Viimeksi julkaistu 19.4.2021 19.52

Toimenpidealoite TPA 17/2020 vp 
Ari Koponen ps 
 
Toimenpidealoite vakuudettomien kulutusluottojen markkinoinnin rajoittamisesta

Eduskunnalle

Tällä hetkellä koko maailmantalous on joutunut koronaviruksen vuoksi ennennäkemättömään tilanteeseen. Lähes 90 % yrityksistä odottaa koronakriisin heikentävän toimintaansa. Talouden taantuman seurauksena moni yritys joutuu lomauttamaan tai irtisanomaan työntekijöitään. Pelkästään Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimistoon on vain muutamien päivien sisällä ilmoitettu noin 50 000 työntekijän lomautuksiin mahdollisesti johtavista yhteistoimintaneuvotteluista.  

Lomautukset ja irtisanomiset ovat iso riski vakuudettomien kulutusluottojen käytön kasvuun. Kuten kyselytunnilla 19.3. nousi esiin, osa ns. pikavippifirmoista on alkanut hyödyntää ihmisten epätoivoisuutta. Markkinoille on tullut jo ensimmäisiä tuotteita, joissa selvästi yritetään käyttää tilannetta kaupallisesti hyödyksi ja rakentaa tuotteita, joita markkinoidaan ihmisille hankalan tilanteen ylittämiseksi. Sanna Marinin hallitus on ohjelmassaan luvannut hillitä pikavippien markkinointia. Nämä toimet tulee aloittaa viipymättä.  

Oikeusministeri Henriksson kertoi kyselytunnilla 19.3., että valmiuslaki ei ole väline pikavippien markkinoinnin säätelyyn. Ei kuitenkaan riitä, että kilpailu- ja kuluttajavirasto vain ohjeistaa, kuinka maksuvaikeuksissa olevan kuluttajan tulee toimia. Nyt tarvitaan lainsäädännöllisiä keinoja, joilla estämme kansalaisten hädänalaisen aseman hyväksikäytön. 

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ehdotan,

että hallitus ryhtyy toimenpiteisiin vakuudettomien kulutusluottoyhtiöiden markkinoinnin rajoittamiseksi. 
Helsingissä 20.3.2020 
Ari Koponen ps