Lea Mäkipää /ps:
Arvoisa puhemies! Geenimuunneltujen kasvien viljelyala maailmassa
on kasvanut huimasti, ja kasvu jatkuu yhä. Suomessa geenimanipulointi
on herättänyt enemmän kysymyksiä kuin
löytyy vastauksia. EU:ssa on olemassa toimintaohje, miten
jäsenvaltio voi väliaikaisesti rajoittaa tai kieltää gmo:n
käytön ja myynnin alueellaan, mikäli
tällä voi olla ihmisille tai ympäristölle
terveydellisiä tai muita riskejä. Gm-viljely on
EU-alueella laillista ja koskettaa myös meitä.
Tulevaisuudessakin meidän on turvattava puhdas ruoka jokaiseen
pöytään. Pelättävissä on
gm:n viljelyalan lisääntyminen. Kysynkin: mitä hallitus
aikoo tehdä, jotta gm-viljelyriskit vältetään
eikä sillä pilata luomutuotannon ja terveellisen
ruuan tuottamisen mahdollisuuksia, ja kuinka gmo-vapaan alueen suojaa
aiotaan parantaa?
Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen
Arvoisa herra puhemies! Gmo-viljelystä on paljon puhuttu
Euroopassa, ja ihan selkeitä pelisääntöjä ei
kaikilta osin ole olemassakaan. Tämä herättää paljon
kysymyksiä ja tunteita eri puolilla, voi sanoa, maailmaa
ja Eurooppaa ja myös Suomea. Mutta EU tällä hetkellä hyväksyy,
jos on edellytyksiä hyväksyä, ne viljeltävät
tuotteet, jotka ovat geenimanipuloituja. Niitä tällä hetkellä ei
taida olla vissiin kuin muutama maissi- ja taitaa olla joku soijalajikekin.
Näitä ei viljellä Suomessa, eikä Suomessa
ole tällä hetkellä ollenkaan geeniviljelyä.
Lea Mäkipää /ps:
Arvoisa puhemies! Perussuomalaiset peräänkuuluttavat
suomalaisen ruuan arvostuksen nostamista sekä pienten ja
keskisuurten perheviljelmien olemassaolon turvaamista. Erityisesti
haluamme ylläpitää ruuan puhtautta ja
läpinäkyvää niin sanottua pellosta
ruokapöytään -ketjutusta.
Maataloustuotteidemme hyvä maine perustuu hyvään
ruuan tuotantotapaan sekä jäljitettävyyteen.
Ruuan jäljitettävyys on jo heikentynyt ja jopa
vaarantunut. Tilannetta ei helpota se, että markkinoille
työntyy gmo-tuotettuja tuotteita. Tällä hetkellä esimerkiksi
teollisuuden ei tarvitse merkitä geenimuunnellun rehun
tai raaka-aineen käyttöä tuotteissaan,
koska lainsäädäntö ei tätä edellytä.
Huolestuttavaa on myös se, että Elintarviketurvallisuusvirasto
on aikeissa kieltää gmo-vapaa-merkinnät
siipikarjan lihassa. Kysynkin: aikooko hallitus puuttua näihin
gm-rehun merkintäkäytännön epäkohtiin?
Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen
Arvoisa herra puhemies! Kyllä tästä on viestiä lähetetty
EU:n suuntaan, koska nämä merkinnät tulevat
EU:n yhteisestä lainsäädännöstä.
Tällä hetkellä ei ole olemassa selviä merkintöjä siitä,
millä tavalla gmo-tuotteita merkitään.
Tuotteet täytyy merkitä, mutta jos ajatellaan
esimerkiksi vaikka sianlihaa, jossa sian ruokinnassa on käytetty
rehua, jossa on geenimanipuloituja rehuosia mukana, niin sen tyyppistä ei tarvitse
merkitä, koska itse sianlihasta ei tule geenimanipuloitua
sianlihaa, vaikka sika olisikin syönyt rehua, jossa on
vaikkapa geenimanipuloitua soijaa. Mutta me toivomme, että nämä merkinnät
selkeytyisivät, koska eri maissa on vähän
erityyppisiä käytäntöjä.
Se tietysti ei ole hyvä asia kuluttajien kannalta eikä kenenkään muun
kannalta, varsinkin kun tavaraa liikkuu yli rajojen. Eli Suomen
hallituksen kanta on se, että toivottavasti tulee selkeät
merkinnät, minkä jälkeen kuluttaja sitten
valitsee sen pohjalta, mitä haluaa ostaa.
Pirkko Mattila /ps:
Arvoisa puhemies! Ministeri Koskinen, sanoitte, että te
toivotte, että merkinnät selkiintyvät,
mutta mitä te aiotte tehdä, että nämä merkinnät
saadaan selkeämmiksi?
Edustaja Mäkipää otti tässä esiin
lähiruuan ja sen merkityksen. Meillä on paljon
puhuttu hankintalaista. Täällä salissa
on moneen kertaan perätty sitä, aiotaanko hankintalain
osaamista edistää kunnissa. Ei voi olla vain niin,
että pallo on kunnilla ja toivotaan, että kunnat
ja julkinen sektori edistävät lähiruuan
hankintaa. Mutta mitä konkreettista hallitus aikoo tehdä,
että esimerkiksi julkinen sektori, joka tuottaa useita
ruoka-annoksia päivässä, voisi nimenomaan
panostaa lähiruokaan?
Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen
Arvoisa herra puhemies! Suomessa on jo tiettyjä aloja,
jotka ovat itse sopineet, että eivät käytä geenimanipuloituja
ainesosia. Meillä on myös suomalaisia yrityksiä,
joita nyt ei voi ehkä tässä kyselytunnilla
televisiossa mainostaa, jotka ovat ilmoittaneet, että he
eivät käytä omassa tuotannossaan sen
tyyppisiä raaka-aineita, joissa on geenimanipuloituja ainesosia
käytössä. Eli tämäntyyppistä toimintaa
tapahtuu koko ajan.
Se, mitä olemme viestittäneet EU:nkin suuntaan,
on, että halutaan, että olisi yhtenäiset
säännökset ja samat pelisäännöt
kaikilla toimijoilla täällä EU-alueella.
Joissakin maissa on kansallisia säädöksiä ollut,
jotka lähtevät siitä, että pitää merkitä,
tai sitten jossakin on vapaaehtoiset merkinnät, että ei
sisällä gmo-tuotteita tai gmo-ainesosia. Tämä aiheuttaa
hämmennystä ja sekaannusta kuluttajien osalta.
Mitä tulee hankintalakiin, niin yksi osa, mikä liittyy
tähän hallituksen hyväksymään
lähi- ja luomuruokaohjelmaan, on se, että nimenomaan hankintaosaamista
pitäisi kunnissa parantaa. Tässä nyt
on tietysti myös kunnilla se pallo, että millä tavalla
kunnat, eivät nyt pelkästään
ruuan suhteen vaan myös muutenkin, parantavat omaa hankintaosaamistaan
ja hakevat sitten hyviä käytäntöjä.
Minä luulen, että hankintalaki sinällään on
kohtuullisesti kunnossa, ja sitäkin muistaakseni kyllä aiotaan
lähiaikoina tarkistaa, mutta kunnilla on tietysti vastuu
siitä, millä tavalla he toimivat.
Kimmo Kivelä /ps:
Arvoisa herra puhemies! Elintarviketurvallisuus on maassamme
huippuluokkaa. Jatkossa kuitenkin on monenlaisia uhkia ilmassa,
sillä elintarvikebisnes on maailmanlaajuista liiketoimintaa.
Yksi tällainen tärkeä mutta aliarvostettu
sektori maataloudessa on kalatalous. Kalastaminen on ollut osa suomalaista
identiteettiä ja toimeentuloa jo vuosisatojen ajan. Kalataloudessa
on myös paljon piilevää potentiaalia.
Kala on varsin monipuolinen ja turvallinen ja terveellinen elintarvike.
Yksi asia, joka kokonaiskuvassa kuluttajan kannalta ei kuitenkaan
toimi, on se, että kotimaista kalaa ei aika ajoin saa markettien
ja muiden jälleenmyyjien tiskeiltä. Tämä on
ollut tilanne lukuisista maassamme järjestetyistä kampanjoista
huolimatta. Kysyn asianomaiselta ministeriltä: onko hallitus
aikeissa nostaa edellä mainittua ongelmakohtaa esille vielä tällä hallituskaudella?
Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen
Arvoisa herra puhemies! Kyllä tuo ongelma on hyvin
tiedossa, koska kotimaisen kalan osuus kulutuksesta vähentyy
koko ajan — muistaakseni taitaa olla tällä hetkellä niin,
että noin 7 prosenttia syödystä kalasta
on kotimaista ja valtaosa sitten tulee jostain muualta. Se kertoo
myös vähän siitä, mitä on
tapahtunut: ammattikalastajien määrä on
vähentynyt. Meillä on monenlaisia ongelmia tuolla
merialueilla. Jossain päin voi olla vähän
liikaa hylkeitä, jossain päin voi olla vähän
jotain muita asioita, jotka häiritsevät ammattikalastajien
toimintaa ja aiheuttavat heille taloudellisia menetyksiä.
Ja ammattina ammattikalastus ei ole ehkä niin kiinnostava
kuin se on aiemmin ollut, koska se ei ole kovin hyvätuloista työtä ja
se vaatii aika paljon sitoutumista ja myös pääomia.
Toivottavasti tämä suunta kääntyy
sitä kautta, että kotimaisen kalan kysyntä lisääntyy, että kuluttajat
olisivat valmiita maksamaan siitä vähän
enemmän ja saataisiin alalle lisää toimijoita.
Sitten myös kotimaassa viljellyn kalan osuus on vähentynyt,
koska aika monet viljelylaitokset ovat siirtyneet Ruotsiin, jossa
on helpommin saatavissa muun muassa ympäristölupia.
Kimmo Tiilikainen /kesk:
Arvoisa puhemies! Geenimuunnellusta viljelystä aiheutuu monenlaisia
probleemoita ja ongelmia. Käytännössähän
noissa lajikkeissa, joita geenimuunneltuna viljellään,
on lähinnä kaksi ominaisuutta: joko viljelykasvit
on jalostettu kestämään kasvukauden aikaisia
kasvinsuojeluaine- tai myrkkyruiskutuksia, esimerkiksi glyfosaattia,
tai sitten ne on jalostettu erittämään
tuholaismyrkkyä itsessään. Tämä johtaa
helposti siihen, että tuholaiskannat käyvät
entistä vaikeammin torjuttavaksi. Se vaikeuttaa tavanomaista
geenimuunnellusta vapaata viljelyä, mutta erityisesti se
vaikeuttaa luonnonmukaisen tuotannon mahdollisuuksia. Geenimuunneltujen
tuotteitten markkinahinta on yleensä sitä bulkkia
ja alhaista, kun taas gmo-vapaista tuotteista markkinoilla pyydetään
kovaakin hintaa. Suomessa markkinahinnan nousu on viljelyn kannattavuuden
edellytys. (Puhemies koputtaa) Olisiko järkevää jo
nyt julistaa Suomi gmo-vapaaksi alueeksi?
Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen
Arvoisa puhemies! Sinänsä hyvä ajatus
ja esitys, koska käytännössä jo
tällä hetkellä Suomi on gmo-vapaa vyöhyke.
Ainoa on se, että jonkin verran Suomeen tuodaan rehun ainesosaksi
gmo-valkuaista, koska muuta ei juurikaan ole saatavilla. Kuinka
paljon tämä sitten kasvaa tulevaisuudessa, sen
aika näyttää, mutta Suomeenhan on tulossa
myös uutta kapasiteettia valmistamaan gmo-vapaata rehua,
ja toivottavasti se myös omalta osaltaan vetää.
Mutta tämä asia ei ole ollenkaan helppo. Varmaan
edustaja Tiilikainen muistaa viime vaalikaudelta, että täällä eduskunnassa
oli käsittelyssä niin sanottu rinnakkaiselolaki,
joka raukesi sitten viime vaalikauden aikana, koska ei löytynyt tässäkään
salissa niiden keskuudessa, jotka täällä silloin
olivat, yhteistä näkemystä siitä,
minkätyyppinen laki pitäisi säätää.
Tämä ei ole ollenkaan helppo asia.
Mutta siinä mielessä olen teidän
kanssanne samaa mieltä, että jos siitä on
hyötyä markkinoilla, että ollaan gmo-vapaa
vyöhyke, niin ollaan sitten, mutta valitettavasti eivät
nämä hyvät asiat ole näkyneet
tähänkään mennessä vaikkapa
sianlihan hinnassa, jossa meillä on noin 20 senttiä halvempi
kilohinta kuin Euroopassa keskimäärin, ja voi
sanoa, että me olemme vähän paremmin
tuottaneet (Puhemies koputtaa) sen sianlihan kuin muualla.
Jari Leppä /kesk:
Herra puhemies! Kuluttajat haluavat selkeästi syödä ruokaa,
josta tietävät alkuperän, tietävät
myöskin tuotantotavan. Suomalaiset viljelijät
haluavat tuottaa tätä turvallista ruokaa, vastata
tähän kuluttajien toiveeseen. Se on kaikkialla
meillä nähtävissä ja koettavissa. Alkuperämerkinnät
ovat tässä erittäin ratkaisevassa asemassa,
ja tänään on muun muassa julkistettu
eräs suomalainen yritys, joka merkitsee jokaisen tuottajan
siihen tuotteeseensa, jonka se markkinoille saattaa — erittäin
hyvä esimerkki siitä, erittäin hyvä esimerkki
siitä, sattuu vielä olemaan omassa maakunnassani.
Ministeri Koskinen, milloin te laitatte nyt sitten töppöstä toisen
eteen tämän alkuperämerkinnän
osalta? Eduskunta on linjannut useampaan otteeseen tämän
puolesta. Samaa ovat linjanneet viljelijät, ja kun viljelyn
kannattavuus on myös kytköksissä siihen,
minkälaisia uusia vähän kyseenalaisia
tuotantotapoja otetaan käyttöön, gmo tunkee
sinne, missä viljelyn kannattavuus on ahtaalla, ja tässä mielessä meidän
kaikkien ja teidän erityisesti ministerinä (Puhemies
koputtaa) ja hallituksena on huolehdittava siitä, että viljely on
kannattavaa. Se on gmo:n este (Puhemies: Aika!) numero yksi.
Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen
Herra puhemies! Kyllä eduskunta on monta kertaa linjannut
siitä, että halutaan hyvät merkinnät.
Samalla tavalla eduskunnalle ja maa- ja metsätalousvaliokunnalle
on monta kertaa kerrottu, että kansallista lainsäädäntöä tässä asiassa ei
voida tehdä, koska ne tulevat EU:n yhteisestä lainsäädännöstä.
Sen takia me olemme kiirehtineet tätä EU:ssa,
viimeksi silloin, kun tämä hevoslihaskandaali
oli kuumimmillaan tässä alkuvuonna: pitää kiirehtiä sitä aikataulua,
joka EU:lla on. Tällä hetkellä naudanlihassa
nämä merkintäjärjestelmät
ovat kunnossa, ja se laajenee vuonna 2014 koskien myös
muita lihalajeja, mutta siitäkään ei
ole vielä olemassa selviä käytäntöjä tai
selviä ohjeita, millä tavalla se laajenee, niin
että sen takia se viesti, mikä meidän
ministeriöstä on lähtenyt tuonne toimijoille,
on ollut se, että vapaaehtoisesti saa merkitä.
Tästä, niin kuin edustaja Leppä totesi,
on olemassa hyviä esimerkkejä, muuallakin onneksi
eikä pelkästään siellä Etelä-Savossa.
Toivottavasti tämä leviää muuallekin,
koska sitä ei kukaan kiellä, ja sehän
on juuri sitä, mitä kuluttajat haluavat, eli merkinnät
kuntoon, ja tätä asiaa kyllä tuemme.
Kari Rajamäki /sd:
Arvoisa puhemies! Sosialidemokraatit pitivät erittäin
tärkeänä hallitusohjelman laadinnassa,
että suomalaisella kuluttajalla pitää olla
oikeus saada tietää tuotteen alkuperä,
tuotantotapa ja koostumus. Tämä jäljitettävyys
ja luottamus Suomen elintarvikeketjuun on tärkeää koko
Suomen maatalouden selviytymisen kannalta, myös luomu-
ja lähiruokaprojektien kehittämisen kannalta.
Sosialidemokraatit vaikuttivat myös viime kaudella siihen,
että gmo:ssa otettiin aikalisä. Me emme halua,
että hypätään pilaamaan nyt
näitä meidän maatalouden laatuun liittyviä tavoitteita.
Herra ministeri, millä tavalla hallitusohjelman toinen
tavoite elikkä nimenomaan maataloustukien suuntaaminen
aktiiviviljelijöille, työvaltaisen maatalouden
tekijöille, omistamisen sijasta eli näiden passiivitukien
sijasta on edennyt?
Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen
Arvoisa herra puhemies! Kaikki maataloustukimuodot ovat tällä hetkellä pöydällä,
koska vuonna 2015 astuu voimaan EU:n maatalouspolitiikan uudistus.
Siinä yhteydessä tietysti mietitään
sitä, millä tavalla tukia kohdennetaan parhaalla
mahdollisella tavalla, että ne olisivat niin tuotantosuuntien
välillä kuin alueellisesti kuin muutenkin oikeudenmukaisia
ja tasapuolisia.
Minä ymmärrän hyvin sen, että aktiiviviljelijöitä pitää tukea,
ja kannatan sitä. Mutta jos joku toisi minulle selkeän
määritelmän siitä, mitä tarkoittaa
aktiiviviljelijä, niin olisin siitä kyllä kovin
kiitollinen, (Kari Rajamäki: Me hoidamme sen!) koska se
ei ole kovin helppoa. Sitä on nyt EU:ssa yritetty useamman
vuoden ajan määritellä, ja kansallisia
pyrkimyksiäkin on aikaisemmin ollut, ja maatalous on erittäin
monipuolista tänä päivänä.
Siellä on osakeyhtiöpohjaista, yhtymäpohjasta
muotoa, siellä on monenlaisia malleja, jotka lähtevät
eri tiloista. Selkeä ja yksinkertainen määritelmä näistä,
mitä on aktiiviviljelijä, voisi helpottaa tätä.
Kun edustaja Rajamäki sen toimittaa minulle, niin sitten
jatkamme keskusteluja.
Heikki Autto /kok:
Arvoisa puhemies! Suomessa on erinomaiset mahdollisuudet laadukkaan,
maistuvan, puhtaan ruuan tuottamiseen. Meillä on puhdas
vesi, puhdas ilma, puhdas maaperä, pitkä valoisa
kasvukausi tai kesä paremminkin valoisa ja toisaalta sitten
vastapainona ankara talvi, joka pitää kasvitaudit
poissa. Nämä takaavat sen, että suomalainen
ruoka on erinomaista.
Oli hienoa kuulla, että ministeri on kiirehtinyt EU-pöydissä tätä alkuperämerkintöjen
saamista, jotta suomalainen kuluttaja paremmin pystyy kotimaisen
tuotteen valitsemaan. Olen aivan varma, että laadukas suomalainen
ruoka kelpaisi myös hyvin vientituotteeksi. Tällä hetkellä kuitenkin
monien osalta, esimerkiksi rukiin ja valkuaisrehun osalta, emme
ole riittävän omavaraisia, että edes
kaikille suomalaisille riittäisi suomalainen tuote, puhumattakaan
siitä, että erinomaista puhdasta kotimaista ruokaa
riittäisi vientiin. Mitä tämän
omavaraisuuden parantamiseksi aiotaan tehdä?
Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen
Arvoisa herra puhemies! Tietysti omavaraisuuteen vaikuttaa paljon
se, mikä on sen tuotannon kannattavuus. Jos vaikka nyt
ajatellaan ruista, joka on erittäin tärkeä viljelykasvi
Suomessa ja meidän ruisleivän tärkeimpiä raaka-aineosia, niin
Suomessa on viime aikoina ollut kaupallisia toimijoita, jotka ovat
ilmoittaneet, että siirtyvät käyttämään
pelkästään kotimaista ruista tulevaisuudessa.
Se toivottavasti näkyy sitten myös siinä hinnassa,
koska pikkuisen parempi hinta pitäisi siitä rukiista
saada, jotta otettaisiin vähän enemmän
sitä viljelyalaa käyttöön, koska
se on pikkuisen riskialttiimpaa viljelyä. Onneksi tänä syksynä ilmat
olivat hyvät, ja luulen, että tänä vuonna
päästiin ruista kylvämään
huomattavasti enemmän kuin vuosi sitten päästiin
kylvämään.
Valkuaisomavaraisuus on myös toinen tärkeä asia.
Se liittyy tähän gmo-keskusteluun, mitä äsken
käytiin. Tietysti toivotaan, että Suomessakin saataisiin
valkuaisomavaraisuutta kohotettua. Tukipolitiikalla voidaan tehdä jotain,
mutta ratkaisevaa tässäkin on se hinta, kuinka
paljon esimerkiksi rypsistä maksetaan markkinoilla.
Christina Gestrin /r:
Värderade talman! Under de senaste åren har
man med hjälp av reduceringsfiske fått bort tiotals
ton fosfor från våra skärgårdsvikar.
Tillstånd att idka reduceringsfiske har man måstat
begära av kommissionen, och nu finns en risk för
att det här tillståndet att betala det här
stödet tar slut nästa sommar. Kommer regeringen
att vidta åtgärder för att ännu
förlänga tillståndet att utbetala stöd
för yrkesfiske?
Särkikalojen poistokalastuksella on poistettu kymmeniä tonneja
fosforia viime vuosina Suomen rannikolta. Tämä lupa
komissiolta harjoittaa tällaista kalastusta loppuu ensi
vuoden kesällä. Aikooko hallitus anoa komissiolta
luvan jatkaa tämän poistokalastuksen tukemista?
Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen
Arvoisa herra puhemies! Kyllä meidän on tarkoitus
tästäkin asiasta komission kanssa keskustella,
koska poistokalastus on ollut ihan hyvä keino poistaa fosforia,
niin kuin edustaja Gestrin totesi, paitsi tuolta mereltä myös
joistakin Suomen järvistä. Eli kyllä meiltä kohteita
löytyy, mutta tässäkin tämä tukipolitiikka
on tuon EU:n päätöksen takana.
Pietari Jääskeläinen /ps:
Arvoisa puhemies! Monikansallisen jättiyhtiön
Monsanton tavoitteena on hallita maailman ruuantuotantoa. Tähän
monopoliasemaan se tähtää geenimanipulaatiolla,
erilaisilla torjunta-aineilla, patentoimalla yksinoikeuksia siementuotantoon
ja geneettiseen perimään. Lisäksi valtavalla
lobbauksella Monsanto on saanut vapaat kädet toimintaansa
Yhdysvalloissa sille varta vasten tehdyn niin sanotun Monsanto Protection
Act -säädöksen avulla. Monsanton geneettisesti
muunneltu ravinto voi tutkimusten mukaan aiheuttaa vakavia terveysriskejä,
syöpää, hedelmättömyyttä ja sikiövaurioita.
Lisäksi Monsanton gmo-siemenet ovat haitallisia ympäristölle.
Ne voivat hallitsemattomasti levitä perinteisille viljelymaille
tukahduttaen muiden kasvien viljelymahdollisuudet. Myös
mehiläiskannat ovat Monsanton tuotteiden käytön
takia romahtaneet. Muutos on johtamassa siihen, että maanviljelijät
eri puolilla maailmaa suorastaan joutuvat käyttämään
Monsanton siemeniä ja torjunta-aineita oman siementuotannon
sijaan.
Arvoisa puhemies! Mitä hallitus tekee esitettyjen uhkien
torjumiseksi?
Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen
Arvoisa herra puhemies! Ehkä noin maailmanlaajuisesti
tämä hallitus ei tuohon toimintaan puutu. EU:ssa
on tietyt säädökset, mitkä liittyvät
tähän geenimanipulaatioviljelyyn ja muihin, ja
EU:n elintarviketurvallisuusviranomainen tekee päätökset
siitä, sallitaanko jonkun gmo-tuotteen viljely vai eikö sallita,
sallitaanko joidenkin rehujen raaka-aineosuudessa tiettyjä gmo-ainesosia
vai eikö, ja siinä taustalla on tämä turvallisuusarviointi.
Suomessa tämä Monsanto nyt ei ole kovin suuri
uhka siinä mielessä, että minä luulen,
että Monsantoa ei kovin paljon kiinnosta tämän
pienen alueen viljelykasvit, koska meillä on oma ilmastomme
ja ei ole kovin paljon niitä viljelylajeja, jotka täällä menestyvät.
Siinä mielessä me olemme ehkä vähän
erilaisessa asemassa kuin moni muu maa maailmassa.