottet instämmer i dessa uppfattningar och konstaterar att de behov av tilläggsresurser som den föreslagna uppgiftsöverföringen eventuellt medför för kommunerna i försöksområdena kommer att beaktas i samband med den så kallade nordiska modellen för arbetskraftsservice 2022.
Rätt att använda kundinformationssystem
I propositionen föreslås det att 14 § 2 mom. i lagen om kommunförsök ändras så att rätten att använda arbets- och näringsbyråernas kundinformationssystem URA kan beviljas en tjänsteman som är anställd hos en samkommun under motsvarande förutsättningar som en tjänsteman som är anställd hos en kommun. Dessutom ändras 9 § 4 mom. i lagen om offentlig arbetskrafts- och företagsservice så att rätt att använda TYPPI-registret kan beviljas en person som står i anställningsförhållande till arbets- och näringsbyrån, kommunen eller Folkpensionsanstalten. I fortsättningen förutsätts det således inte längre att personen står i tjänsteförhållande till myndigheten.
Utskottet understöder de föreslagna ändringarna och anser att de föreslagna ändringarna i bestämmelserna om nyttjanderätt till kundregister stöder samordningen av myndigheternas tjänster.
Utskottet anser det vara viktigt att kommunernas och arbets- och näringsbyråernas samt FPA:s olika servicemodeller och det samarbete över myndighetsgränserna som dessa förutsätter identifieras i lagstiftningen. Utskottet anser att behovet av att ändra lagstiftningen bör utredas till denna del också under försöket, för att förutsättningarna för myndighetssamarbete i skötseln av gemensamma kunders ärenden ska kunna förbättras.
Verktyg för ledning genom information. Vid sakkunnigutfrågningen har utskottet fäst uppmärksamhet vid att kommunerna i försöksområdena har bristfälliga verktyg för ledning genom information för ordnande av offentlig arbetskraftsservice. Kommunerna i försöksområdena har till skillnad från arbets- och näringsbyråerna inte rätt att behandla uppgifter i arbets- och näringsförvaltningens kundinformationssystem med hjälp av dataanalys. Metoderna behövs eftersom arbets- och näringsbyråernas kundinformationssystem inte innehåller rapporteringsegenskaper.
Utskottet anser det vara viktigt och motiverat att försökskommunerna har tillgång till effektiva verktyg för den operativa ledningen och informationsledningen. Enligt erhållen utredning är utgångspunkten att kommunerna får motsvarande redskap för informationsledning och operativ ledning av försöksuppgifter som arbets- och näringsbyråerna har. Däremot kan uppgifter ur URA-systemet inte överföras till kommunernas egna system för informationsledning.