Viimeksi julkaistu 19.4.2021 19.37

Toimenpidealoite TPA 155/2020 vp 
Sheikki Laakso ps 
 
Toimenpidealoite romutetun auton korin uusiokäytön mahdollistamisesta harraste- ja kilpailutarkoituksessa

Eduskunnalle

Nykyisen romutuskäytännön mukaisesti romutettaviksi päätyvistä autoista voidaan purkaa osia kierrätyskäyttöön ennen murskalaitoksella suoritettavaa auton murskaamista uusiometalliksi. Romutusprosessin yhteydessä autosta tehdään purkamolla romutustodistus, jonka myötä auto poistuu lopullisesti Traficomin rekisteristä.  

Romutustodistuksen saanutta autoa ei saa enää myydä purkamolta ulos kokonaisena. Auton myynti osina on sallittua lukuun ottamatta niitä osia, joihin auton valmistenumero on merkitty. Tällaisia ovat auton kori tai runko, joita ei valmistenumeron vuoksi saa myydä eteenpäin eikä ottaa uudelleen käyttöön.  

Koska nykyinen romutuskäytäntö kieltää auton valmistenumeromerkittyjen osien uusiokäytön myös niille erinomaisesti soveltuvassa käyttötarkoituksessa tieliikenteen ulkopuolella kilpa-autona, moni harrastaja turvautuu sääntöjen kiertämiseen poistamalla korin tunnistetiedot. Sallimalla auton valmistenumeromerkittyjen osien käytön tieliikenteen ulkopuolella voitaisiin paitsi välttyä näiltä vippaskonsteilta myös säästää rahaa ja ympäristöä uusiokäyttämällä romutetun auton käyttökelpoisia osia aiempaa tehokkaammin. 

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ehdotan,

että hallitus ryhtyy toimenpiteisiin salliakseen romutustodistuksen saaneen auton valmistenumeroitujen osien hyödyntämisen tieliikenteen ulkopuolisessa käytössä harraste- ja kilpailutarkoituksessa. 
Helsingissä 17.12.2020 
Sheikki Laakso ps