Viimeksi julkaistu 19.4.2021 19.37

Toimenpidealoite TPA 156/2020 vp 
Sheikki Laakso ps 
 
Toimenpidealoite CE-luokan ajokortin vaatimusten muuttamisesta

Eduskunnalle

Suomessa on valtava pula pätevistä ajoneuvoyhdistelmän kuljettajista. Syynä tähän ovat kohtuuttomasti aikaa vieviksi säädetyt koulutusvaatimukset. Kuljettajan taitovaatimuksista ei toki pidä tinkiä, mutta on huomioitava, että todellisuudessa vaaditut taidot opitaan pelkän koulutuksen sijaan kokemuksen kautta. 

Aiemmin käytäntö oli se, että vuoden kuorma-autoa ammatikseen ajanut kuljettaja sai hakeutua suorittamaan vaadittua kirjallista koetta sekä ajokoetta CE-luokan ajokorttia varten. Tällöin kokeisiin hakeutuvalle oli jo karttunut hyvää käytännön kokemusta kuorma-auton ratista. Nykykäytäntö on varsin toisenlainen, sillä alalle voi nyt tulla suoraan koulutuksesta ajoneuvoyhdistelmän puikkoihin ilman todellista ajokokemusta. Tämä on ensinnäkin hankalaa uusille tulijoille, jotka kohtaavat alan haasteet ensimmäistä kertaa vasta koulutuksen suoritettuaan ja harmillisen usein huomaavatkin olevansa väärällä alalla. Toiseksi liikenneturvallisuuden kannalta olisi tärkeää, että kuljettaja olisi ennen yhdistelmän rattiin istumista totutellut ensin ajan kanssa kuorma-autolla ajamiseen. Kolmanneksi nykyinen koulutuskäytäntö on hankala kuorma-autoa jo ammatikseen ajaville, sillä yhdistelmäkortin vaatiman koulutuksen suorittamiseksi työ kuorma-auton ratissa on keskeytettävä. 

Koska raskaan liikenteen kuljettajaksi ei tulla pelkällä koulutuksella, ajoneuvoyhdistelmän kuljettajaksi saadaan parhaiten hakeutumaan osaavia, alalle jo sopivaksi todettuja kuljettajia palaamalla aiempaan käytäntöön. Näin vuoden työrupeaman jälkeen yhdistelmäkortin suorittamiseksi riittää suoritettu tutkinto ilman kuorma-auton kuljettajan työn keskeyttämistä ja ylimääräistä koulutusta. Vastaavat toimet linja-autokorttien kanssa puolestaan tyrehdyttäisivät pulan linja-autonkuljettajista. 

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ehdotan,

että hallitus ryhtyy toimenpiteisiin muuttaakseen yhdistelmäajoneuvon ajamiseen oikeuttavan CE-luokan ajokortin vaatimuksia siten, että vuoden ammattiajokokemus kuorma-autolla riittää CE-luokan ajokortin kirjalliseen kokeeseen ja ajokokeeseen osallistumiseen. 
Helsingissä 17.12.2020 
Sheikki Laakso ps