FINLAND MÅSTE STYRAS IN PÅ ARBETSLINJEN – ALLA SKA MED
Exporten måste få luft under vingarna
Trots att vi i socialdemokratiska riksdagsgruppen inte tror att effekterna av konkurrenskraftsavtalet är så stora som regeringen påstår, hade ännu mer utdragna förhandlingar försämrat de utsikter för större stablitet i ekonomin och på arbetsmarknaden som vi behöver så väl i det här läget. Det vore dock viktigt att regeringen medverkar till större förtroende på marknaden.
Utöver konkurrenskraftsavtalet behövs det åtgärder för att få bukt med den ökande strukturella arbetslösheten och fler aktiveringsåtgärder för att trygga tillväxtmöjligheterna på sikt och skapa nya arbetstillfällen.
Exporten kräver riktade åtgärder. Kompensationen inom utsläppshandeln måste införas utifrån kommissionens maximigräns, skatteåterbäringen till energiintensiva företag måste temporärt höjas till 90 procent och farledsavgiften måste halveras, alltså sänkas till en fjärdedel av det normala beloppet före slutet av ramperioden. Banskatten bör fortsatt avvecklas fram till slutet av ramperioden.
Små och medelstora företag får inte glömmas bort i stimulansstöden till exporten. I exempelvis Sverige och Danmark står små och medelstora företag för en mycket större andel av exporten än i Finland. Därför är ekonomin mindre beroende av ett fåtal stora företag. Följaktligen har Sverige och Danmark en stabilare ekonomi.
Oftast är finländska företag för små för att kunna erbjuda den internationella marknaden projekt i miljardklassen. I den franska modellen Pacte PME har femtio stora företag ingått partnerskap med små och medelstora företag. Det är ett gott exempel på hur små och medelstora företag kan få bättre exportutsikter. Vi måste bygga upp ett nätverk, där ett stort lokomotivföretag och ett expertnätverk ser till att anbud lämnas, förhandlingar förs, avtal ingås och juridiska frågor ordnas. Ett brett nätverk bestående av företag i olika storleksklass producerar innehållet i projekten.
Bättre konkurrenskraft med avseende på kostnader räcker inte till för att få bukt med exportsektorns problem. Produktiviteten måste förbättras, kvaliteten höjas och utbudet på varor och tjänster breddas. Regeringen stirrar sig blind på priskonkurrensen och fokuserar inte tillräckligt mycket på att konkurrera med kvalitet, lyfta fram mervärdet med varor och tjänster och framhålla att kompetens och export kostar mer. Värdet av tjänsteexport stiger tydligt. Redan före nedskärningarna till följd av den ekonomiska krisen var de finska företagens marknadssatsningar anspråkslösa jämfört med våra konkurrentländer. Enligt en av de sakkunniga krävs det satsningar på både utbildning i marknadsföring och statligt stöd till kommersialisering och marknadsföring inom finansiering och utveckling av företag, om värdet av exporten ska stiga. Det måste regeringen ta tag i med en gång.
Exportföretagen måste få stöd för att komma ut på referensmarknaden. För att målet ska nås måste det utredas om ett statligt företag kan startas med det särskilda uppdraget att stödja exporten i små och medelstora företag. Företaget kunde bland annat samordna statens instrument för exportstöd, erbjuda exportföretagen nätverk och analystjänster och vara en samlande plattform för enskilda företag för att förbättra möjligheterna att få ut större projekt på exportmarknaden.
När exporten inte har återhämtat sig, har vår ekonomi varit beroende av privat efterfrågan och byggnation. Under dessa omständigheter bör vi inte sätta den privata efterfrågan på spel eftersom sysselsättningsutvecklingen är beroende av den.
Sysselsättning och hemmamarknad
Den ökande långtidsarbetslösheten och den strukturella arbetslösheten som följer i dess kölvatten hör till våra mest akuta problem på arbetsmarknaden. Den ökande strukturella arbetslösheten försämrar de framtida tillväxtutsikterna. Därför behövs det snabba och verkningsfulla insatser för att förbättra sysselsättningsläget. Också arbetslösheten bland unga har ökat och arbetslösheten pågår längre än förr.
Den utdragna arbetslösheten försämrar tillväxtmöjligheterna i ekonomin. Nu krävs det trestegspolitik för ekonomin med samverkande faktorer, där arbetsmarknadsavtalet, sysselsättningsfrämjande åtgärder och ett tillväxthöjande investeringspaket bildar ett tresteg för ömsesidigt stöd. Det kan ge ekonomin och sysselsättningen en extra puff framåt.
Både premierna och avgifterna för arbetspensioner bör sänkas med 0,4 procent redan i år. De EMU-buffertar som Finland sparade ihop under de goda åren kan gott och väl användas för att sänka både premierna och avgifterna för arbetspensioner i det rådande ekonomiska läget. Sänkningen kunde gälla 2016–2018. Buffertarna kan senare byggas på tills de uppnår normal nivå. Därför kan premien och avgiften temporärt vara högre 2020–2023.
Sysselsättningen måste också stödjas med en sysselsättningscheck enligt Rinnemodellen. Vi måste sluta betala passiverande arbetslöshetsersättningar och i stället införa aktiva sysselsättningscheckar. Efter arbetslöshet i sex månader ska varje arbetslös person ha rätt att få en sysselsättningscheck enligt Rinnemodellen. Det betyder att arbetsgivaren får cirka 700 euro i månaden i bidrag i 300 dagar.
Redan nu har vi 121 000 långtidsarbetslösa och antalet har ökat med nästan 15 procent på ett år. Därför finns det all anledning att starta ett program för att motverka långtidsarbetslöshet. Den utdragna och höga arbetslösheten gör att människor slås ut på arbetsmarknaden. Det är inte bara en mänsklig tragedi utan också en faktor som på sikt försämrar tillväxten. Det behövs målmedvetna åtgärder för att få bukt med långtidsarbetslösheten.
Ansvaret för sysselsättningstjänsterna för långtidsarbetslösa och de resurser det kräver måste överföras på kommunerna över hela linjen enligt en modell som redan länge funnits i Danmark. Tjänster för långtidsarbetslösa blir effektiva bara om ansvar helt och hållet överförs till kommunerna. Då säkerställs kopplingen till övriga tjänster och näringspolitiken i kommunen. Dessutom har kommunerna ofta den bästa kunskapen om den lokala arbetsmarknaden.
Det är mycket oroväckande att ungdomsarbetslösheten ökar och att unga blir utslagna. Under den förra regeringsperioden togs en ungdomsgaranti fram och regeringen avsatte 60 miljoner euro varje år för att genomföra den. Den nuvarande regeringen har slopat anslagen nästan helt och hållet. Finansieringen av ungdomsgarantin måste räddas och unga få stöd för hitta jobb, bland annat chanskortet kan ge anställning. Chanskortet ger arbetsgivaren 700 euro i månaden i tio månaders tid. Sysselsättningsanslagen måste höjas för att öka sysselsättningen, utbildningen och företagssamheten och för att minska arbetslösheten.
Finland har ansträngt sig mycket för att höja status på yrkesutbildningen på andra stadiet och göra den mer attraktiv och för att ge de unga arbetslivsträning. Nu är risken stor att utbildningskvaliteten förstörs och chanserna till utbildning försvinner av alla nedskärningar. Finland måste se till att alla unga har vattentäta möjligheter att få högkvalitativ utbildning på andra stadiet och ge dem ordentligt stöd för att få sitt första jobb.
Bankerna bör uppmuntras att bevilja fler amorteringsfria år eftersom de har en stimulerande effekt på den privata konsumtionen. Finansministeriet räknar med att konsumtionen på hemmamarknaden har ökat med 0,4 procent tack vare de amorteringsfria perioderna.
Företagande
Företagandet har fått en större roll i ekonomin och samhället, trots att de stora företagens andel av bnp och sysselsättningen samtidigt har minskat. Mellan 2001 och 2012 ökade antalet anställda på stora företag med 7 000, medan siffran var 102 000 i små och medelstora företag.
Företagen har varierande behov beroende på sin storlek, och de tillför samhällsekonomin olika värden. De statliga insatserna måste täcka in allt från de allra minsta företagen till börsbolag. Vi har all orsak att försöka förbättra samarbetet mellan små och medelstora företag och börsbolag.
Ensamföretagare måste få bättre villkor genom rätt att göra avdrag för den första som de anställer. Företaget bör kunna göra ett avdrag på 20 000 euro på resultatet för året därpå. Avdraget kan först testas i ett regionalt försök. Samtidigt måste mikroföretagare få stöd i sina nätverk.
Vidare måste små och medelstora företag få juniorlån från Finnvera. Små och medelstora företag har redan länge stött på svårigheter att få lån. Följaktligen måste Finnvera få större befogenheter att ge ut lån till små och medelstora företag redan i år. I Norge emitteras obligationer för företag femton gånger så ofta som i Finland. Inom exportfrämjandet är det viktigt att fokusera mer på det förändrade konkurrensläget inom fartygsindustrin, IKT-sektorn och skogsindustrin. Finnvera måste få större exportfullmakter. Därutöver behöver det ett långsiktigt program för att höja fullmakterna till tillräckligt hög nivå.
Den sociala tryggheten för företagare och självanställda måste bli bättre. Regeringen måste se till att samhällsstrukturerna motiverar företagsamma människor att bli företagare. Det förutsätter att risken att förlora samhällets skyddsnät inte ökar orimligt mycket när man blir företagare eller misslyckas med sitt företag. Exempelvis i Sverige kan man bli företagare och få arbetslöshetsersättning de två första åren.
Finland måste satsa på en innovationsdriven ekonomisk tillväxt. De medel vi har till förfogande är utbildning och FoU. Företagens möjligheter till framgång kan också förbättras med att offentlig företagsservice tillhandahålls och genom att offentliga upphandlingar fördelas jämnare mellan småföretagen för att de ska få samma referensprojekt.
I samverkan med branschaktörer (inklusive turistbranschen) bör staten utarbeta en strategi för tillväxt, näringar och sysselsättning för tjänstesektorn och en färdplan 2015–2025 för tillväxt och förnyelse inom turistbranschen. Det är ett strategiskt projekt som bör ta plats bland regeringens spetsprojekt. Turistnäringen erbjuder sysselsättnings- och tillväxtmöjligheter bland annat i norra och östra Finland, som lider av stor arbetslöshet.
Vi måste bli bättre på att utnyttja affärskompetens och immaterialrättigheter inom tjänsteföretag, i synnerhet företag inom kreativa branscher, och det behövs ett särskilt program. Vidare måste det sättas in målmedvetna åtgärder för att förbättra företags kompetens inom marknadsföring.
Investeringar
En mer stimulerande finanspolitik vore till fördel för att få fler investeringar. De offentliga finanserna har inget större svängrum, men det finns rum för fler offentliga investeringar.
Stadsregionerna måste få stöd för sina infrastrukturprojekt. De bygger bostäder av olika typer till ett rimligt pris, kompletterar med tjänsteutbud och placerar bostadsområden längs fungerande trafikleder. Extra viktigt är det att städerna bygger bostäder till rimligt pris och att de motiveras att göra det. Incitamenten för att bygga bostäder måste uteslutande riktas in på bostadsproduktion till ett rimligt pris. Det är att missbruka offentliga bidrag att låta pengarna gå till bostadsproduktion, där priset per kvadratmeter är lika högt som för fritt finansierade bostäder och där byggherren kan utnyttja kortvariga hyresbegränsningar och tomter till ARA-pris. För att landet ska få fler hyresbostäder till rimligt pris och bostäderna byggas långsiktigt måste regeringen med en gång se över stödsystemet med räntor på 40 år för att stödet ska vara konkurrenskraftigt. Reformen måste ta hänsyn bland annat till att räntenivån fortlöpande ska vara konkurrenskraftig, att räntestödet måste gälla längre och att amorteringsprogrammen ska mindre regressiv.
Dessutom är det angeläget att sanering av bostäder stöds betydligt mer. Det förbättrar sysselsättningen och knappar in på det eftersatta underhållet, bland annat i förorter från 1960- och 1970-talet.
Infrastrukturprojekt och bostadsprojekt måste samordnas kraftigt i planeringen av offentliga investeringar. Byggprojekt med bostadsproduktion i stadsregioner hjälper till att mota risken för prisökningar i grind. Mer bostadsproduktion har fördelen att det går att få arbetskraft till de snabbast växande stadsregionerna. Finland ska också passa på att utnyttja Europeiska fonden för strategiska investeringar (ESIR) och investeringsstödet TEN-T fullt ut.
Sysselsättningen och vitaliteten kan också backas upp med investeringar i trafikleder över hela landet. Investeringarna kan medverka till större tillväxt, exempelvis när infrastrukturen förbättras, vilket är en förutsättning för industriinvesteringar.
Mögelskolor och andra nedgångna skolor, bibliotek och hälsovårdscentraler kan med fördel repareras nu när det finns arbetskraft och investeringar behövs. Den offentliga sektorn erbjuder motivationspegar när reparationsprojekt startar på kort sikt.
Utbildning och forskning tryggar tillväxtutsikterna i ett längre perspektiv
I planen för de offentliga finanserna presenterar regeringen nedskärningar inom ett flertal förvaltningsområden. Ungefär en tredjedel av alla nedskärningar avser undervisningsministeriets förvaltningsområde. Regeringen drar kumulativt ner på undervisning, utbildning och forskning med nästan tre miljarder euro, medan spetsprojekten temporärt bekostas med 300 miljoner euro. Relativt sett sparar regeringen mer i utbildningsutgifterna än inom något annat område, trots att utbildningen inte står för mer än drygt 10 procent av de offentliga utgifterna. Efter nedskärningarna står utbildningen för en mindre andel av totala offentliga utgifterna än på 1990-talet med sin ekonomiska kris.
I samband med budgetförhandlingarna meddelade regeringen att det inte kommer att göras fler nedskärningar inom undervisningsministeriets förvaltningsområde. Men regeringen svek sitt utbildningslöfte igen. Den nya sänkningen (74,8 miljoner) med 0,85 procent i indexhöjningen av statsandelsanslagen 2017 gäller statsandelarna till basservicen. Anslagen till småbarnspedagogisk verksamhet, förskola, grundläggande utbildning och en del av biblioteks- och kulturverksamheten kommer att sänkas en gång till.
Både finländska och utländska studier visar att vår grundskola befinner sig vid ett vägskäl. Ändå är regeringen i färd med att skära bort 30 miljoner euro från anslagen för mindre grupper i den grundläggande utbildningen och 10 miljoner euro från bidragen till en jämlik grundläggande utbildning. Den utbildningsmässiga ojämlikheten ökar mellan elever, skolor och kommuner inom alla utbildningsnivåer. Första gången på hundra år sjunker vår utbildningsnivå. Den varningen får Finland från OECD. Om det fortsätter så här förlorar Finland det försprång vi lyckats få till våra konkurrentländer tack vare hög kompetens och bra utbildning.
När inskränkningar i den subjektiva rätten till barnomsorg och större grupper för barn över tre år kombineras med högre avgifter för morgon- och eftermiddagsverksamheten och höjda avgifter inom social- och hälsovården, går det inte att undvika bestående spår i barnens och familjernas välfärd.
De höjda avgifterna för barnomsorg och morgon- och eftermiddagsverksamhet leder till att både kvinnorna och barnen stannar hemma när de negativa marginaleffekterna är så uppenbara. Flera kommuner kommer inte att införa de höjda avgifterna, större grupper eller inskränkningar i den subjektiva rätten till barnomsorg. Andra kommuner gör precis tvärtom.
Regeringens nedskärningar under ramperioden kommer slå särskilt hårt mot yrkesutbildningen. Redan det att regeringen slopar de garanterade anslagshöjningarna betyder att yrkesutbildningen skärs ner med 248 miljoner euro under regeringsperioden. Det motsvarar kostnaderna för 24 000 studieplatser.
Trots vädjanden har regeringen beslutat genomföra nedskärningarna i yrkesutbildningen redan nästa år, det vill säga ett år tidigare än själva reformen. Nedskärningen gäller bara kommunernas andel av den grundläggande yrkesutbildningen. En konstig detalj är att utbildningsanordnarna inte fick anpassa sin verksamhet genom att göra sig av med olämpliga lokaler. Däremot tillåter regeringen att de skär i nybörjarplatserna. Följaktligen måste utbildningsanordnarna själva i år bestämma om de samlar ihop det som ska sparas nästa år genom att ta in färre studerande eller skära i priserna per enhet eller göra bådadera.
Reformen av yrkesutbildningen går i fel riktning när regeringen sparar in på nybörjarplatser i stället för att åtgärda strukturerna. Allt detta leder till en enorm centralisering av yrkesutbildningen, och ingen vet vart det kommer att leda i slutändan. Den regionala jämlikheten blir lidande när nybörjarplatser, utbildningsområden och utbildningsorter minskar. Vuxenutbildningen hotar att tyna bort helt och hållet när regeringen måste se till att åtminstone ungdomen får utbildning. Ändå tillförs spetsprojektet för att genomföra samhällsgarantin ynka 10 miljoner euro under hela regeringsperioden.
I planen för de offentliga finanserna 2017—2020 konstaterar regeringen i fråga om yrkesutbildningen att finansieringen inte längre ska vara kostnadsbaserad och att beslut om nivån på finansieringen årligen ska fattas i statsbudgeten i enlighet med finansieringen av högskolorna. Övergången till det nya finansieringssystemet sker i princip enligt finansieringsnivån 2017, och den höjs årligen med ett index. Det finns ingen information om vad besluten från ramförhandlingarna innebär i verkligheten.
Att bolagisera utbildningen och lyfta över yrkesutbildningen från kommunerna på staten är ingen fungerande lösning.
Överlag visar den planerade finansieringsmodellen att reformen är inne på fel spår. Anslagen stramas åt och finansieringen blir mindre förutsägbar samtidigt som regleringen blir strängare och styrningen ökar. En stor del av anslagen är villkorade.
Nedskärningarna i medlen till högskolor och deras undervisning och forskning försämrar Finlands framtidsutsikter och tillväxtpotential. Därför måste nedskärningarna stoppas. Stora neddragningar i kombination med krav på effektiviseringar i verksamheten har bland annat lett till beslutet att lägga ner lärarutbildningen i Nyslott.
I den ändrade finansieringsmodellen för universiteten höjer regeringen den så kallade startegiska finansieringen och sänker basfinansieringen trots att den redan tidigare har bantat ner basfinansieringen. Med den nya finansieringsmodellen kommer anslagen till enheterna ute i regionerna i riskzonen, när pengarna i fortsättningen kommer att styra centraliseringen. Inte att undra på att regeringen får kritik för att driva på en strategisk centralisering utan en öppen och offentlig vision eller ett mer delat gemensamt mandat. Samma risk finns inbyggd i finansieringsmodellen för yrkeshögskolorna. De har stöttat den regionala utvecklingen, men biten riskeras när resurserna minskar.
Högskolorna och företagen vet själva bäst hur man genererar, stöder och kommersialiserar innovationer. En smart stat skapar de rätta incitamenten. Men i stället inriktar den politiskt styrda ”startegiska forskningen” under statsrådet sina resurser på politisk-administrativa mål i stället för att låta sig styras av efterfrågan och framtida behov.
Det har funnits tider när Finland varit kapabelt att satsa på kompetens, utbildning, forskning och produktutveckling. Det har varit fallet de senaste åren, också under krisåren på 1990-talet lade Finland ner pengar på FoU i stället för att skära ner anslagen. Nu gör regeringen tvärtom. Finland håller på att internationellt halka efter jämförbara länder vad gäller offentliga satsningar på forskning, utveckling och innovationer.
Regeringen sänker exempelvis anslaget till Tekes omkostnader ordentligt. Följden är att vår innovationsverksamhet och högkvalitativa kompetens rinner ut i sanden. Det kommer att ta längre tid att få ut nya produkter på marknaden och i vissa fall hindras marknadsintroduktion. Tekes har varit med och finansierat två tredjedelar av de allmänt kända finländska innovationerna. I ljuset av de senaste årens framgångar genererar återinförda fullmakter tiotals patent och patentansökningar 2016 och det uppstår omsättning och export för hundratals miljoner euro. Tekes har varit särskilt ovärderlig för uppstartföretag, men också större företag har haft nytta av centralens finansierings- och partnerskapsmodeller i sin produktutveckling. I dessa svåra tider behöver innovationsverksamheten anslag som garanterar att spetskompetensen utvecklas och nya innovationer uppstår, och inte nedskärningar.
Regeringen har fattat beslut om att skära i studiestöden och frysa indexet för gott. På sikt kommer studiestöden att minska med omkring 122 miljoner euro. Regeringen sänker alltså stöden med en fjärdedel, vilket är upp till 86 euro mindre i månaden utöver de tidigare nedskärningarna. Med reformen vill regeringen få de studerande att skuldsätta sig.
När studiepenningen släpar efter den allmänna höjningen i kostnadsnivån måste de studerande allt mer utföra avlönat arbete vid sidan av studierna, och då drar studierna ut på tiden. Det här ligger inte i linje med regeringens planer på förkortade studietider. De sänkta studiestöden ökar ojämlikheten i samhället och utvecklingen går därhän att barn från välbärgade familjer lättare kan början studera.
Alla måste inkluderas
Vi i socialdemokratiska riksdagsgruppen förutsätter att regeringen återtar de mest orättvisa och oskäliga nedskärningarna i inkomstöverföringarna och avgiftshöjningarna eftersom de drabbar de mest utsatta.
Reformen av social- och hälsovården måste genomföras med hänsyn till att skillnaderna i hälsa och välfärd måste minska, att alla ska få service på lika villkor och att tjänster i första hand ska produceras av den offentliga sektorn kompletterad av den privata och den tredje sektorn. Integrationen av tjänster måste genomföras med målet att kostnaderna kan dämpas utan att likabehandlingen av medborgarna sätts på spel. Vi socialdemokrater godtar inte att offentliga välfärdstjänster tvångsbolagiseras.
Tidigare har regeringen uppgett att vårdreformen förväntas spara in tre miljarder euro. Projektet avancerar utan att regeringen har lagt fram konkreta kalkyler. I själva verket riskerar vårdkostnaderna att stiga av valfrihetsmodellen utan att alla kan garanteras högkvalitativa tjänster på lika villkor i framtiden. Många experter har gjort bedömningen att regeringens vårdreform genererar merkostnader – inte besparingar. Det är allvarligt. Notan ska betalas nästa valperiod. Nu behövs det en oberoende kostnadskalkyl av de totala ekonomiska effekterna av vårdreformen.
Äldreomsorgslagen måste verkställas. Den är viktig för alla äldre och den måste genomföras konsekvent. Regeringen får inte sänka dimensioneringen av antalet vårdare som den planerat. Det sänker nivån på vården och omsorgen, äventyrar patientsäkerheten och kan medföra merkostnader. Dessutom måste regeringen se till att vårdpersonalen orkar arbeta kvar och att det finns tillräckligt många anställda.
Vi i socialdemokratiska riksdagsgruppen förutsätter att kommunerna får behålla sin självbestämmanderätt i frågor kring klientavgifter och självrisker. Regeringen får inte bestämma att de ska införa höjda avgifter inom social- och hälsovården eller barnomsorgen.
För nästa år har regeringen siktat in sig på att spara 400 miljoner euro utöver de tidigare nog så orättvisa sparåtgärderna. I beloppet ingår en sänkning med 0,85 procent i de sociala trygghetsförmånerna, vilket gör 80 miljoner euro. Neddragningar görs i bland annat minimidagpenningarna, folkpensionerna, garantipensionerna, stödet för hemvård, underhållsstödet, arbetsmarknadsstödet och bostadsbidraget. Stick i stäv med sina tidigare utfästelser skär regeringen också i barnbidragen.
Inkomstklyftorna ökar av regeringens tilltag. Om man utgår från att fattigdomsgränsen går vid 60 procent av hushållens medianinkomster, betyder det att nästan 10 000 människor till kommer att leva under fattigdomsgränsen när förmånerna sjunker ytterligare. Det bör också noteras att allt fler lever på fattigdomsgränsen. Att döma av de senaste inflationsprognoserna kommer de indexrelaterade sociala trygghetsförmånerna 2019 att ligga ungefär sex procent under nivån 2015. Det betyder att exempelvis årets höjning av garantipensionen och den planerade höjningen 2018 har runnit ut i sanden när ramperioden är över. Pensionen kommer rentav att gå på minus.
För att förbättra integrationen av asylsökande måste Finland söka samarbete med det övriga Norden kring mottagande och integration av asylsökande. Finland bör lägga fram ett förslag till gemensamma principer för mottagande och integration av asylsökande för de övriga nordiska länderna. Vi behöver ett parlamentariskt upprättat integrationsprogram som spänner längre än bara över en regeringsperiod.
I planen för de offentliga finanserna utgår regeringen fortfarande från att personer med asyl inte kommer att få jobb under ramperioden. För att invandringen ska kunna vara så mycket mer än bara en kostnadspost krävs det omstruktureringar i bland annat sysselsättning och utbildning i dessa svåra ekonomiska tider. Målet bör vara att integrationen startar redan på förläggningarna, och att integrationsåtgärderna är obligatoriska och att ingen får tacka nej utan ordentliga skäl. Samtidigt måste det finnas utbildningsplatser för barnen till asylsökande. Vi ska akta oss för att skapa första och andra klass i välfärdstjänsterna. I stället måste alla behandlas lika. Här bör det också noteras att kostnaderna för invandringen finns kvar i finansramen.
Regionalutveckling – centraliseringen måste stoppas
Regionalpolitiska beslut spelar en stor roll för människors vardag. Kärnan i den regionala utvecklingen är att stödja regionerna i deras anstängningar för större vitalitet och tillväxt. Där ingår de riktlinjer som möjliggör smidig rörelse för personer och varor. I den regionala utvecklingen ingår det också att se till vilka tjänster som är tillgängliga i olika delar av landet, i regionerna och i kommunerna av landet.
Regeringen håller på att genomföra en aldrig tidigare skådad centraliseringspolitik. Den har avvecklat eller kommer att avveckla postkontor, polisstationer, kollektivtrafiklinjer och hållplatser och tingsrätter inklusive serviceställen och domstolsplatser. Vidare kommer klientavgifterna för många kommunala tjänster att stiga, bland annat för barnomsorg och social- och hälsovård.
I sitt program utfäster sig regeringen att se till att utbildningen är heltäckande i regionalt hänseende. Den regionala jämlikheten i utbildningen befinner sig emellertid i riskzonen, eftersom de gigantiska nedskärningarna i anslagen tvingar utbildningsanordnarna att centralisera utbildningsplatser, utbildningsområden och utbildningsorter inom grundläggande utbildning, på andra stadiet och vad beträffar högskolorna. De enorma sparåtgärderna inom utbildningen och regeringens utbildningslöfte står i bjärt kontrast till varandra. Regeringen vill med vett och vilja frånta ett flertal regioner deras vitalitet och försämra deras tillväxtpotential.
I stället gäller det att värna om en balanserad regional ekonomi och det mänskliga kapitalet. Det var till exempel ett stort misstag att avveckla lärarutbildningen i Nyslott. Samtidigt är det ett lysande exempel på regeringens politik för att köra regionerna i botten. Nu måste det till åtgärder för att trygga vitaliteten och sysselsättningen i Nyslott och andra regioner som slås ut av nedskärningarna. På lång sikt kommer utarmningen av regionerna att kosta betydligt mer än vad sparåtgärderna bringar in på kort sikt.
Revisionsutskottet är ytterst oroat över de ekonomiska problem som flytten av universitetsutbildningen medför för Nyslottsregionen. Det finns anledning att fundera hur lämpliga och ändamålsenliga kriterierna för finansieringen av universiteten är beträffande lärarutbildningen, som är en direkt yrkesutbildning med en mindre andel fortsatta studier och forskarutbildning än andra vetenskapsgrenar.
Utskottet föreslår att regeringen överväger om de omfattande reduceringarna i universitetens verksamhet bör utvärderas av samordningsgruppen för regionalisering. Regeringen bör, antingen i en separat utredning eller som ett led i en mer omfattande analys av de regionala ekonomierna, utreda i synnerhet de ekonomiska regionernas ekonomiska livskraft och framgång samt hur placeringen av offentliga uppdrag påverkar regionernas ekonomier. Vidare bör regeringen rapportera till riksdagen före utgången av 2017.
Jordbruket har haft det svårt i flera år. Men de sena utbetalningarna att jordbruksstöden är ett finländskt problem. Regeringen måste ta tag i krisen, men samtidigt staka ut hur det finländska jordbruket ska bli lönsamt varaktigt. Vi får inte tumma på djurens välfärd. Tvärtom måste djurskyddslagen revideras snabbt och målen vara ambitiösa. Ingen är nöjd med den centerdrivna jordbrukspolitiken eller med centraliseringen inom handeln. Både producenter och konsumenter vore betjänta av rättvis konkurrens. Förra perioden upprättades ett program för att främja sund konkurrens och bland annat konkurrenslagstiftningen sågs över för att minska handelns dominerande ställning på marknaden. På landsbygden vimlar det av företagare med diversifierad verksamhet och också de har nytta av rättvis konkurrens.
Säkerhet
Regeringen ger utfästelser om att tillhandahålla tjänster för inre säkerhet och rättsvård i hela landet. Samtidigt fattar den rambeslut att skära kraftigt i antalet poliser och tingsrätter. Gapet mellan ord och handling är enormt. Regeringens vägval är dessutom ett hot mot människors känsla av säkerhet i de drabbade regionerna. De närmaste åren minskar poliserna avsevärt. I dag har vi omkring 7 300 poliser. I redogörelsen om den inre säkerheten uppger regeringen att antalet poliser ska läggas fast vid 7 000. Men följden av rambeslutet är att det kan hända att vi i värsta fall har under 6 400 poliser i slutet av ramperioden. I glesbygden försämras säkerheten ytterligare när poliserna minskar.
Den allmänna värnplikten och en utbildad reserv är kritiska faktorer med tanke på försvarsmakten uppgifter. Inte bara antalet beväringar och reservister utan också längden och nivån på deras utbildning är väsentliga för landets försvarsförmåga. I samband med försvarsmaktsreformen skar man ned anslagen för reservens repövningar. År 2014 var den parlamentariska arbetsgruppens gemensamma vilja att anslagen ska höjas. Läget förbättrades 2015 och det är viktigt att nivån består de kommande åren. Anslagen till repövningar måste ligga kvar på tillräckligt hög nivå ramperioden ut.
Rundradion ska vara oberoende
Rundradion måste vara oberoende också i fortsättningen och därför får rundradiofonden inte lyftas över till finansramen som regeringen föreslår. Ute i världen är Rundradion mycket uppskattad och det anses vara ett av de bäst funderande statliga public service-bolagen. Rundradion har också en del särskilda uppdrag och det är viktigt att fonden finns utanför ramen för att bolaget ska kunna fullfölja uppdragen högkvalitativt.
Finländskt ägande
Regeringen bygger upp ett samhälle likt ett marknadstorg där Finland ska trimmas för försäljning. Regeringen bolagiserar vägar, järnvägar, vattenvägar, social- och hälsovård och yrkesutbildning. Inte ens yrkesutbildningen går säker för bolagiseringsraseriet. Det vi behöver är finländskt ägande, inte frenetisk bolagisering och försäljning.
I dag har staten stort ägande i företag med strategiska intressen. Den strategiska intressena innebär antingen fullständigt ägande (100 %) eller majoritetsägande (50,1 %). Regeringens nya strategi är att 33,4 procent ska vara den nya lägsta gränsen för strategiskt intresse.
Vår riksdagsgrupp anser att staten i alla förhållanden ska behålla stadigt inflytande i statliga företag där statens strategiska intresse kan tillgodoses genom aktieinnehav. Det är viktigt att veta att ett strategiskt intresse är kopplat till försörjningstrygghet, infrastruktur och försvar – faktorer som är livsnödvändiga för att det finländska samhället ska fungera och bestå. Det är därför staten ska behålla sitt innehav i företag av strategiskt intresse i nödvändig omfattning, och det brukar ofta betyda minst majoritetsägande.
Fortum, Neste och Finnair har varit börsbolag av strategiskt intresse där staten varit majoritetsägare. Regeringen har för avsikt att sänka gränsen för ägande i Neste till 33,4 procent. Det är ingen förnuftig ägarpolitik från statens sida. För bland annat försörjningstryggheten vore det säkrare och överlag mer konsekvent att ha kvar ett innehav över 50 procent.
Postens framtid förefaller oroväckande. Det är en risk att minska det statliga ägandet till 50,1 procent och att lyfta över allt ägande som är det än det till ett utvecklingsbolag. Posttjänster på lika villkor kan nämligen komma i riskzonen, inte minst i glesbygden. Också postutdelningen fem dagar i veckan är hotad. En eventuell delning av posten och splittring av värdekedjan försvårar möjligheterna att få vettiga energivinster. Det vore bättre om regeringen först skapar en vision vilken typ av postföretag Finland och finländarna behöver och först sedan funderar på former för ägandet. Detsamma gäller planerna på att börsnotera posten.
Breddad skattebas
Finland har kommit på efterkälken i Europa när det gäller att reformera beskattningen. Vi beskattar ägande betydligt lindrigare än i EU-staterna i snitt. Däremot beskattar vi arbete och konsumtion högre än EU i övrigt.
De övriga EU-staterna har insett att det lönar sig att ta ut skatt på kapital snarare än på arbete. Om vi vill få större jämvikt i statsfinanserna måste vi också anpassa inkomsterna, inte bara utgifterna.
Skattebasen måste vidgas genom en finansskatt. Finanssektorn beskattas för lindrigt så den måste också involveras i saneringen av ekonomin. Finland måste tag i frågan och förbereda ett förslag till en samnordisk finansskatt. Den svenska regeringen inför en likadan finansskatt som Danmark redan har och som Norge har planer på att införa.
Också så kallade investeringsförsäkringar och kapitaliseringsavtal gynnas skattemässigt, enligt finansministeriet. De kommer att beskattas enligt samma modell som i Sverige. Skatten ska basera sig på grundräntan som fastställs av finansministeriet eller på snitträntan på statslån.
Ekonomisk brottslighet och svart ekonomi förorsakar Finland varje år ett bortfall på uppskattningsvis sex miljarder i skatter och avgifter. Den svarta sektorn kunde bekämpas bättre om exempelvis beställaransvarslagen får bättre effekt. Det mest akuta i den nationella lagstiftningen är att inskränka kriterierna för ränteavdragsrätten för koncerner.
Finland måste kräva att EU:s planerade direktiv mot skatteundandragande blir heltäckande och effektivt. Om internationella åtgärder inte räcker till, måste vi nationellt täppa till de luckor i koncernbeskattningen som lockar till skattearbitrage. I första hand måste vi med en gång inskränka fastighetsinvesteringsbolagens ränteavdragsrätt och få bukt med möjligheterna att kringgå bestämmelserna om intressegemenskap.
Det är okej att det finns skattekonkurrens mellan EU-staterna, men en del stater lockar till sig företag med orättvisa specialbestämmelser och skattelättnader. Finland måste snabbt och energiskt arbeta för att direktivet mot skadlig skattekonkurrens införs.
Inte minst utvecklingsländerna blir lidande av globalt skatteundandragande. Därför måste Finland arbeta för global skattekontroll, utbyte av skattedata och större offentlighet för uppgifter om företagens resultat och skatter i olika länder.
I början av året stramade regeringen åt beskattningen av pensionärer mer än beskattningen av löntagare. Det är en brist som måste rättas till. Vi måste se till att pensionärerna beskattas rättvist. Pensionärer måste få ett avdrag för pensionsinkomst på samma sätt som löntagare för ett avdrag för arbetsinkomst.
Om regeringen inför lättnader i beskattningen av förvärvsinkomster när konkurrenskraftsavtalet är klart, måste de i första hand gå till låg- och medelinkomsttagare. Det är motiverat av rättviseskäl och med avseende på ekonomisk effektivitet. Det gäller också att komma ihåg att effekterna av konkurrenskraftsavtalet framför allt slår mot kvinnodominerade låglöneyrken inom offentlig sektor
Upplägget i planen och konsekvensbedömning
De offentliga finanserna bör göra skillnad mellan konsumtionsutgifter och investeringsutgifter. Hur oroväckande den offentliga skuldsättningen är beror på om skulden används till konsumtion eller till investeringar i ny tillväxt och produktivitet. Som det är nu buntar planen ihop all skyldsättning.
Dessutom måste regeringen se till att både planen för de offentliga finanserna och den årliga budgeten innehåller tydligare bedömningar av konsekvenser och resultat för att exempelvis effekterna av sparbeslut ska kunna bedömas fullt ut för alla befolkningsgrupper. Regeringen måste bedöma konsekvenserna av sina ekonomisk-politiska vägval för olika befolkningsgrupper och för inkomstfördelningen både på kort och lång sikt.
Hittills har regeringen nämligen vägrat att förväg göra bedömningar av konsekvenserna för olika befolkningsgrupper Nogsamt genomförda konsekvensbedömningar blir extra viktiga när nedskärningarna slår hårt mot utsatta grupper som barn, personer med funktionsnedsättning, arbetslösa, studerande och äldre.
Propositionerna sakna konsekvent bedömningar av konsekvenserna för jämställdheten och av effekterna på inkomstfördelningen. Den här bristen på konsekvensbedömningar urholkar besluten och leder till godtyckliga politiska vägval. Vi framhåller att riksdagen måste ha tillgång till noggrant utförda konsekvensbedömningar av propositionerna.
Avslutningsvis
Trots nedskärningskuren har regeringen inte lyckats få stopp på skuldsättningen. I stället har skulden ökat i allt snabbare tempo. Vårt alternativ är mer ansvarsfullt. Vi vill nämligen minska skuldsättningen utan att den totala beskattningen ökar.
Vi socialdemokrater erbjuder en modell med en rättvis ekonomisk anpassning, bland annat genom att utsträcka skattebasen till den underbeskattade finanssektorn och kräva insyn i de stora företagens data om kapital och ägande. Då behöver man inte skära i trygghetsförmånerna för barnfamiljer, pensionärer och arbetslösa.
Vårt alternativ innehåller konkreta sysselsättningsfrämjande förslag här och nu. Finland måste lyftas in på arbetslinjen. Vi vill hålla fast vid vår viktigare konkurrensfaktor – kompetensen. Det gäller att inte kapa Finlands framtid.
Alla måste inkluderas. Det är inte rätt att en stor grupp finländare utesluts och går miste om trygghet och välfärd. Om man säger att vi alla sitter i samma båt, får det inte vara så att bara en del har flytväst.