Viimeksi julkaistu 19.4.2021 19.37

Keskustelualoite KA 8/2020 vp 
Päivi Räsänen kd ym. 
 
Keskustelualoite kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän vaihtoehtobudjetista vuodelle 2021

Eduskunnan puhemiehelle

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän vaihtoehtobudjetti vuodelle 2021 on rakennettu ottaen huomioon koronakriisin aiheuttama vaikea taloustilanne. KD eduskuntaryhmä ei esitä tässä tilanteessa hallituksen koronatoimien perumista. Kunnat, sairaanhoitopiirit, yritykset sekä työnsä ja toimeentulonsa menettäneet ihmiset tarvitsevat tässä tilanteessa tukea.  

Hallituksen olisi kuitenkin pitänyt perua sellaiset hallitusohjelman mukaiset uudistukset, jotka lisäävät pitkällä aikavälillä kuntien, yritysten ja suomalaisten veronmaksajien taakkaa. Lisämenojen ja lisävelvoitteiden sijaan tarvitaan rakenteellisia uudistuksia tukemaan työllisyyttä ja hyvinvointia. Kymmenien miljardien eurojen velanotosta huolimatta hallitus on ryhtynyt merkittäviin veronkiristyksiin.  

KD eduskuntaryhmä esittää vaihtoehtobudjetissaan kohdennettuja veronkevennyksiä ja hallituksen tekemien veronkiristysten perumista. KD parantaisi myös perheiden tukea ja lisäisi resursseja vanhustenhoidon tason välittömään parantamiseen. Vaihtoehtobudjetin yhteydessä ryhmä esittää toimia työllisyyden parantamiseksi.  

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ehdotamme,

että eduskunta käy ajankohtaiskeskustelun kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän vaihtoehtobudjetista vuodelle 2021. 
Helsingissä 26.11.2020 
Päivi Räsänen kd 
Sari Essayah kd 
Peter Östman kd 
Sari Tanus kd 
Antero Laukkanen kd