Arvoisa puhemies! Tämä tosiaan tulee tuonne sivistysvaliokuntaan, ja hieman tässä esittelen, mistä tässä on kysymys.
Nimittäin EU:n yksi keskeisistä tavoitteista on henkilöiden ja palveluiden vapaata liikkuvuutta rajoittavien esteiden poistaminen jäsenvaltioiden väliltä. Jäsenvaltioiden kansalaisten osalta on kyse erityisesti oikeudesta harjoittaa ammattia itsenäisenä ammatinharjoittajana tai palkattuna työntekijänä muussa jäsenvaltiossa kuin siinä, missä he ovat hankkineet ammattipätevyytensä. Tähän liittyen EU:n toiminnasta tehty sopimus muun muassa mahdollistaa direktiivit tutkintotodistusten, todistusten ja muiden muodollista kelpoisuutta osoittavien asiakirjojen vastavuoroisesta tunnustamisesta.
Ammattipätevyysdirektiivissä vahvistetaan säännöt, joiden mukaisesti jäsenvaltion on tunnistettava ja tunnustettava unionin kansalaisten toisessa jäsenvaltiossa hankkima koulutus tai ammattipätevyys, kun jäsenvaltiossa edellytetään säännellyn ammatin harjoittamisen aloittamiseksi tai sen harjoittamiseksi määrättyä ammattipätevyyttä. Säännellyllä ammatilla tarkoitetaan tehtävää, jonka aloittamisen tai harjoittamisen edellytyksenä on, että henkilö täyttää tietyt lainsäädännön mukaiset ammattipätevyyttä koskevat vaatimukset. Tunnustaminen antaa unionin kansalaiselle oikeuden harjoittaa vastaanottavassa jäsenvaltiossa samaa ammattia, johon hänellä on pätevyys kotijäsenvaltiossa.
Niin, tämä direktiivihän on erittäin tärkeä, ja itse näen, että kun tässäkin on kyse terveydenhuollon ammateista, mistä tässä nyt vähän niin kuin reklamaatiota on tullut, niin on erittäin tärkeä tämä tutkintojen vertailtavuus ja ennen kaikkea se osaamisen vertailtavuus, aivan niin kuin täällä edustaja Kinnunen hienosti puhui siitä. Kysymyshän on nimenomaan terveydenhuollon palvelujen laadusta ja vaikuttavuudesta ja potilasturvallisuudesta. Olen itse aikoinansa, kun olin aikuiskoulutusjohtajana ja rehtorina, paljon käynyt keskustelua siitä, että kun toisesta jäsenmaasta tulee henkilö ja kun näen ne todistukset, mitkä siellä ovat, ja näen, mitä se koulutus on pitänyt sisällänsä, niin saattavat olla hyvin hyvin erilaisia ne oppisisällöt. Sen tähden on erittäin tärkeää, että esimerkiksi lääkärien ja hoitajien koulutuksessa on hiljalleen alettu Euroopan sisällä myös näitä sisältöjä muokata yhtenevämmäksi, siitä syystä, että ei vain pelkästänsä tunnusteta ja tunnisteta sitä ammattipätevyyttä, sitä muodollista pätevyyttä, vaan todella tiedetään, mitä se pitää sisällänsä.
Tietysti voisi ajatella, että lääkärin osaamisen pitää olla ihan samanlaista kaikkialla maailmalla ja kaikissa maissa. Niin pitääkin, mutta siihen on saatettu päästä hyvin erilaisin metodein. Siitä syystä on aina hyvä kuitenkin katsoa, onko jotain sellaista, jota pitää kuitenkin täydentää, kun tänne tulee — esimerkiksi suomalainen lainsäädäntö on semmoinen ja samoin meidän tietojärjestelmät ja kaikki. Eli kyllä siitä huolimatta, vaikka me tunnustamme sen toisen maan ammattipätevyyttä, kun se on siellä hankittu, ja tunnistamme ja tunnustamme nämä muodolliset pätevyydet, meidän pitää kuitenkin aina katsoa, onko hallinnassa se osaaminen, mitä Suomessa tarvitaan. Se on sitä potilasturvallisuutta. — Kiitos.