Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

Tietopaketti Whistleblower-direktiivin täytäntöönpanosta

Julkaistu 16.2.2021 9.15
Muokattu 16.2.2021 9.15

Tietopaketti Whistleblower-direktiivin täytäntöönpanosta

Euroopan unionin lainsäädännön rikkomisesta ilmoittavien henkilöiden suojelusta annetun direktiivin (EU) 2019/1937, ns. Whistleblower-direktiivin kansallista täytäntöönpanoa valmistellaan oikeusministeriössä ja työ- ja elinkeinoministeriössä.

​Uudella lainsäädännöllä on tarkoitus tehostaa EU:n talousarvioon kohdistuvien väärinkäytösten ja korruption ehkäisyä ja paljastamista. Väärinkäytösten ilmoittajien suojelu on ollut jäsenvaltioissa epäyhtenäistä ja ilmoittajat eivät kaikissa tilanteissa ole saaneet kunnollista suojaa vastatoimilta. Suomessa ei tällä hetkellä ole yleistä väärinkäytöksistä ilmoittajien suojaa koskevaa lainsäädäntöä.

Uuden lainsäädännön tarkoituksena on varmistaa, että henkilö, joka työnsä yhteydessä havaitsee tai epäilee yleisen edun vastaista toimintaa erikseen määritellyillä EU:n oikeuden aloilla, voi ilmoittaa asiasta turvallisesti.

Sekä yksityisen että julkisen sektorin organisaatioissa tulee olla ilmoituskanava, jossa voi luottamuksellisesti ilmoittaa väärinkäytöksistä. Lisäksi perustetaan ulkoinen, viranomaisten ylläpitämä ilmoituskanava.

Eduskunnan kirjasto on koonnut lakihankkeesta tietopaketin, jota päivitetään hankkeen edetessä. Tietopaketti sisältää valmisteluaineistoa, eduskunta-asiakirjoja, muiden maiden lainsäädäntöä sekä aiheeseen liittyvää kirjallisuutta ja uutisointia.

Lisätietoa tietopaketista: tietoasiantuntija Marja Autio, puh. 09 432 3461, sähköposti etunimi.sukunimi@eduskunta.fi

Tutustu Eduskunnan kirjaston tietopakettiin Whistleblower-direktiivin kansallinen täytäntöönpano

Muita Eduskunnan kirjaston lakihankkeiden tietopaketteja

Aihealueet
Kirjasto