Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Pohjoismainen puolustusyhteistyö esillä Oslossa

Julkaistu 15.11.2022 11.00

Pohjoismainen puolustusyhteistyö esillä Oslossa

Kansanedustajat Lulu Ranne (ps., Pohjoismaiden neuvoston varapresidentti) ja Antti Häkkänen (kok., puolustusvaliokunnan puheenjohtaja) osallistuvat Oslossa Pohjoismaiden neuvoston puheenjohtajiston ja Pohjoismaiden parlamenttien puolustusvaliokuntien yhteiseen vuosittaiseen kokoukseen tiistaina 15. marraskuuta. Kokouksen järjestää Pohjoismaisen puolustusyhteistyön Nordefcon vuoden 2022 puheenjohtajamaa Norja.

Kokouksessa on esillä pohjoismainen puolustusyhteistyö ja turvallisuustilanteen muutos.

" Venäjän hyökkäys Ukrainaan on muuttanut turvallisuustilannetta ja tiivistänyt pohjoismaista puolustusyhteistyötä. Vuoropuhelu Pohjoismaiden neuvoston ja Pohjoismaiden parlamenttien puolustusvaliokuntien kanssa on tärkeämpää kuin koskaan. Pohjoismaiden neuvosto on painottanut parlamenttien valiokuntien yhteistyön merkitystä pohjoismaiselle yhteistyölle ja tämä kokous on konkreettinen esimerkki siitä, miten yhteistyötä voidaan parantaa. Meidän on vahvistettava yhteistyötä erityisesti strategisesti tärkeimmillä osa-alueilla kuten turvallisuus, puolustus ja huoltovarmuus", kokoukseen osallistuva Ranne painottaa.  

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Häkkäsen mukaan pohjoismainen puolustusyhteistyö ja Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys avaa pohjoismaiselle puolustusyhteistyölle uusia mahdollisuuksia.

"Euroopan uusi turvallisuus perustuu vahvempaan puolustukseen ja tiiviimpään läntiseen yhteistyöhön. Puolustusbudjetteja kasvatetaan kaikissa maissa ja koko Pohjola kuuluu pian Natoon. Määrärahat ja turvallisuuden murroskohta on käytettävä viisaasti. Pohjoismaista puolustusyhteistyötä pohditaan nyt myös uudelta pohjalta. Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet avaavat uusia yhteistyömahdollisuuksia Pohjolan turvallisuuden vahvistamiseksi", Häkkänen sanoo.  

Oslon kokouksen tavoitteena on vaihtaa näkemyksiä siitä, mitä uusi turvallisuuspoliittinen tilanne ja Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys merkitsee tulevalle pohjoismaiselle puolustusyhteistyölle. Ohjelmassa on aiheesta seminaari sekä pyöreän pöydän keskustelu, Nordecfo-yhteistyön puheenjohtajan, Norjan puolustusministeri Bjørn Arild Gramin, Pohjoismaiden puolustusvaliokuntien puheenjohtajien sekä Pohjoismaiden neuvoston puheenjohtajiston kanssa. 

 

Lisätietoa Pohjoismaiden neuvoston puheenjohtajistosta

Lisätietoa Nordefcosta


Aihealueet
Kansainväliset asiat; Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunta; Puolustusvaliokunta