Arvoisa puhemies! Esitän lakialoitteeni tarpeettoman byrokratian purkamiseksi pienten yhdistysten järjestämien arpajaisten osalta.
Uskon, että moni meistä kansanedustajista on ollut mukana monien eri yhdistysten toiminnoissa ja tietää, miten monet yhdistykset ovat vapaaehtoisvoimien ja pienten rahavirtojen varassa. Yhdistysten ja eri kansalaisjärjestöjen työ on kuitenkin hyvin tärkeä asia. Se luo mielekkyyttä ihmisten elämään ja paikkaa hyvinvointiyhteiskunnan aukkoja. Minä olen itsekin ollut mukana vaikka kuinka monessa yhdistyksessä, ja tilanne on aina sama: miten saadaan rahaa? Silloin kun minä olin nuorempi, niin monenkin yhdistyksen toimintaan saatiin rahaa kunnalta, seurakunnalta, eri yhteistyötahoilta, mutta tänään alkavat kaikkien hanat olemaan kiinni. Rahaa pitäisi saada kassaan.
Ja sitten: Toimijoita yhdistyksissä on todella vähän — varsinkin niitä toimijoita, jotka jaksaisivat tehdä valtavat määrät paperibyrokratiaa omien kiireisten työpäiviensä jälkeen. Heitä on todella vähän. Sen takia olen laatinut tämän lakialoitteen, jolla pyritään vähentämään byrokratiaa, pyritään auttamaan näitä kolmannen sektorin toimijoita, niin että he voisivat keskittyä siihen varsinaiseen toimintaan eivätkä paperishow’n pyörittämiseen.
Esitän tässä lakialoitteessa, että yleishyödyllisen yhteisön järjestämiin alle 2 000 euron arpajaisiin ei tarvitse hakea erillistä lupaa. Kyse on pienestä rahasta mutta monelle yhdistykselle erittäin suuresta rahasummasta. Nykyään kaikkiin tavara-arpajaisiin, paitsi samassa tilaisuudessa myytävien ja arvottavien pienarpojen osalta, täytyy hakea arpajaislupa, ja niistä täytyy toimittaa arpajaisten tilitys. Pienille yhdistyksille syntyy muutaman sadan euron arpajaisista kohtuuttoman suuria kuluja arpajaisluvan ja arpajaistulosten ilmoitusten osalta. Vaadituksi tilitykseksikään ei välttämättä riitä ilmoitus tuotosta, vaan vaaditaan erityistä selvitystä tuoton käyttämisestä, vaikka nämä vähäiset rahat käytettäisiin asianomaisen yhdistyksen normaalin toiminnan ylläpitämiseen. Tämmöiset vaatimukset tavallisilta maallikkotoimijoilta ovat tänä päivänä täysin kohtuuttomat — jos vielä mietitään, kuinka monta virkamiestä siellä pyörittää näitä papereita ja kyselee perään: vielä tämmöinenkin paperi tarvittaisiin, ja vielä tämmöinenkin paperi tarvittaisiin.
Tiedän muun muassa tapauksen, jossa 400 euron tuoton arpajaisista vaadittiin asianmukaisen tilityksen lisäksi lisäselvityksiä ja suunnitelmaa, mihin tämä nimenomainen mitätön summa käytettäisiin, uhalla, että jos varoja ei käytetä ennen seuraavia arpajaisia, niin uutta lupaa ei välttämättä sitten myönnetäkään. Ei kai tämä voi olla arpajaisten tarkoitus, kun pitäisi helpottaa yhdistysten varainhankintaa. Käytännössähän pienten yhdistysten rahat menevät esimerkiksi kokouskutsuilmoituksiin, kokouspaikkojen vuokrakuluihin, kahvitusten ja vaatimattomien tapahtumien järjestämiseen, pienten matkakorvausten maksamiseen, lasten ja nuorten toimintojen ihan yksinkertaiseen järjestämiseen.
Lakialoitteessa esitän myös, että jos ei ole kyse nykyisinkin sallituista pika-arpajaisista, niin arpajaisten toimeenpanijan tulee säilyttää arpajaisten tilitystä koskevat asiakirjat viiden vuoden ajan ja luovuttaa ne sitten pyydettäessä lupaviranomaisten käyttöön. Näin mahdollisia väärinkäytöksiä voidaan valvoa elikkä päästään aivan samaan lopputulokseen kuin tälläkin hetkellä. Arpajaisten toimeenpanija voidaan määrätä ilmoittamaan arpajaislistan yhteydessä, missä ja miten arvonta tapahtuu, joten ulkopuolinen taho voi tarvittaessa päästä valvomaan arpajaisten rehellisyyttä.
Arvoisa puhemies! Tiedän, että yksin lakialoitteella nämä asiat harvoin etenevät eteenpäin, mutta toivon, että lainvalmistelussa tähän asiaan kuitenkin tartuttaisiin. Tämä byrokratianpurkuasia on nyt menossa hyvin monella sektorilla eteenpäin, ja todella toivon, että tämä on vielä tällä vaalikaudella asia, mikä saataisiin myöskin päätökseen. Tämä olisi omiaan aktivoimaan pienten yhdistysten toimintaa, mikä on ehdottomasti koko yhteiskunnan etu.