Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Avoimen ja luotettavan tiedon puolesta

Julkaistu 4.3.2016 12.10
Muokattu 7.3.2016 10.50

Avoimen ja luotettavan tiedon puolesta

​Päätoimittajat ottivat kantaa luotettavan median puolesta 1.3.2016. Kannanotossa kiinnitetään huomiota suomalaisen keskustelutavan nopeaan muuttumiseen.
”Eritoten sosiaalisessa mediassa solvaaminen, halventaminen, mustamaalaaminen ja suoranainen valehtelu ovat arkipäiväistyneet. Moniarvoinen viestintä ja sananvapaus sallivat erilaiset mielipiteet. Se ei tarkoita, että kuka tahansa voi levittää mitä tahansa kenenkään siihen puuttumatta.”

Eduskunnan kirjaston hallitus tukee päätoimittajien kannanottoa moniarvoisesta viestinnästä, oikeisiin tietoihin perustuvasta journalismista ja vastuullisesta sananvapauden käyttämisestä. Samalla hallitus kiinnittää huomiota kirjastojen merkitykseen luotettavan tiedon välittäjänä, mediaosaamisen kouluttajana ja kansalaistoiminnan keskuksena.

Kirjastojen merkitys demokratialle avautuu uudella tavalla sosiaalisen median aikakautena. Sosiaalisessa mediassa ihmiset usein seuraavat vain itsensä kaltaisia, samoin ajattelevia ihmisiä. Demokratia kuitenkin edellyttää, että ihmiset kykenevät toisia kunnioittaen keskustelemaan eri tavalla ajattelevien kanssa ja tuntevat toistensa ajatuksia.

Kirjastot tarjoavat moniarvoista tietoa. Ammattitaitoinen henkilökunta, laadukkaat palvelut ja monipuoliset kokoelmat takaavat, että luotettavin mahdollinen tieto on saatavissa suomalaisista kirjastoista.

Eduskunnan kirjasto on toiminut kaikille avoimena kirjastona vuodesta 1913 lähtien. Kirjaston kokoelmat ja palvelut ovat käytettävissä kaikille, jotka etsivät tietoa eduskunnasta, lainsäädännöstä ja yhteiskunnasta. Kirjaston tietopalvelu auttaa faktojen tarkistamisessa ja kokoelmiin hankitaan laadukasta ja monipuolista aineistoa. Henkilökunta järjestää koulutusta eri verkkotiedonlähteistä. Kirjaston verkkosivuilla julkaistaan säännöllisesti asiantuntijoiden laatimia LATI-tietopaketteja ajankohtaisista lainsäädäntöhankkeista. Niiden avulla jokainen voi seurata, millaisiin todellisiin tietoihin yhteiskunnallista keskustelua herättävät hallituksen esitykset ja eduskunnan päätökset perustuvat.

Eduskunnan kirjaston hallitus
Pauli Kiuru, puheenjohtaja
Sari Pajula, Eduskunnan kirjaston johtaja

Aihealueet
Kirjasto