2) Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan toimintakertomus
2007 Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön
Suomen valtuuskunnan kertomus ETYJ:n parlamentaarisen
yleiskokouksen toiminnasta vuonna 2007 Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnan kertomus
Euroopan
neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen toiminnasta vuonna 2007
jatkui
Mirja Vehkaperä /kesk:
Arvoisa puhemies! Maailmaa ravistelevan ruokakriisin taustalla
on monia, osin tiiviisti toisiinsa kietoutuneita syitä. Kaikkein
pahimmin ongelma koettelee jo valmiiksi kaikkein haavoittuvimpia
ihmisiä maailmassa: kehitysmaiden köyhiä ja
heistä vielä etenkin lapsia, naisia ja vanhuksia.
Elintarvikkeiden hinnat kääntyivät
huikeaan nousuun viime vuoden lopulla kaikkialla. Tärkeiden
perusmaataloustuotteiden kuten vehnän, riisin ja maissin
hinnat olivat vuoden 2008 alussa ennätyskorkealla. Osittain
hintapiikki johtui poikkeuksellisen huonoista sadoista ja lähes
tyhjillään ammottavista ruokavarastoista, mutta
pitkälti myös energian, lannoitteiden ja siementen ja
muiden maataloustuotannon perustarvikkeiden kallistumisesta. Vaikka
elintarvikkeiden hinnat ovat kääntyneet kansainvälisillä markkinoilla
laskuun, maatalouden tuotantokustannukset ovat edelleen korkealla
ja ruoka on kehitysmaissa paikalliseen tulotasoon nähden
erittäin kallista. Köyhien perheiden tuloista
yli 70 prosenttia kuluu ruokaan. Monissa akuuteista nälänhädistä kärsivissä kehitysmaissa
aseelliset konfliktit pahentavat tilannetta tästä entisestään.
YK:n ruoka- ja maatalousjärjestön Faon kesäkuisessa
kokouksessa Roomassa kansainvälinen yhteisö lupasi
yli 12 miljardia dollaria kehitysmaiden akuutin ruokapulan helpottamiseksi, mutta
marraskuisen ruokaraportin mukaan vain murto-osa maksusitoumuksista,
hieman yli miljardi dollaria, on tästä summasta
toteutettu. Suomen on osaltaan huolehdittava siitä, ettei
maailma käännä selkäänsä ruokakriisin
uhreille.
Arvoisa puhemies! Kehitysmaiden ruokaturvaa on parannettava
ennen kaikkea vahvistamalla niiden omaa maataloutta ja
paikallisten ruokamarkkinoiden toimintaa. Kehitysmaissakin muuttoliike
kulkee maalta kaupunkeihin ja väestökasvu keskittyy
kaupunkialueelle, joten pienenevän viljelijäjoukon
tulisi kyetä tuottamaan ruokaa entistä suuremmalle
joukolle. Maatalouden tuottavuutta ja tehokkuutta on parannettava
lisäämällä alan koulutusta ja
tutkimusta sekä kehitystoimintaa ja nopeuttamalla tiedon
ja uuden teknologian leviämistä. Markkinoille
pääsyn kannalta tärkeää on
tukea tuottajien järjestäytymistä ja
kehittää maatalouden infrastruktuuria. Suomen
tulee ripeästi muuttaa käytännön
toiminnaksi nykyisen kehityspoliittisen ohjelman kirjaukset maaseutukehityksen
ja maatalouden tuen lisäämiseksi.
Ulla Karvo /kok:
Arvoisa puhemies! Nälänhädästä on
vaikea puhua ilman, että erilaiset syytökset ja
omantunnon kysymykset nousevat pinnalle. Syyllisiä ja syyttömiä on
kuitenkin vähintään yhtä hankala
erotella kuin koetun finanssikriisin yhteydessä. Kaikkien
tekemisten ja tekemättä jättämisten
summana yli 900 miljoonaa ihmistä maailmassa kärsii
aliravitsemuksesta ja 25 000 kuolee päivittäin
siihen ja siitä aiheutuviin sairauksiin. Ruuan hinnan muutokset
koskevat meitä kaikkia.
Ulkoasiainvaliokunta tiivistää hyvin mietinnössään,
että ruokakriisi on sekä poliittinen, taloudellinen
että ympäristökysymys. Epäilemättä kysymys
on myös kulttuurista, arvoista ja tiedoista tai niiden
puutteesta. Tulevaisuuteen liittyy myös merkittäviä epävarmuustekijöitä muun muassa
ilmastonmuutoksen ja arvaamattomien sääilmiöiden
johdosta. Suomi on sitoutunut osaltaan YK:n vuosituhattavoitteisiin
ja on osallisena EU:n piirissä käydyissä maatalous-
ja kauppaneuvotteluissa. Suomalaisten näkökulmasta
on tärkeää, että kykenemme turvaamaan
riittävän kotimaisen tuotannon ja että kaupalla
on kestävät pelisäännöt.
Yleinen mielipide tukee myös vahvaa osallistumista kansainväliseen
kriisinhallintaan ja kehitysyhteistyöhön, johon
kuuluu väestönkasvun hillitseminenkin.
Kokonaisuuden kannalta ajatellen yksi suurimmista paradokseista
on se, että ruokaa tuotetaan ja saadaan syötäväksi
samanaikaisesti liikaa ja liian vähän. Tämä johtuu
luonnollisesti siitä, että kysyntä ja
tarjonta eivät ole vain niin kutsutusti tarvepohjaisia
vaan niihin vaikuttavat myös asianosaisten tuotanto-, maksu-
ym. kyvyt ja halut. Yksi suurimmista haasteista, joka on nyt vastattavana,
onkin kasvattaa edelleen ruuan kokonaistuotantoa mutta löytää alueellisesti
tasapainoiset ratkaisut koetun ylituotannon osalta. Kehitysmaiden
omaa ruuantuotannon kehittymistä on varmasti hyvä tukea.
Biopolttoaineiden osalta tilanne on vähintäänkin
kaksijakoinen. Toisaalta biopolttoaineiden käytön
kehitystä on pidetty myönteisenä, mutta toisaalta
on jo voitu havaita, millaisia haasteita biopolttoaineidenkin ympäristöystävällisyyteen
liittyy
ja miten öljyn hinnanmuutokset voivat heijastua myös
kasvipohjaisten biopolttoaineiden tuotannon välityksellä ruuan
hintaan.
Kaiken kaikkiaan voidaan todeta, että huoltovarmuuden
turvaaminen on kiistatta Suomellekin sellainen tehtävä,
joka on otettava tosissaan. Aikojen kuluessa suomalaiset ovat käyttäneet yhä pienemmän
osan käytettävissä olevista varoistaan
elintarvikkeisiin, mitä on pidetty myös yhtenä elintason
nousun merkkinä. Tulevaisuudessa meidän onkin
yhä tarkemmin mietittävä sitä,
mitä olemme valmiit maksamaan esimerkiksi kotimaisesta
ruuasta.
Lauri Oinonen /kesk:
Arvoisa puhemies! Käsiteltävänä oleva
aihe on enemmän kuin tärkeä, mutta myös
ajankohtainen. Maailmassa nälänhätä on
todellisuutta. Tämän ajan siirtymävälineillä kun
tehdään matkaa, vielä suomalaisittain
tämän vuorokauden puolella ei paljon tarvittaisi
lisäaikaa, kun oltaisiin alueilla, joilla nälkä on
todellisuutta. Syitä tähän nälänhätään
on monia, mutta meidän on maailmassa pidettävä huolta
siitä, että meillä on ruuantuotantoa.
Täällä on hyvin voimakkaasti tuotu useissa
puheenvuoroissa tilannetta kehitysmaitten kannalta esille, mutta
meidän tarvitsee katsoa tätä asiaa myös
aivan terveesti suomalaisesta näkökulmasta.
Me voimme täällä ajatella, että nälänhätä jäi sinne
1860-luvun lopun vuosiin, jolloinka jokaisessa pitäjässä hyvin
paljon ihmisiä kuoli nälkään,
maassa vaelsivat kerjäläiset laumoittain etsien
ruokaa. Monet muistomerkit hautausmailla kertovat nälkäkuolemista
tuolta ajalta. Nälkää on koettu myös
aivan itsenäisyyden alussa, itsenäisyytemme ensi
aamunkoitossa, ja hyvin kriittisiä aikoja on ollut myös
viime sotien aikana. Ei ihme, että Suomessa määrätietoisesti
itsenäisyyden alun myötä ja jo sitä ennen
tahdottiin raivata peltoa, jotta pelto tuottaisi ruokaa. Viime sotien jälkeen
asutustoiminnan ja pellonraivauksen tuloksina jo 1950-luvun lopulla
meillä oli ruokaa omasta takaa, ja pian ryhdyttiin valittamaan
ylituotantoa. Ei muistettu, kuinka aivan äskettäisessä lähimenneisyydessä oli
ollut puute ruuasta.
Nyt me olemme tulleet tilanteeseen, jossa huomattava osa meidän
leivästämme, viljastamme, on tuontitavaraa. Olemme
tilanteessa, jossa myös muitakin elintarvikkeita tuodaan
tähän maahan. Ylituotannosta ei enää juurikaan
puhuta. Ei ole voivuoria sillä tavalla otsikoissa kuin on
aiemmin ollut. Suorastaan tuntui olevan aikoinaan 1970-luvulla kiittämättömyys
huipussaan. Kun tuli hyviä viljasatoja, niin näitä vain
pidettiin murheen aiheena.
Kuitenkin meillä on hyvin vakava aihe olla huolissaan
aivan omasta ruuan riittävyydestä. Ei ole ollenkaan
sanottu, milloinka sääolot meidän Pohjolassamme
muuttuvat sillä tavalla, että se, mikä oli
1860-luvun lopulla, olisi myös meidän todellisuuttamme.
Ihmisen kannalta aivan irrationaaliset ilmastonmuutokset tulivuorenpurkauksista
johtuen voivat aiheuttaa ilmakehään sellaisia
muutoksia, että aivan toisella puolen maapalloa kevään
tulo viivästyy ja syksyn joutuminen talveksi aikaistuu.
Yhdestä tällaisesta vuodesta me selviämme,
mutta jos tästä eteenpäin tilanne jatkuu
tuollaisena, meillä on hyvinkin vaikea tilanne odotettavissa.
Siksi meidän on pidettävä huolta omasta
ruuantuotannosta. Meillä pitää olla oma
vara, vieraan vara, jäämisen vara. Silloin me
voimme auttaa myös muita, sillä Euroopan unionin
interventiovarastot ajetaan alas, sieltä ei apua tule.
Tuulikki Ukkola /kok:
Arvoisa puhemies! Tässä keskustelussa on
käsitelty erinomaisella tavalla ruokakriisin syitä ja
seurauksia ja tietenkin ulkoasiainvaliokunnan hyvää mietintöä. Niinpä keskitynkin
yhteen asiaan elikkä tähän ilmastopolitiikan
ihmeeseen: biopolttoaineisiin.
Nykyisen EU-direktiivin tavoite on, että biopolttoaineiden
osuuden kaikista liikenteen polttoaineista pitäisi olla
5,75 prosenttia vuonna 2010 elikkä parin vuoden päästä.
Mikäli tavoitteet halutaan saavuttaa, arvioidaan sen yhä kiihdyttävän
ruuan hinnannousua. Näin siksi, että biopolttoaineita
valmistetaan pääosin ihmiskunnan ruokahuollon
kannalta tärkeistä raaka-aineista, kuten maissista
ja kasviöljystä.
On kyseenalaista, vähentääkö biopolttoaineiden
käyttö liikenteen aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä,
kuten väitetään, kuten sanotaan, kun tarkastellaan
biopolttoaineiden tuotantoketjua kokonaisuutena. Esimerkiksi perinteisen
biodieselin eli rasvahappometyyliesterin valmistus aiheuttaa joidenkin
arvioiden mukaan niin suuria hiilidioksidipäästöjä,
ettei sitä pidä ilmastonmuutoksen näkökulmasta
laskea uusiutuvaksi polttoaineeksi. Silti sen jättäminen
direktiivin hyväksymien biopolttoaineiden ulkopuolelle
voi olla vaikeaa, koska se on tärkein EU:n alueella tuotettu
biopolttoaine.
Arvoisa puhemies! EU:n ja Yhdysvaltain voimakkaasti tukema biopolttoaineiden
tuotannon kasvu on merkittävä yksittäinen
syy maailmaa ravistelevaan ruokakriisiin. Maailmanpankin raportin
mukaan biopolttoaineiden tuotannon kasvattaminen selittää 75
prosenttia ruuan hinnannoususta vuosina 2002—2008. Luku
on merkittävästi suurempi kuin aiemmin on arvioitu.
Raportin tulokset ovat selkeässä ristiriidassa
Yhdysvaltain hallituksen aiemmin esittämien lukujen
kanssa. Niiden mukaan bioperäisten polttoaineiden tuotannon
lisääminen selittää ruuan maailmanmarkkinahintojen
noususta vain 3 prosenttia.
Raportin mukaan biopolttoaineiden suosiminen on aiheuttanut
markkinoilla kolme häiriötekijää.
Ensiksi, viljelykasveja on otettu ruuantuotannosta polttoainetuotantoon.
Esimerkiksi Yhdysvalloissa jo kolmannes maissisadosta menee etanolin
tuotantoon ja EU:ssa noin puolet kasviöljystä käytetään
biodieselin raaka-aineena. Markkinahäiriöitä on
lisännyt myös viljelysmaan muuttaminen ruuantuotannosta
biopolttoainekasvien tuotantoon. Ja kolmas syy: lisäksi biopolttoainebuumi
on lisännyt markkinakeinottelua viljakasveilla, mikä osaltaan
on nostanut hintoja.
Raportin laatineen Maailmanpankin ekonomistin Don Mitchellin
mukaan aiemmissa arvioissa kaikkia tekijöitä ei
ole huomioitu samaan aikaan tai sitten arvioiden aikaperspektiivi
on ollut pitempi. Mitchell itse on analysoinut ruuan hinnan ja biopolttoaineiden
raaka-ainetuotannon yhteyksiä kuukauden jaksoissa. Hänen
arvionsa mukaan ruuan hinta on noussut 140 prosenttia vuosina 2002—2008.
Kohonneet energia- ja lannoitekustannukset ovat syynä 15
prosenttiin ja biopolttoaineiden suosiminen 75 prosenttiin hinnannoususta.
Loppu selittyy muilla tekijöillä, kuten hintakeinottelulla.
Myös viljelyolojen heikentymisen on arvioitu nostaneen
ruuan hintaa. Ilman biopolttoaineiden tuotannon lisäämistä maailman
vehnä- ja maissisadot eivät olisi pienentyneet
merkittävästi. Muista syistä johtuva ruuan
hinnannousu olisi ollut maltillista, raportissa todetaan.
Sitten lopuksi, kuka sanoikaan, että maata kannattaa
ostaa, sillä sen valmistus on lakkautettu? Tämä oli
kirjailija Mark Twain noin sata vuotta sitten. On laskettu, että maapallolle
kaivattaisiin 515 miljoonaa hehtaaria lisää viljely-
ja metsämaata vuoteen 2030 mennessä, jotta saataisiin
riittävästi ruokaa, voitaisiin tehdä biopolttoaineita
ja tehdä paperia, jota ihmiskunta tarvitsee. Alue, siis
tämä 515 miljoonaa hehtaaria, on 12 kertaa suurempi
kuin Saksa. Mutta vain 200 miljoonaa hehtaaria maata ja metsiä heltiää maapallolla
käyttöön, jos ei haluta puuttua trooppisiin
sademetsiin. Tässä tilanteessa me tällä hetkellä olemme.
Mats Nylund /r:
Ärade herr talman, arvoisa herra puhemies! Utrikesutskottet
har på ett bra sätt tagit upp en utomordentligt
viktig fråga, för att inte säga den allra
viktigaste frågan, den globala matkrisen. Utskottet lyfter
i sitt betänkande på ett beskrivande sätt
fram hur dåligt vi i dag klarar av att försörja
världens befolkning.
De tre största politiska utmaningarna som omfattar
hela världen kommer att gälla tillgången
på rent vatten, tillgången på mat för
jordens ständigt växande befolkning samt produktionen
och konsumtionen av energi. Utskottet slår helt riktigt
fast, att om vi ska kunna hantera matkrisen och försörja
världens befolkning så krävs det att matproduktionen
i världen ökar. Utskottet fäster också uppmärksamhet
vid sakkunningutlåtanden där man slår
fast att EU:s jordbrukspolitik länge har haft som målsättning
att sänka jordbruksproduktionen. Det är en fullständigt
felaktig målsättning i dag.
Under hela 2000-talet har vi under ett enda år, 2004,
producerat mera spannmål i världen än
vi konsumerat. 2008 kan bli det andra året under 2000-talet
då produktionen överstiger konsumtionen. Alla övriga år
har spannmålslagren krympt och är nu de lägsta
på över 30 år. Åkerarealen i
världen minskar på grund av erosion och mänskligt
byggande och missväxten har ökat på grund
av torka. Lagren räcker nu bara för att föda jordens
befolkning i knappt två månader. Samtidigt växer
befolkningen med 60 till 70 miljoner människor eller med
ett Turkiet eller ett Vietnam per år.
Herra puhemies! Maailman ruokamarkkinoilla eletään
nykyään lähes kädestä suuhun.
Tällä vuosikymmenellä viljan kulutus
on tähän asti ylittänyt maailman viljantuotannon
yhtä vuotta lukuun ottamatta. Viljaa jäi varastoitavaksi
vain vuonna 2004. On mahdollista, että myös vuonna 2008
viljasatoa jää varastoitavaksi. Viljaa ei enää säilötä pahan
päivän varalle, niin kuin valtioiden viljavarastot
aiemmin tekivät. Voin mainita sen, että Suomi
on ainoa Euroopan unionin jäsenmaa, joka ylläpitää huoltovarmuussyistä noin vuoden
kulutuksen verran leipäviljavarastoa, ja se ei ole edes
kallista. Se maksaa suurin piirtein 4 miljoonaa euroa vuodessa eli
80 senttiä asukasta kohti.
Maailman lisääntynyttä kysyntää on
tyydytetty varastoissa olevalla viljalla. Viljavarastot ovat laskeneet
alimmilleen 30 vuoteen. Ne vastaavat enää alle
kahden kuukauden globaalia kulutusta. Pienet varastot puolestaan
hermostuttavat markkinoita, sillä ne eivät toimi
puskurina viljamarkkinoilla.
Vi måste alltså ha en helhetssyn på problematiken.
Jordbrukspolitiken måste ändras, en god miljö-
och matpolitik måste föras, likaså en
ambitiösare biståndspolitik som lever upp till
våra målsättningar och, som det har framkommit
i tidigare yttranden här, ha en god förvaltning
i utvecklingsländerna.
Eli meidän tulee siis nähdä ongelmat
kokonaisvaltaisesti. Me tarvitsemme uudenlaista maatalouspolitiikkaa,
edistynyttä ympäristö- ja ilmastopolitiikkaa,
kunnianhimoisempaa kehityspolitiikkaa, jolla me saavutamme päämäärämme,
sekä aiemmissa puheenvuoroissa esitettyä hyvää hallintoa
kehitysmaissa.
Erkki Pulliainen /vihr:
Arvoisa puhemies! Siihen aikaisempaan kolmeen minuuttiin ei
mahtunut ihan kaikki, mitä aioin sanoa, ja sitten tarkasti
yritin kuunnella sitä, tulivatko nämä asiat, mitkä nyt
aion lyhyesti todeta, muitten arvoisten edustajien puheissa esille,
ja kun eivät oikein tainneet tulla, niin ihan lyhyesti
asioista.
Ensinnäkin, mikä on täällä ruokapuolella kaikkein
arvokkainta? Tietysti vesi, puhdas vesi. Se on niin harvinaisen
selvä asia, että sen selvempää asiaa
ei voi ollakaan. Elikkä täällä on keskusteltu
muuten vedestä, ja kyllä se tosi arvokasta tavaraa,
ainetta, on.
Mutta toinen erittäin arvokas on valkuainen. Se on
siis niin arvokas ja sen erilaiset laadut niin arvokkaita, että sitä ei
oikein voi mielessään kuvitellakaan. Se nimittäin
huomataan hyvin äkkiä silloin, kun valkuainen
puuttuu, ottaen huomioon, kuinka paljon meissä ihmisissäkin
sitä valkuaista loppujen lopuksi on kudostemme rakennusaineena.
Otetaan esimerkki: Kun aiheena on ruokakriisi, niin mitä tapahtuikaan
Itä-Afrikassa, kun punatauti hävitti naudat? Se
merkitsi sitä, että vallitsevissa olosuhteissa
kasvivalkuainen oli ainut, mitä ihmiset saattoivat saada
ravinnokseen, ja kaikkien aminohappojen saaminen siitä ravinnosta
oli todellinen temppu. Nyt kun täällä kehitysyhteistyöministeri
oli paikalla: Silloin Itä-Afrikan punatautialueen valtiot
ottivat yhteyttä Suomen kehitysyhteistyöministeriön
asianomaiseen osastoon, siis ulkoministeriöön,
että voisimmeko me, Suomi, tulla kehitysyhteistyövaroin mukaan
auttamaan animaalisen valkuaisen tuotannossa.
Tämän tulin sillä tavalla elävästi
kokeneeksi, mitä ruokakriisi voi merkitä, kun
siihen aikaan tein kanatutkimuksia ja kehittelin kanoille uusia rehuja
ja sitten olin konsulttina noin vaan ilmaiseksi kansalaistyönä siinä,
kun kehiteltiin sellainen projekti, että pystyttiin tälle
kaikkein kriittisimmälle alueelle saamaan animaalista proteiinia
ihmisille edes jonkin verran vuoden aikana. Silloin minä huomasin,
kuinka vähästä voi tavallaan tulla kriisi,
kun me täällä syömme hienosti ravintolassa
erittäin ravitsevaa ja hyvin tarkoin suunniteltua ruokaa,
jossa on animaalista proteiiniakin justiinsa sopivasti silloin,
kun me sitä haluamme.
Tähän liittyy soija. Tällä hetkellä tilanne
maapallolla on se, että 92 prosenttia soijasta on gemosoijaa,
elikkä toisin sanoen on arvioitu, että parin vuoden
kuluttua maailmankaupassa ei enää muuta kuin gemosoijaa
ole laisinkaan. Tämä voi olla vaaratekijä tulevaisuudessa.
Elikkä siis toisin sanoen tarvitaan korvaava kasvituotanto kompensoimaan
soijaa, jos halutaan, että se ei ole gemoa. Tämä on
mielestäni hyvinkin merkittävä näkökohta
tulevaisuutta ajatellen. Esimerkiksi luomutuotannon pohja putoaa
pois kokonaan eläinpuolella, jos ei ole olemassa gemotonta
valkuaista saatavilla rehussa.
Sitten täällä on erittäin
monta puheenvuoroa käytetty siitä, että etanolia
ja biodieseliä on tuotettu materiaaleista, joissa olisi
kysymys voinut olla myöskin ruuasta. Nyt pitää muistaa
se keskeinen syy, mikä tähän ylipäätään
on Pohjois-Amerikassa ollut. Siellä maataloustuottajat
eivät luottaneet vallassa olevaan hallintoon sen suhteen,
onko heillä polttoainehuolto kunnossa vai ei, ja suutuspäissään
ryhtyivät tuottamaan biodieseliä ja bioetanolia
vain sen takia, että turvaavat omien työkoneittensa
polttoaineen, ei sen ihmeellisempää. No, siitä tuli
maailmanlaajuinen ongelma. Fao teki tutkimuksia, YK teki tutkimuksia,
kaiken maailman ruokaohjelmat tekivät tutkimuksia, niin
kuin täällä on siteerattu aivan oikein
niitä kaikkia. Nehän ovat netissä helposti saatavilla.
Elikkä siis toisin sanoen pitää aina muistaa
siinä ajassa, mistä se kokonaisuus muodostuu,
mihinkä turvaudutaan, kun ei, niin kuin sanotaan, luoteta
huomiseen, ei oikein edes siihen päivään,
jota eletään.
Vielä sitten yksi asia, mitä minun mielestäni meidän
pitää — tämän minä olen
sanonut vaikka 10—20 kertaa pöntöstä täältä,
samasta paikasta — kehitysyhteistyövaroilla tehdä,
kun me olemme Afrikassa voimakkaasti kehyrahoilla läsnäolevia:
Pitäisi tehdä se, että me Tšadiin
perustaisimme sellaisen tutkimus- ja neuvontalaitoksen, joka pystyy
auttamaan sikäläisiä ihmisiä maapallon
vaikeimmissa olosuhteissa selviytymään ruokahuollossa
omalla alueella. Pitää muistaa, että Tšad
on tässä suhteessa Afrikassa kaikkein, mitenkä sanoisin,
malliksi sopivin valtio, pitkä alue, joka on Saharassa,
pohjoisessa, aavikkoa ja sitten ulottuu tropiikkiin saakka etelässä.
Elikkä siellä olisi kaiken mahdollisen kehittämisen mahdollisuudet
olemassa ja ruokakriisiä edesauttamassa.
Kyösti Karjula /kesk:
Arvoisa puhemies! Tämä ulkoasiainvaliokunnan
käytäntö valmistella vuosittain kansainvälinen
erityisteema on aivan erinomainen valiokunnan uusi toimintatapa. Tämän
vuoden teemana maailman ruokakriisi on myös hyvin valittu.
Elintarvikkeiden hintojen erittäin nopea nousu on todella
merkinnyt sitä, että elintarvikkeiden saatavuus
on noussut ihan uuden tasoiseksi ongelmaksi. Tähän
ruokakriisin syntyyn on vaikuttanut totta kai öljyn hinta, mutta
samanaikaisesti ja osin sen seurauksena myös energian kokonaisuutena
korkeat hinnat, jotka suoraan heijastuvat maataloustuotteiden hintoihin.
Näitä hintoja ovat nostaneet myös muut
tuotantotekijät kuten lannoitteet, torjunta-aineet ja myös
jalostus- ja kuljetuskustannukset.
Mutta haluan tässä omassa puheenvuorossani erityisesti
keskittyä siihen, millä tavalla haetaan ratkaisuja
tähän isoon kysymykseen tulevaisuudessa. Nimittäin
Faohan on ennustanut, että vuoteen 2050 mennessä ruuan
tarve kaksinkertaistuu maailmassa. Jos ajatellaan nykyistä peltoalaa,
se merkitsee hehtaarisadoille noin 40 prosentin nousuvaatimusta.
Tältä pohjalta totta kai meidän on kehitettävä maataloustuotantoa,
mutta samanaikaisesti on kysyttävä, millä tavalla
on löydettävissä uusia tuotantoalueita
ja millä tavalla nykyisillä tuotantoalueilla voidaan
tehostaa maataloustuotantoa.
Tätä kysymystä me olemme pohtineet
myös tulevaisuusvaliokunnan työryhmässä,
ohjausryhmässä, jonka teemana on metsien, ravinnon
ja veden tulevaisuus. Minusta on tärkeää huomioida
se, että kaikesta huolimatta nykyinen Euroopan unionin
alue on poikkeuksellisen hyvin ruuantuotantoon soveltuvaa, pääsääntöisesti
poikkeuksellisen hyvin ruuantuotantoon soveltuva alue. Tämä koskettaa
myös Suomea. Jos me ajattelemme, että parin viimeisen
vuosikymmenen aikana pääpaino keskustelussa on
ollut siinä, kannattaako viljellä ja millä alueilla
Suomessa kannattaa viljellä yleensäkään
maataloustuotteita, niin minusta tämä kysymys
pitäisi jollakin tavalla jättää taustalle
ja nähdä selvemmin se, että loppujen
lopuksi on vähän niitä alueita, missä kohtaavat
oikea maaperä, riittävä auringonvalo
ja riittävä vedensaanti ja vedenkäyttö,
mihinkä ed. Pulliainenkin viittasi — vesi on hämmästyttävän
tärkeä luonnonvara, ja sitä meillä Suomessa
on poikkeuksellisen hyvin käytettävissä.
Tämä nostaa tavallaan meidän tuotanto-olosuhteemme
kansainvälisestikin vertaillen mielestäni selvästi
korkeammalle tasolle kuin me yleisesti ajattelemme. Nimittäin
kun lähdetään kysymään,
mistä tätä lisäpeltoalaa siis
tähän kasvavan ruuan tarpeeseen löytyy,
niin ehkä kaikkein merkittävin alue on Brasilia.
Nykyisen Venäjän alueelta löytyy potentiaalista
maapohjaa, mutta samanaikaisesti poistuu alueita, jotka ovat olleet
viljelykäytössä.
Tässä mielessä, arvoisa puhemies,
minä toivoisin, että me suomalaisina toimimme
aktiivisesti myös Euroopan unionin maatalouspolitiikan
tulevaisuuskuvan selkiyttämisessä. Siirtäisinkin
painopistettä enemmän tästä perinteisestä maatalouspolitiikan
näkökulmasta ruokapolitiikan näkökulmaan,
mikä pitää sisällään
laajemman vastuun. Sitä tulee edellyttää Euroopan unionilta
ja myös omalta osaltamme meiltä suomalaisilta,
jolloin välttämättä tulevaisuudessa
ei ole riittävä taso se, että me ainoastaan
ja vain pyrimme säilyttämään
omavaraisuuden.
Lauri Oinonen /kesk:
Arvoisa puhemies! Edellisessä puheenvuorossa toin
esille hieman historian näkökulmaa kohti tätä aikaa
ja tätä päivää. Se,
että 1860-luvulla oli nälkävuosia Suomessa,
eikö niin, johtui muualla, toisella puolella maapalloa
olleista tulivuoren purkauksista, jotka aiheuttivat ilmastonmuutokset,
niin että kevään tulo jäi juhannuksen
suveen ja syyshallat tulivat heinäaikaan. Kun näitä tällaisia
sattui kaksi vuotta peräkkäin, niin silloin tuli
todella paha tilanne.
Meillä Suomessa viljan varmuusvarastointia on, niin
kuin me tiedämme, vuoden tarvetta varten meidän
kansallemme, ja tämä on todella ainutlaatuista
koko maailmassa. Aivan kuten edustaja aiemmin täällä totesi,
meillä ei ole missään muualla vastaavaa
viljan varmuusvarastointijärjestelmää huoltovarmuuden
takia kuin Suomessa. Muualla on, jos sattuu olemaan ylijäämää,
ja Euroopan unionilla oli kauppapoliittisista syistä tietyt
interventiovarastot tähän vuoteen asti, mutta
nyt niistä on luovuttu. Samalla nuo kauppapoliittiset interventiovarastot
olivat jonkinlainen huoltovarmuus, mutta niitä ei ole jatkossa.
Elikkä se, että maailmalta voidaan pahan päivän
tullen hankkia elintarvikkeita, onnistuu, jos siellä maailmalla
niitä sattuu olemaan. Myyjä tietysti tuollaisessa
tilanteessa määrittelee yksipuolisesti hinnan.
Elikkä meidän täytyy kyllä pitää huoli
siitä, että meillä on kotimaassa oma
elintarviketuotanto, ja siihen tarvitaan suomalaista talonpoikaa, suomalaista
maaseutua, suomalaista maataloutta kaikissa eri muodoissaan. Tämä on
perusasia, jota ei pidä unohtaa. Meillä pitää olla
valmius auttaa, jos muualla tarvitaan apua, ja siksi meidän
pitää pitää huoli siitä,
että pääasiassa risteysasemapaikkakunnilla
mutta myöskin muualla Vilja-Suomessa olevilla alueilla
olevat viljavarastot ovat täynnä. Viljan varmuusvarastointia tulee
toteuttaa myös maatiloille, ja meillä pitää olla
myös siemenviljaa varattuna riittävästi,
että katovuoden jälkeen voidaan kylvää.
Tähän meidän on varauduttava.
Ilmastonmuutokset johtuvat ehkä enemmän muista
tekijöistä kuin ihmisestä. Auringonpilkut,
silloin kun niitä on, luovat lämpimiä kesäkausia,
satoisia vuosia. Pilkkujen puute noin seitsemän vuoden
jaksoissa keskimäärin tietää taas hallaisia
vuosia ja huonompia satokesiä. Meillä pitää olla
oma vara, vieraan vara ja jäämisen vara.
Timo Kaunisto /kesk:
Arvoisa puhemies! Maailman ruokakriisi on havahduttanut meitä, mutta
kyllä totuus on, että nälkä on
ollut aina vieraanamme. Aivan niin kuin ed. Sumuvuori täällä aikaisemmin
jo totesi, niin kyllä maailmassa on aliravittuja ihmisiä ollut
runsaasti, satoja miljoonia tässä viimeisten kymmenien
vuosien aikana, mutta tämä nopeasti kriisiytynyt
maailman ruokatalous on herättänyt meidät
tähän ongelmaan. Jos tästä seuraa
toimenpiteitä, niin silloin ollaan oikeilla jäljillä.
Sen sijaan kun ed. Sumuvuori toi esille sen, että maailmankauppa,
kauppa elintarvikkeilla vääristää erityisen
paljon tätä kehitysmaiden ja alikehittyneiden
maiden omaa maataloustuotantoa, ja tähän kiinnittää myös
ulkoasiainvaliokunta huomiota, olen tästä vähän
eri mieltä. Kuitenkin tuo elintarvikekaupan osuus maailman
ruokavaihdannasta on 10 prosentin luokkaa, ehkä 10 prosenttia,
pikkasen yli tai pikkasen alle vuosittain, riippuu tuotannon määrästä.
Jos ajattelemme sitä, että meidän kuitenkin
on lisättävä tätä ruuantuotantoa
tällä planeetalla, niin joka tapauksessa joudumme
jatkossakin tätä kauppaa käymään.
Se on oikeastaan edellytys sille, että maailma ruokitaan.
Sitä voi verrata myöskin siihen, että teollisuusmaissa
yleisesti tuhlataan ruokaa, ruokaa jätetään
käyttämättä yli 10 prosenttia
käytettävissä olevista elintarvikkeista,
eli puhutaan samasta suuruusluokasta. Jo tätä tehostamalla päästäisiin
huomattavasti parempiin tuloksiin koko maailmaa ajatellen.
Mutta aivan kuten ed. Karjula täällä totesi, haaste
on melkoinen siinä mielessä, että maapallon
väkiluku kasvaa. Me olemme voineet lisätä maatalouden
tuottavuutta lähinnä öljytalouden avulla.
Nyt tuo öljytaloustie tulee kuljettua loppuun. Me joudumme
löytämään uutta energiantuotantoa.
Me joudumme lisäämään ruuantuotantoa
voimakkaasti tässä tilanteessa. Tarvitsemme 40
prosenttia lisää ruokaa seuraavien 30—40 vuoden
aikana. Peltoalamme ei juurikaan välttämättä lisäänny,
osa siitä voi poistua ilmastonmuutoksen myötä,
ja lisäyskin on kovin epävarmaa.
Tässä kyllä tarvitaan myöskin
teknologista kehitystä. En voi olla sulkematta pois esimerkiksi geeniteknologiaa
tästä toimintavalikosta. Esimerkiksi YK:n pääsihteeri
Ban Ki-moon kehotti voimakkaasti Faon kokouksessa viime keväänä kehittämään
uutta teknologiaa, ja kyllä geeniteknologia tarjoaa yhden
ratkaisun tähän ongelmaan. Olen samaa mieltä ed.
Pulliaisen kanssa siitä, että pitää tarjota
myöskin mahdollisuus siihen tuotantoon, joka on gmo-vapaata,
ja tässä riittää jatkossa tutkimukselle
ja maataloudelle töitä.
Elisabeth Nauclér /r:
Ärade herr talman! Utrikesutskottet har i sitt betänkande
tagit ett helhetsgrepp om dagens matkris. Där finns en
omfattande redogörelse för vad utskottet anser
vara orsaken till dagens kris, men oavsett orsaker är det
ett faktum att det varje dag dör 25 000 människor
i hunger, av dessa är 60 procent kvinnor. Och varje år
dör det fler människor i hunger än under
första världskriget, dvs. nästan 10 miljoner.
Hunger har grava följder även hos dem som överlever,
eftersom hunger hos barn inte låter dem utveckla sin intelligens
fullt ut och stör inlärningen, ifall det på grund
av av fattigdom överhuvudtaget erbjuds någon utbildning.
Så kan man fortsätta med siffror och uppgifter
som är lika chockerande, men det är bara att konstatera att
världen har inte råd med detta och något
måste göras.
Enligt Fao:s deklaration i Rom från 1996 var målet
att halvera hungern i världen till 2015, men för
tillfället ökar antalet hungriga i världen
med 4,5 miljoner per år. Det finns en omfattande redogörelse
i utskottsbetänkandet för orsakerna till den uppkomna
krissituationen, orsaker som vi själva åstadkommit.
Det krävs en strukturell förnyelse gällande
i-ländernas jordbrukspolitik och då särskilt
jordbruksstödet. Samma sak gäller vår handelspolitik,
våra mål för användningen av biobränsle
måste noga övervägas. Vi måste
förhindra ekonomisk spekulation med livsmedel, men framför
allt vi måste inse att på längre sikt är klimatförändringarna
det största hotet mot vår livsmedelsproduktion.
De ökade råvarukostnaderna har lett till
stigande fraktpriser på livsmedel och vi kan ännu inte överblicka
hur den rådande finanskrisen kommer att påverka
problemen. Men oavsett står det klart att det handlar om
ett problem som måste lösas i ett globalt perspektiv.
Fao har tagit initiativ mot de stigande matpriserna. Toppmöten har
hållits och strategier har utarbetats, och självfallet är
det viktigt att Finland spelar en aktiv roll, men det är
samtidigt väldigt lite ett land som Finland kan göra
ensamt. En sak kan dock och måste Finland göra
alldeles ensamt, nämligen uppfylla sina egna biståndsmål.
Inom svenska riksdagsgruppen har det sedan länge funnits
en tradition att fungera som vakthund och pådrivare för
att biståndsmålen skall uppnås. Jag har
frivilligt tagit på mig den rollen och även i
den pågående budgetbehandlingen har jag lagt fram
en budgetmotion som syftar till att Finland skall uppfylla vad man
internationellt förbundit sig till, nämligen 0,51
procent av bnp 2010 och 0,7 procent 2015. Det är inte första gången
utrikesutskottet ger ett enigt betänkande i denna fråga,
men nu med större kraft än tidigare.
Om riksdagen har något inflytande på den
finska politiken ser jag det som oundvikligt för regeringen
att nu bry sig om vad riksdagen säger och ta sitt världsansvar.
Och minister Väyrynens besked om Finlands utsikter att
nå målet tidigare i kväll var därför
glädjande. Finland kandiderar för en plats i FN:s
säkerhetsråd, men det är svårt att
göra det med någon större trovärdighet
så länge inte Finland uppfyller sina egna och
EU:s mål för hur vi skall bidra till att komma
tillrätta med världssvälten. Självfallet
ska inte Finland betala bistånd för få en
plats i säkerhetsrådet utan för att medlen
behövs.
Pekka Vilkuna /kesk:
Arvoisa herra puhemies! Se kolmeminuuttinen oli pikkuisen lyhyenlainen
näin vakavan asian käsittelyyn, ja tässä tapauksessa
minun osaltani jäi osa sanomatta. Olen kuunnellut työhuoneessani
koko illan näitä puheita, ja tässä on
asiaa syleilty kyllä hyvinkin sympaattisesti ja toivorikkaasti.
Mutta kyllä minä näen tässä maailman
ruokahuollossa enempi uhkia kuin mahdollisuuksia.
Yksi asia, joka todella on jäänyt kaikilta
huomioimatta — en ainakaan ole kuullut sitä — on tämä ruuan
hinnannousu, joka viime vuonna tapahtui. Se heijastui muutamiin
maihin hyvin rajusti, esimerkiksi Haitissa; köyhä maa
minun käsitykseni mukaan hyvinkin viljavalla alueella, koska
on lähellä päiväntasaajaa, mutta
siellä ei ole omaa ruokaa ja siellä tuli kapinaa
sen takia, kun riisin hinta lähes puolitoistakertaistui.
Ihmisillä ei kerta kaikkiaan ollut varaa ostaa ruokaa. Samanaikaisesti
kuitenkin oli lehdessä uutinen, johon kukaan ei täällä ole
kiinnittänyt huomiota, Kiinan maatalouden ongelmista. Oli
juttu, että kiinalainen talonpoika ei pysty maksamaan peltotyöläiselle
riittävän suurta palkkaa, koska kaupungin hilavitkutintehtaassa
maksetaan niin paljon parempaa palkkaa, että sitä ei
pysty riisin viljelyllä maksamaan.
Arvoisa herra puhemies! Tämä on minusta erittäin
vakava asia. Jos kiinalainen massa lähtee tekemään
semmoista tarpeetonta muovikrääsää, jota
ilman kyllä ihmiskunta voi olla vaikka maailman tappiin,
ja saa siitä sellaiset korvaukset, että ei riitä työvoima
oman ruoan tuottamiseen, me olemme melko ratkaisevassa kulminaatiopisteessä.
Siinä mielessä kiinalaisten kannalta tämä nyt
tullut lama on hyvä asia. Siellä se erittäin
alipalkattu tehdastyöläinen on nyt saanut potkut
ja joutuu lähtemään sinne maaseudulle
tekemään ilmaiseksi sitä ruokaa.
Todella jos tämmöisillä pienillä hintamuutoksilla
kymmenesosan suomalaisen teollisuustyöntekijän
palkasta saava kiinalainen saa jo niin paljon palkkaa, että sillä ei
pysty riisin viljelijä työllistämään,
niin olemme erittäin suurten muutosten edessä ja
kriisit tulevat olemaan syviä tässä asiassa.
Ensimmäisessä puheenvuorossani ennustin jopa kansainvaelluksia,
mutta kyllä minä tässä vaiheessa
lainaisin hyvin mielelläni Juice Leskisen laulun sanoja:
"Ihmiskunta tekee itsemurhaa."
Keskustelu päättyi.