Allmänt
Det föreslås att lagen om allmänna språkexamina ändras så att det i lagen införs bestämmelser om påföljder för brott mot ordning och för svikligt förfarande. Dessutom uppdateras lagens bestämmelser om kommissionen för allmänna språkexamina och bestämmelserna om examensanordnare, bedömare, examensavgifter samt ändringssökande.
Propositionens syfte är att säkerställa en likvärdig behandling av examinanderna i situationer som gäller svikligt förfarande eller brott mot ordning och värna om deras rättsskydd. Syftet är också att förbättra examenssystemets funktion och förenhetliga praxis för examensanordnarna samt förtydliga bestämmelserna om kommissionen för allmänna språkexamina.
Kulturutskottet välkomnar propositionen och tillstyrker lagförslaget, men med följande ändringar och kommentarer.
Påföljder för svikligt förfarande
Enligt det föreslagna 6 a § 1 mom. betraktas en examensprestationen för en examinand som underkänd, om han eller hon bryter mot ordningen vid examenstillfället och inte upphör med förfarandet trots uppmaning av den som övervakar examenstillfället. I 2 mom. anges närmare om påföljderna för svikligt förfarande. Om examinanden under examenstillfället gör sig skyldig till svikligt förfarande, medverkar till svikligt förfarande eller gör sig skyldig till försök till fusk, betraktas examensprestationen som underkänd och examinanden förlorar rätten att delta i examen i språket i fråga för sex månader från dagen för examenstillfället.
I den gällande lagen om allmänna språkexamina finns inga bestämmelser om påföljder för brott mot ordning och för svikligt förfarande, och således finns det ett behov av att till denna del komplettera lagen. De föreslagna ändringarna har också fått brett stöd bland de utfrågade sakkunniga. Sakkunniga har dock riktat kritik mot karenstiden enligt 6 a § och ansett att en karenstid på ett år skulle vara en bättre och mer fungerande lösning än den föreslagna karensen på sex månader.
Enligt propositionen har tidsfristen på sex månader ansetts vara en proportionell påföljd för svikligt förfarande, medverkan till svikligt förfarande eller försök till fusk. Vid denna bedömning har beaktats att påföljden är skälig för den som gjort sig skyldig till svikligt förfarande. Enligt inkommen utredning har det med tanke på principen om proportionalitet också ansetts motiverat att förbudet att delta i examen uttryckligen gäller examen i det språk som examinanden har avlagt när han eller hon har gjort sig skyldig till svikligt förfarande, medverkat till svikligt förfarande eller gjort sig skyldig till försök till fusk.
Utskottet anser att karenstiderna bör graderas genom särskilda bestämmelser om situationer där examinandens förfarande enligt det föreslagna 2 mom. upprepas eller annars är synnerligen grovt och skadligt. Utskottet föreslår att 6 a § kompletteras till denna del.
Utskottet påpekar att det i lagen införs bestämmelser om administrativa påföljder för brott mot ordning och för svikligt förfarande, medverkan till svikligt förfarande och försök till fusk, och att beslut som gäller dessa fattas av Utbildningsstyrelsen. Bestämmelser om straffrättsliga påföljder finns däremot i strafflagen (39/1889), som ska tillämpas till exempel vid förfalskning. Kulturutskottet anser det vara ytterst viktigt att det i de praktiska anvisningarna om deltagande i allmänna språkexamina i fortsättningen tydligt framgår vilka påföljder svikligt förfarande kan leda till. Examinanden ska således vara informerad om alla administrativa och straffrättsliga påföljder som eventuellt påförs den som gör sig skyldig till svikligt förfarande, medverkan till svikligt förfarande och försök till fusk.
Återbetalning av examensavgiften
Enligt förslaget ska det i 11 § 2 mom. införas en bestämmelse om återbetalning av examensavgiften. Enligt bestämmelsen ska examensavgiften återbetalas till den som anmält sig till examen, om personen är förhindrad att delta i examen på grund av sjukdom eller något annat därmed jämförbart särskilt vägande skäl, och personen inte heller kan delta i följande examenstillfälle. Avgiften återbetalas inte om examensanordnaren inte informerats om personens förhinder före examenstillfället. I ett sakkunnigyttrande föreslås det att man överväger en bestämmelse om att examensavgiften inte återbetalas om deltagaren gör sig skyldig till svikligt förfarande eller brott mot ordningen. Utskottet anser att förslaget är befogat. Enligt uppgift är avsikten att bedöma detta förslag efter att de nu föreslagna lagändringarna införts och man har information om situationer där fusk förekommit och antalet sådana fall. I propositionen lyfts dessutom fram att systemet med allmänna språkexamina också är förknippat med mer omfattande ändrings- och utvecklingsbehov som förutsätter mer ingående utredningar och vidare beredning.
Omprövning
Enligt det föreslagna 13 § 3 mom. får omprövning av ett beslut som gäller bedömningen av en examensprestation begäras hos kommissionen för allmänna språkexamina. Begäran om omprövning ska lämnas till kommissionen för allmänna språkexamina inom 14 dagar från det att examinanden haft möjlighet att få kännedom om bedömningsresultaten och tillämpningen av bedömningsgrunderna i sitt eget fall. Bestämmelserna motsvarar till innehållet den gällande lagen. Personen ska ges möjlighet att få del av resultaten av bedömningen och motiveringarna till bedömningen, eftersom personen utan denna information inte har faktiska förutsättningar att avgöra behovet av omprövning eller att specificera och motivera sin begäran om omprövning. Den som ansvarar för bedömningen överväger hur förfarandet ska genomföras i praktiken.
I ett sakkunnigyttrande har det lyfts fram att lagen inte anger inom vilken tid examenskommissionen ska fatta beslut som gäller en begäran om omprövning av bedömningen av en examensprestation. Utskottet påpekar att bestämmelser om begäran om omprövning finns i förvaltningslagen (434/2003). Enligt 49 e § i förvaltningslagen ska en begäran om omprövning behandlas skyndsamt. Kravet på skyndsamhet ska bedömas utifrån särdragen i varje enskilt fall så att kravet inte försämrar utredningen av ärendet och därigenom vänder sig mot partens intressen (RP 226/2009 rd, s. 57).