1. Lagen om ändring av lagen om utkomststöd
4 §. Verkställighet.
Utskottet föreslår att 2 mom. kompletteras med ett explicit omnämnande av att lagens bestämmelser om välfärdsområden ska tillämpas på Helsingfors stad.
7 b §. Hälso- och sjukvårdsutgifter och övriga utgifter.
Utskottet föreslår att 2 mom. 2 punkten förtydligas i förhållande till lagen angående vårdnad om barn och umgängesrätt så att det till punkten fogas en hänvisning till 7 § i den lagen. Den paragrafen gäller avtal som gäller vårdnad om barn och umgängesrätt. Dessutom föreslår utskottet att hänvisningen till 7 b § om växelvist boende i lagen angående vårdnad om barn och umgängesrätt stryks. Beaktandet av kostnader för att träffa barnet gäller endast träffar med barnet, inte boende i två familjer, står det i specialmotiveringen till den bestämmelsen. Avsikten med propositionen är således inte att ingripa i situationer med växelvist boende där barnet bor växelvis hos båda föräldrarna. Utgifterna i anslutning till de situationerna kan i uträkningen av utkomststöd fördelas mellan föräldrarna enligt hur föräldrarna ansvarar för utgifterna och bestämmelsen om umgängeskostnader tillämpas inte på föräldrarna. Utskottet föreslår också att ordalydelsen i bestämmelsen preciseras på motsvarande sätt som i den gällande lagen så att utgifterna för umgänget med barnet beaktas till den del barnet träffar en förälder som bor i ett annat hushåll. Den felaktiga hänvisningen till kommunen föreslås bli ändrad till en hänvisning till välfärdsområdet.
Utskottet konstaterar att det i specialmotiveringen till 2 mom. 3 punkten felaktigt står att när man bedömer om det är behövligt att skaffa en identitetshandling, uppehållshandling och resehandling ska grunderna för de utgifter som beaktas vara nödvändiga. Utskottet betonar att behovsprövning används i fråga om alla de utgifter som nämns i paragrafen. Bedömningen av behovet kräver prövning i det enskilda fallet, vilket innefattar en bedömning av både utgiftens grund och av dess belopp.
10 a §. Förfarande för sänkning av grunddelen.
Utskottet föreslår att omnämnandet av Folkpensionsanstaltens skyldighet att sända beslut om sänkt grunddel till välfärdsområdet stryks i 2 mom., eftersom utskottet föreslår att bestämmelser om detta tas in i 18 h §, som gäller utlämnande av uppgifter på eget initiativ.
11 §. Inkomster som ska beaktas.
Utskottet föreslår att lagförslaget kompletteras med en ändring av 2 mom. 5 punkten, där den felaktiga hänvisningen till den upphävda 3 b § i lagen om utkomstskydd för arbetslösa korrigeras till en hänvisning till den förhöjningsdel och förhöjda förtjänstdel som avses i 6 § 3 mom. i samma lag. Dessutom föreslår utskottet att lagförslaget kompletteras med en ändring av 2 mom. 6 punkten, vars felaktiga hänvisning till 8 § i lagen om utkomststöd korrigeras till en hänvisning till 6 § 3 mom. i den lagen. Utskottet föreslår också en precisering av 3 mom. så att det i momentet föreskrivs att förvärvsinkomstavdraget i enlighet med gällande lag är inkomsttagarspecifikt.
13 §. Tiden för vilken utkomststöd fastställs samt beräkning.
Utskottet konstaterar att paragrafens 3 och 4 mom., som gäller tiden för vilken utkomststödet bestäms och beräkningen, i stora drag motsvarar ordalydelsen i 15 § 2 och 3 mom. i den gällande lagen. Utskottet betonar att det finns etablerad tolkningspraxis i fråga om tillämpningen av den gällande 15 §. Denna praxis bör fortfarande beaktas vid tolkningen av de nuvarande bestämmelserna.
För att undvika oklarheter i tolkningen föreslår utskottet strykning av omnämnandet i 3 mom. om att kvaliteten på de disponibla tillgångarna ska beaktas vid skälighetsprövningen av uppdelningen av inkomsterna i perioder. Ändrad på detta sätt har bestämmelsen motsvarande ordalydelse som det gällande 15 § 2 mom.
17 §. Sökandens skyldighet att lämna uppgifter och anmälningsskyldighet.
Utskottet föreslår att hänvisningen i 1 mom. till 12 § i lagen om klientens ställning och rättigheter inom socialvården ändras till en hänvisning till 11–13 § i den lagen på motsvarande sätt som i den gällande paragrafen. Avsikten är att lagen om behandling av kunduppgifter inom social- och hälsovården (kunduppgiftslagen), där det föreslås att 11 och 13 § ska upphävas, ska träda i kraft först den 1 januari 2024. Lagförslaget behandlas för närvarande i riksdagen.
18 a §. Folkpensionsanstaltens rätt till information och skyldighet att lämna ut uppgifter.
Utskottet föreslår att hänvisningen i 2 mom. till 64 § i klientuppgiftslagen, som är under behandling i riksdagen, ändras till en hänvisning till 20 § i lagen om klientens ställning och rättigheter inom socialvården, eftersom klientuppgiftslagen avses träda i kraft först vid ingången av 2024. På motsvarande grunder föreslås det att hänvisningen i 3 mom. till 63 § i klientuppgiftslagen ändras till en hänvisning till 18 § i lagen om klientens ställning och rättigheter inom socialvården. Utskottet konstaterar att den föreslagna regleringen således innehållsmässigt motsvarar den gällande regleringen, även om paragrafens struktur föreslås bli ändrad.
18 b §. Uppgifter som välfärdsområdet lämnar ut till Folkpensionsanstalten på eget initiativ.
Utskottet föreslår att 1 mom. kompletteras med en hänvisning till situationer som avses i 10 a § 1 och 3 mom. om förfarandet för att sänka grunddelen. Välfärdsområdet ska således på eget initiativ informera Folkpensionsanstalten om att socialvårdens bedömning av servicebehovet har gjorts för klienten. Detta förutsätter att socialvården i välfärdsområdet vet att klienten har ett pågående utkomststödsärende och att det kan bli aktuellt med en sänkning av grunddelen.
Dessutom föreslår utskottet att 3 mom. ändras så att välfärdsområdet får lämna Folkpensionsanstalten uppgifter om beslut om kompletterande eller förebyggande utkomststöd, om välfärdsområdet bedömer att beslutet är av betydelse för avgörandet av klientens följande ärende som gäller grundläggande utkomststöd. Utskottet betonar att förebyggande utkomststöd kan sökas också utan beslut om grundläggande utkomststöd. Bestämmelsen behöver således begränsas till lämnande av uppgifter som bedöms vara av betydelse vid avgörande av ett ärende som gäller grundläggande utkomststöd.
Utskottet slår fast att ett beslut om kompletterande eller förebyggande utkomststöd kan ha betydelse när ett ärende som gäller grundläggande utkomststöd avgörs, eftersom Folkpensionsanstalten annars inte nödvändigtvis får information om att en inkomstpost som klienten får härstammar från kompletterande eller förebyggande utkomststöd som beviljas av socialvården. Folkpensionsanstalten kan då felaktigt tolka den som inkomst som ska beaktas. Dessutom är det möjligt att ett negativt beslut av välfärdsområdet har grundat sig på ett överskott i klientens grundläggande utkomststöd som har ansetts räcka till också för utgifter för vilka kompletterande utkomststöd har sökts. Samma överskott kan dock inte i det grundläggande utkomststödet efter det anses vara disponibelt och Folkpensionsanstalten behöver detta besked från välfärdsområdet för att kunna tolka situationen rätt i nästa beslut.
Motiveringen till beslut om kompletterande och förebyggande utkomststöd kan också innehålla sådana kommentarer som välfärdsområdets socialvård har gjort om klientens situation som kan vara av betydelse när Folkpensionsanstalten avgör nästa beslut om grundläggande utkomststöd. Sådana är till exempel iakttagelser som hänför sig till klientens boendesituation och som kan ha betydelse vid prövningen av om boendeutgifterna ska jämkas.
18 f §. Antecknande av klientuppgifter som gäller grundläggande utkomststöd.
Utskottet föreslår att 2 mom. ändras så att det i stället för 48 § i klientuppgiftslagen hänvisas till 8 § 1 mom. i lagen om klienthandlingar inom socialvården (254/2015), eftersom den klientuppgiftslag som är under behandling i riksdagen avses träda i kraft först vid ingången av 2024. I 8 § i lagen om klienthandlingar inom socialvården föreskrivs det om anteckning av klientuppgifter vid sektorsövergripande samarbete. De som deltar i sektorsövergripande samarbete får oberoende av sekretessbestämmelserna i de handlingar som innehas av den organisation de företräder anteckna sådana klientuppgifter inom socialvården som de har fått tillgång till genom samarbetet och som för att sköta den gemensamma klientens ärende i organisationen. Dessutom får personerna registrera en på basis av samarbetet upprättad klientplan, promemoria eller någon annan motsvarande handling i den organisationen, om det med tanke på klienten behövs i det ärende för vars skötsel handlingen har upprättats.
18 g §. Välfärdsområdets rätt till information.
Utskottet föreslår att hänvisningen till 64 § i klientlagen ändras till en hänvisning till 20 § 1 mom. i lagen om klientens ställning och rättigheter inom socialvården, eftersom klientuppgiftslagen avses träda i kraft först vid ingången av 2024.
18 h §. Folkpensionsanstaltens skyldighet att på eget initiativ lämna ut uppgifter till välfärdsområdet.
Utskottet föreslår att paragrafen kompletteras med en hänvisning till beslutet om sänkning av det grundläggande utkomststödet enligt 10 § 1 mom.
24 §. Ändringssökande.
Den felaktiga hänvisningen till det kommunala socialväsendet i 1 mom. ändras till en hänvisning till välfärdsområdet.
27 f §. Kommunens finansieringsandel av kostnaderna för det grundläggande utkomststödet.
Utskottet föreslår att 1 mom. kompletteras med en bestämmelse om riktande av finansieringsansvaret enligt kommun. På motsvarande sätt som i 14 a § 1 mom. i den gällande lagen föreslår utskottet att Folkpensionsanstalten när den betalar ut grundläggande utkomststöd ska rikta kostnaderna till den kommun inom vilken sökanden eller familjen stadigvarande vistas.