Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Kyselytunnin aiheina maatalouden tukeminen ja tutkimus- ja kehittämistoiminta

Julkaistu 17.11.2022 18.05

Kyselytunnin aiheina maatalouden tukeminen ja tutkimus- ja kehittämistoiminta

Suullisen kyselytunnin aiheiksi nousivat täysistunnossa 17. marraskuuta maatalouden tukeminen, tutkimuksen ja kehittämistoiminnan verovähennys sekä kansainvälinen turvallisuus, Ukrainan energiainfra, lapsiperheiden tukeminen ja sähkön hinta.

Opposition eduskuntaryhmät nostivat puheenvuoroissaan esille huolen maatalouden kustannusten noususta. Hallitukselta kysyttiin maatalouden tukitoimista. Kysymykseen vastannut maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk.) sanoi hallituksen tehneen kriisitoimenpiteitä pitkin vuotta, seuraavan tilannetta koko ajan ja valmistautuvan myös uusiin tukitoimiin.

Kyselytunnin toisen kysymyksen aiheena oli tutkimuksen ja kehittämistoiminnan verovähennys​. Oppositio arvosteli hallitusta siitä, ettei se antanut eduskunnalle verovähennyksen sisältävää lakiesitystä. Kysymykseen vastannut pääministeri Sanna Marin (sd.) nosti vastauspuheenvuorossaan esille eduskunnassa käsittelyssä olevan rahoituslakikokonaisuuden, jonka avulla tukimäärärahoja saataisiin jatkossa kasvatettua. Hän piti myös mahdollisena verokannustimen säätämistä myöhemmin.

"Arvoisa puhemies! Kuten kuvasin, eduskunta käsittelee tätä rahoituslakikokonaisuutta. Tämä on se iso kysymys, joka tälläkin hetkellä täällä eduskunnassa on käsittelyssä. Tämä on se merkittävä, iso kokonaisuus, ja yhtenä osana olisi ollut tämä verokannustin, sen käyttöönotto, mutta tämä ei suinkaan ole sellainen, joka tämän ison tavoitteen romuttaisi. Tavoite on edelleen neljä prosenttia bkt:stä tutkimukseen ja tuotekehitykseen vuoteen 2030 mennessä. Kaksi kolmasosaa tästä rahoituksesta tulee yksityiseltä sektorilta, yksi kolmasosa julkiselta, ja tässä nämä suorat tuet, esimerkiksi yliopistojen rahoitus, ovat erittäin tärkeä elementti. Tämä kokonaisuus on täällä eduskunnan käsittelyssä, se polku, millä tavalla voidaan rahoitus turvata aina sinne vuoteen 2030. On myös mahdollista myöhemmin säätää tämä verokannustin. Se voisi olla yksi elementti tässä kokonaisuudessa, kuten parlamentaarisessa työryhmässä on katsottu, mutta se ei suinkaan ole sellainen, joka nyt jotenkin estäisi meitä saavuttamasta tuota tavoitetta, eikä se, jos sitä ei juuri nyt tehdä, estä sen tekemistä myöhemmin, Marin totesi".

Kyselytunnin lopuksi hallitukselta kysyttiin myös kansainvälisestä turvallisuustilanteesta, Ukrainan energiainfrasta, lapsiperheiden tukemisesta ja sähkön hinnasta.


Kaikki kyselytunnin kysymykset vastauksineen ovat luettavissa täysistunnon pöytäkirjasta.​

Täysistunnon keskustelu on katsottavissa verkkolähetyspalvelustamme​.​

Aihealueet
Täysistunto