Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Suuri valiokunta keskusteli digitaalisesta eurosta

Julkaistu 12.2.2021 14.40
Muokattu 12.2.2021 14.59

Suuri valiokunta keskusteli digitaalisesta eurosta

Suuri valiokunta kuuli päivän kokouksessaan valtiovarainministeri Matti Vanhasta (kesk.), joka edustaa Suomea EU:n talous- ja rahoitusasioiden neuvoston (Ecofin) epävirallisessa kokouksessa 16. helmikuuta.

Valtiovarainministerit keskustelevat talousnäkymistä komission eilen julkaistun talousennusteen valossa. Esillä ovat myös elvytystoimien tehokkuus ja tarve toimien jatkamiselle. Komissio kertoo myös suunnitelmistaan EU:n elpymisvälineen (Next Generation EU) varainhankinnalle.

Vanhanen totesi, että elpymisvälineen varainhankinnan myötä EU:sta on tulossa euroalueen velkakirjamarkkinoille uusi iso toimija. Suuri valiokunta keskusteli ministerin kanssa mm. varainhankinnalle asetetusta 30 % vihreiden velkakirjojen tavoitteesta.

Varainhankinnan aloittamisajankohtaan vaikuttaa mm. EU:n omien varojen päätöksen vahvistamisen aikataulu. Eduskunta aloitti päätöksen hyväksymistä esittävän hallituksen esityksen käsittelyn keskiviikkona.

Ecofin-kokouksen aiheisiin liittyen valiokunta keskusteli myös veroasioissa yhteistyöhaluttomia lainkäyttöalueita koskevien neuvoston päätelmien valmistelusta.

Euroryhmän (15.2.) aiheiden osalta valiokunta keskusteli ministeri Vanhasen kanssa mm. euron kansainvälisestä roolista, mukaan lukien Euroopan keskuspankin suunnitelma ottaa käyttöön digitaalinen euro. Sen myötä esimerkiksi kotitalouksien ja yritysten voisi olla mahdollista avata tili keskuspankkiin.

Valtioneuvosto on todennut, että digitaaliseen euroon liittyviä avoimia kysymyksiä tulee selvittää ja nykymuotoinen järjestelmä säilyttää vähintään keskipitkällä tarkastelujaksolla. Valtioneuvosto on tuomassa asiasta eduskuntaan selvityksen eduskunnan kannanmuodostusta varten.

Suuri valiokunta sai kokouksessaan selvityksen myös opetusministerien epävirallisesta videokokouksesta 19. helmikuuta, jossa Suomea edustaa opetusministeri Jussi Saramo.​

Aihealueet
EU-asiat; Suuri valiokunta; Valiokunnat