Denna sida använder kakor (cookies). Läs mer om kakor
Nedan ser du närmare vilka kakor vi använder och du kan välja vilka kakor du godkänner. Tryck till slut på Spara och stäng. Vid behov kan du när som helst ändra kakinställningarna. Läs mer om vår kakpolicy.
Söktjänsternas nödvändiga kakor möjliggör användningen av söktjänster och sökresultat. Dessa kakor kan du inte blockera.
Med hjälp av icke-nödvändiga kakor samlar vi besökarstatistik av sidan och analyserar information. Vårt mål är att utveckla sidans kvalitet och innehåll utifrån användarnas perspektiv.
Hoppa till huvudnavigeringen
Direkt till innehållet
Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ett tilläggsavdrag för forsknings- och utvecklingsverksamhet under skatteåren 2021—2025 (RP 196/2020 rd): Ärendet har remitterats till finansutskottet för betänkande.
Ärendet har beretts i finansutskottets skattedelegation.
Delegationen har hört
Skriftligt yttrande har lämnats av
Regeringen föreslår att det stiftas en lag om ett tilläggsavdrag för forsknings- och utvecklingsverksamhet under skatteåren 2021—2025. Enligt propositionen ska alla skattskyldiga som bedriver näringsverksamhet eller jordbruk och som utför forskningssamarbete med en forskningsorganisation som uppfyller kriterierna ha rätt till tilläggsavdraget. Beloppet av tilläggsavdraget, som görs från inkomsten av näringsverksamhet och jordbruk, ska vara 50 procent av företagets fakturor för underentreprenad för forskningsprojekt inom forsknings- och utvecklingsverksamhet. Det maximala beloppet av tilläggsavdraget under skatteåret ska vara 500 000 euro och den nedre gränsen 5 000 euro. Det är en ny skattesubvention som ur EU-rättens synvinkel inte anses vara statligt stöd.
Propositionen hänför sig till budgetpropositionen för 2021 och avses bli behandlad i samband med den.
Lagen avses träda i kraft vid ingången av 2021. Den ska tillämpas vid beskattningen för skatteåren 2021—2025.
Sammantaget anser utskottet att propositionen behövs och fyller sitt syfte. Utskottet tillstyrker lagförslaget utan ändringar.
Propositionen fick brett stöd under sakkunnigutfrågningen. En del av de sakkunniga fäste sig dock vid kravet att de underleverantörsfakturor som förutsätts för tilläggsavdraget ska vara marknadsmässigt prissatta och att det medför tolkningsproblem. Dessutom uttryckte sakkunniga oro över att kravet på marknadsmässig prissättning kan begränsa lagens tillämpningsområde till uppdragsforskning.
Utskottet betonar att underleverantörsfaktura avser en underleverantörsfaktura som en skattskyldig betalat till en godkänd forsknings- eller informationsspridningsorganisation till den del posterna i fakturan hänför sig till forsknings- och utvecklingsverksamhet. Enligt utskottet måste prissättningen av en underleverantörsfaktura vara så utformad att det inte utifrån under- eller överprissättning med avseende på bestämmelserna om statligt stöd uppstår direkt eller indirekt statligt stöd som är förbjudet. En underleverantörsfaktura som berättigar till tilläggsavdrag avser som regel en normal ersättning som godkänts av parter som är oberoende av varandra, och vidare har ersättningen uppstått på en konkurrensutsatt marknad. Underleverantörsfakturan behöver således inte nödvändigtvis innehålla ett vinsttillägg eller en vinstmarginal.
Utskottet anser det vara viktigt att lagen tillämpas på den typen av forsknings- och utvecklingsverksamhet som avses i EU:s allmänna gruppundantagsförordning. På så sätt täcker den i princip in grundforskning, industriell forskning, experimentell utveckling och genomförbarhetsforskning. Utskottet anser det inte rationellt att avgränsa olika forsknings- och utvecklingsfunktioner exempelvis utifrån om det är fråga om uppdragsforskning eller forskningssamarbete. Till till-läggsavdrag berättigar den forsknings- och utvecklingsverksamhet som avses i lagen, när de övriga villkoren i lagen är uppfyllda. På så sätt möjliggör regleringen i stor utsträckning olika typer av forskningssamarbete med forskningsorganisationer.
Vid sakkunnigutfrågningen underströks vikten av att följa upp propositionen. En del av de sakkunniga ansåg det också vara relevant att överväga om ett skatteincitament som inbegriper företagets egen forsknings- och utvecklingsverksamhet kan införas. Utskottet anser det viktigt att regeringen utöver propositionens konsekvenser också aktivt ger akt på regeringsprogrammets mål att höja satsningarna på forsknings-, utvecklings- och innovationsverksamhet till fyra procent av BNP.
Finansutskottets förslag till beslut:
I den avgörande behandlingen deltog
Sekreterare var