Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Merenpohjan vanhat ammukset ja aseet Itämeri-parlamentaarikkojen huolena

Julkaistu 21.11.2022 9.35
Jäätynyt Itämeren lahti ja kevyen lumikerroksen peittämiä rantakallioita.

Merenpohjan vanhat ammukset ja aseet Itämeri-parlamentaarikkojen huolena

​Itämeren pohjan puhdistaminen maailmansotien räjähtämättömistä ammuksista ja kemiallisista aseista on taas esillä, kun Itämeren parlamentaarikkokonferenssin BSPC:n pysyvä komitea kokoontuu Berliinissä maanantaina 21. marraskuuta.

Itämeri-parlamentaarikot ovat jo pitkään peräänkuuluttaneet alueen hallituksilta toimenpiteitä merenpohjan puhdistamiseksi sinne maailmansotien aikana upotetuista räjähtämättömistä ammuksista ja vaarallisista kemiallisista aseista.

Parlamentaarikot ovat ehdottaneet myös erillisen rahaston perustamista tarkoitusta varten.

Saksan liittoparlamentti toimii Itämeren parlamentaarikkokonferenssin puheenjohtajana tämän vuoden, ja on nostanut merenpohjan puhdistamisen yhdeksi puheenjohtajuuskautensa painopistealueeksi. Asiasta kuullaan ja käydään vuoropuhelua Berliinin kokouksessa merialan asiantuntijoiden ja yhteistyöjärjestöjen kanssa.

Kokouksen muut aiheet käsittelevät Itämeren alueen yhteistyön ja ympäristön tilaa. Itämeren alueen maiden parlamentaarikot ovat entisestään pyrkineet tiivistämään vuoropuheluaan ja laaja-alaista yhteistyötään muun muassa alueen ympäristöyhteistyön, demokratian ja sananvapauden puolesta Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyssodan seurauksena.

Suomea Berliinin kokouksessa edustaa Itämeren parlamentaarikkokonferenssin Suomen valtuuskunnan jäsen, kansanedustaja Joonas Könttä (kesk.).

Parlamenttien Itämeri-yhteistyö alkoi Suomen aloitteesta

Parlamenttien Itämeri-yhteistyö sai alkunsa Suomen aloitteesta. Ensimmäinen Itämeri-konferenssi järjestettiin eduskunnassa tammikuussa 1991 puhemies Kalevi Sorsan johdolla.

Itämeren parlamentaarikkokonferenssiin kuuluu 10 Itämeren alueen ympärysmaan kansallista parlamenttia, 7 alueellista lainsäädäntöelintä sekä 5 parlamenttienvälistä järjestöä.​

Itämeren parlamentaarikkokonferenssin verkkosivut (Baltic Sea Parliamentary Conference)

Aihealueet
Kansainväliset asiat