Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Juhlaseminaari "Nainen ja ääni - Miina Sillanpää 150 vuotta" eduskunnassa 28.9. - katso tallenne

Julkaistu 27.9.2016 14.35

Juhlaseminaari "Nainen ja ääni - Miina Sillanpää 150 vuotta" eduskunnassa 28.9. - katso tallenne

​​Vuonna 2016 tulee kuluneeksi 150 vuotta Miina Sillanpään syntymästä ja 110 vuotta yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden ja vaalikelpoisuuden voimaan tulosta Suomen suuriruhtinaskunnassa.
 
Seminaari juhlistaa lokakuun 1. päivää (lauantai), joka on demokraattisten oikeuksien voimaantulopäivä. Sisäasianministeriö suosittelee liputtamista 1.10.2016.
 
Eduskunta, eduskunnan naisverkosto ja Miina Sillanpää Seura järjesti keskiviikkona 28.9. juhlaseminaarin Nainen ja ääni – Miina Sillanpää 150 vuotta. Seminaarissa esiintyivät puhemies Maria Lohela, presidentti Tarja Halonen, professorit Maria Lähteenmäki ja Niklas Bruun, Aarikan toimitusjohtaja Anu Vauhkonen, toimittaja Kreeta Karvala sekä kansanedustajat Sari Raassina, Sirkka-Liisa Anttila, Sanna Marin, Outi Alanko-Kahiluoto, Li Andersson, Eva Biaudet sekä Sari Essayah.
 
Seminaarin verkkolähetys ​on tallennettu eduskunnan verkkopalveluun.
 
Miina Sillanpää syntyi 4.6.1866. Vaatimattomasta taustastaan huolimatta Sillanpää oli yksi ensimmäisistä naiskansanedustajista, jotka valittiin vuoden 1907 vaaleissa Suomen ensimmäiseen yksikamariseen eduskuntaan. Hän toimi kansanedustajana kaikkiaan 38 vuotta. Sillanpää oli 1920-luvulla Suomen ensimmäinen naisministeri.
 
Poliittisen uransa lisäksi Sillanpää vaikutti laajasti sosialidemokraattisissa järjestöissä ja oli mm. perustamassa ensikotitoimintaa.
Aihealueet