Samlingspartiet har gett sitt stöd till regeringen när det gällt att godkänna nödvändiga direkta utgifter för coronapandemin. Med tanke på människorna, kommunerna och företagen, men också ekonomin, är det A och O att epidemin kan bekämpas effektivt. Samlingspartiet har upprepade gånger uppmanat regeringen att lägga upp sina åtgärder så att de är anpassade till sitt syfte, men samtidigt effektiva. Vidare har Samlingspartiet tagit ansvar för att påminna om vilken viktig roll det spelar för framtiden i vårt samhälle att privat företagande överlever.
Regeringens tilläggsbudget minskar kalkylen för behovet av upplåning med 21 miljoner euro. Ändå ökar regeringen de fortlöpande utgifterna för de offentliga finanserna med åtskilliga miljarder. Storleksklassen på underskottet ändras således inte. De offentliga finanserna uppvisar fortsatt ett underskott under hela finansministeriets prognosperiod och hållbarhetsgapet ligger kvar på tio miljarder euro. Det vi behöver är fundamentala reformer för att få fart på den ekonomiska tillväxten för att välfärden och offentliga tjänster ska kunna finnas kvar på åtminstone nuvarande nivå.
Regeringen har försämrat de offentliga finanserna med sina beslut
Både Martti Hetemäkis och Vesa Vihriäläs arbetsgrupp underströk i sina rapporter till regeringen vikten av att samtidigt med hanteringen av coronaepidemin planera beslut som stärker de offentliga finanserna. Pandemin har förvärrat det hållbarhetsgap som fanns redan före pandemin.
Regeringens vårdreform ökar enligt expertbedömningar de offentliga utgifterna bestående, men utan att ge bättre tjänster. Det går stick i stäv med målen för reformen. En annan betydande strukturell reform gäller sysselsättningen. Utifrån uppgifter som tillhandahållits av regeringen och ministerierna har Näringslivets forskningsinstitut gjort en utredning av vilka konsekvenser regeringens sysselsättningsbeslut har för de offentliga finanserna. Att döma av utredningen har besluten varit neutrala med avseende på de offentliga finanserna: de har ökat utgifterna i samma utsträckning som den ökade sysselsättningen stärker de offentliga finanserna.
Trovärdiga reformer som stärker förutsättningarna för ekonomisk tillväxt och backar upp de offentliga finanserna måste utarbetas snabbt. Vidare måste regeringen backa med den föreslagna vårdreformen. I utfrågningen av sakkunniga blev det klart att bristerna i propositionen är så massiva att de inte kan åtgärdas i riksdagen. Att återta propositionen vore ett ansvarsfullt drag från regeringens sida. Vi behöver mer marknadsdriven aktivitet och samtidigt måste arbetsmarknaden bli effektivare, kompetensnivån höjas, forsknings- och utvecklingsinvesteringar stöttas och förutsättningarna för företagsamhet förbättras. Fokus i beskattningen måste överföras från företagande och arbete mer i riktning mot konsumtion och miljöavgifter för att förbättra incitamenten för att arbeta. Det är den enda utvägen för att skapa hållbar tillväxt som säkerställer vår välfärdsutveckling och större hållbarhet i de offentliga finanserna.
Förutsättningarna för företagande måste stärkas
Efter epidemin kan välfärden och tillväxten öka bara om livsdugliga företag klarar sig ur krisen och har förutsättningar att bedriva lönsam verksamhet. En pandemi ingår nämligen inte i normal företagarrisk. Följaktligen måste de direkta kostnaderna till följd av restriktionerna ersättas i fullgod utsträckning.
Restriktionerna drabbar i lika stor omfattning all verksamhet som kräver närkontakt. Till exempel kostnaderna för att gym, idrottslokaler och inomhuslekparker stängs måste ersättas på ett rättvist sätt. Det är regeringen som ansvarar för att det tas fram en tillräckligt bra ersättningsmodell. I mars 2020 gav regeringen ett löfte om att inte ett enda företag ska gå i konkurs på grund av den här krisen. Det var ett orealistiskt löfte, men genom det satte regeringen ribban högt för sig själv.
Utöver stöden måste regeringen uppbringa mod att ändra inriktningen på näringspolitiken eftersom regeringens med sina beslut har försämrat förutsättningarna för näringsverksamhet. Överdriven byråkrati måste avvecklas och det måste skapas ett perspektiv för en omvärld efter krisen som präglas av fler möjligheter än restriktioner. Även i kristider går det att med relativt små ändringar i regleringen skapa möjligheter till ekonomisk aktivitet. Exempelvis kan verksamhetsförutsättningarna för restauranger förbättras med ändringar i skattebestämmelserna och andra regleringar. Restriktionerna måste lämpligen koncentreras på de områden där epidemin fortskrider.
Vi föreslår att riksdagen godkänner följande uttalanden:
Reservationens förslag till uttalande 1
Riksdagen förutsätter att regeringen lägger fram en trovärdig plan för att påskynda den ekonomiska tillväxten och att den innehåller konkreta medel för att höja sysselsättningen, förbättra förutsättningarna för näringsverksamhet, öka produktiviteten och effektivisera arbetsmarknaden.
Reservationens förslag till uttalande 2
Riksdagen förutsätter att regeringen förbinder sig att uppfylla målet att minska det offentliga hållbarhetsgapet före decenniets slut.
Reservationens förslag till uttalande 3
Riksdagen förutsätter att regeringen inbegriper omfattande bedömningar av konsekvenserna för företagsverksamhet i motiveringarna till coronaåtgärder och andra beslut.
Reservationens förslag till uttalande 4
Riksdagen förutsätter att regeringen återtar vårdreformen, som i sin nuvarande form försämrar tillgången till tjänster i glesbygden, tär på städernas livskraft, utan grund ersätter högkvalitativ privat tjänsteproduktion med offentlig produktion, äventyrar finländarnas högkvalitativa vård överallt och fördärvar de offentliga finanserna.
Reservationens förslag till uttalande 5
Riksdagen förutsätter att regeringen skyndsamt förelägger riksdagen de propositioner som behövs för att införa en terapigaranti.
Reservationens förslag till uttalande 6
Riksdagen förutsätter att regeringen skyndsamt överlämnar en proposition till riksdagen med förslag till temporär rätt för restauranger att sälja alkoholdrycker med en alkoholprocent som högst motsvarar vin för avhämtning.
Reservationens förslag till uttalande 7
Riksdagen förutsätter att regeringen skyndsamt lämnar en proposition till riksdagen med förslag till utvidgad rätt för mikrobryggerier att sälja sina produkter för avhämtning och på distans.
Reservationens förslag till uttalande 8
Riksdagen förutsätter att regeringen lämnar en proposition till riksdagen om förenklad rätt till företagssanering och effektivisering av sanerings- och konkursförfarandet för att företag och företagare ska kunna börja om på nytt.
Reservationens förslag till uttalande 9
Riksdagen förutsätter att regeringen lämnar en proposition till riksdagen om påskyndat permitteringsförfarande på samma sätt som våren 2020 och en proposition om motsvarande ändringar i arbetslöshetsersättningarna för att trygga tillräcklig försörjning under permitteringen.