Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Eduskunta hyväksyi perheenyhdistämistä koskevan ulkomaalaislain muutoksen

Julkaistu 16.11.2022 14.05

Eduskunta hyväksyi perheenyhdistämistä koskevan ulkomaalaislain muutoksen

Eduskunta hyväksyi täysistunnossa keskiviikkona 16. marraskuuta perheenyhdistämistä koskevan ulkomaalaislain muutoksen ​(HE 100/2022​ /​ HaVM 20/2022). Muutoksen tavoitteena on edistää perhe-elämän suojaa ja lapsen edun toteutumista.

Jatkossa edellytystä turvatusta toimeentulosta ei sovelleta, jos perheenkokoajana on kansainvälistä suojelua tai tilapäistä suojelua saanut alaikäinen ja hakijana on hänen perheenjäsenensä.

Lakiesitys muuttaa myös lapsen alaikäisyyden määrittämistä perheenkokoamista koskevissa tilanteissa. Muutoksen jälkeen edellytys lapsen alaikäisyydestä sidotaan perheenjäsenen oleskelulupahakemuksen vireilletuloajankohtaan, kun tällä hetkellä se on sidottu asian ratkaisuajankohtaan. Jatkossa perheenjäsenen oleskeluluvan saaminen ei  riipu hakemuksen käsittelyajan pituudesta. Muutoksen taustalla on Euroopan unionin tuomioistuimen ratkaisu.

Lakiesitys hyväksyttiin äänestysten jälkeen​ hallintovaliokunnan mietinnön mukaisena. Valiokunnan mietintö on luettavissa verkkopalvelussamme​.​

Laki tulee voimaan syksyllä 2022.​​

Aihealueet
Täysistunto