Viimeksi julkaistu 19.4.2021 21.25

Toimenpidealoite TPA 25/2021 vp 
Arja Juvonen ps 
 
Toimenpidealoite kasvomaskivelvoitetta koskevan hallituksen esityksen valmistelusta sekä kasvomaskien tarjoamisesta julkisissa tiloissa

Eduskunnalle

Hiljattain julkisuuteen nousi tapaus, jossa koronavirusta kantanut ja kasvomaskitta matkustanut bussimatkustaja oli tartuttanut kymmenittäin muita matkustajia. (MTV 3.3.2021, Savonlinnaan matkalla olleessa bussissa levisi eteläafrikkalainen virusmuunnos, jo 64 ihmistä saanut virustartunnan — "Kyse on suuren luokan piittaamattomuudesta"). https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/savonlinnaan-matkalla-olleessa-bussissa-levisi-etelaafrikkalainen-virusmuunnos-jo-56-ihmista-saanut-tartunnan-kyse-on-suuren-luokan-piittaamattomuudesta/8080042#gs.x1usps 

Huolestuttava tapaus ei liene ainoa, sillä kansalaisilta tulee liki päivittäin viestejä julkisessa liikenteessä maskitta matkustavista henkilöistä.  

Perussuomalaiset esittivät eduskunnassa tartuntatautilain muutoksen yhteydessä jo helmikuun 2021 alussa, että joukkoliikenteessä liikennöitsijä voisi päättää maskivelvoitteesta (HE 245/2020 vp). Maskien käyttämisellä ennaltaehkäistään koronavirustartuntoja.  

Myös muissa julkisissa tiloissa maskien käyttämisessä on erilaisia käytäntöjä. Kaupat suosittelevat, että heidän asiakkaansa käyttäisivät maskeja, mutta tämä ei kuitenkaan toteudu. 

On ymmärrettävää, että kasvomaskin käyttämisestä voi joustaa, mikäli henkilöllä on terveydellinen syy olla käyttämättä kasvomaskia. Tällöin on kuitenkin huolehdittava turvaetäisyyksistä hyvin. Sen sijaan heidän, joilla ei ole estettä, tulisi käyttää kasvomaskia.  

Koronavirusepidemia ei osoita laantumisen merkkejä. Hallitus on kaavaillut tuovansa kasvomaskeihin liittyvää sisällöltään vielä epäselvää esitystä. Olisi toivottavaa, että hallitus tuo esityksen maskivelvoitteesta niille alueille, jotka Suomessa ovat koronavirusepidemian kohdalla joko leviämis- tai kiihtymisvaiheessa.  

Esitystä on kiirehdittävä, ja siihen on lisättävä myös kasvomaskien tarjontaan liittyvä asiakokonaisuus siten, että julkisessa liikenteessä ja julkisissa tiloissa liikuttaessa, kuten kaupoissa ja niiden ulkopuolella, huolehditaan siitä, että kasvomaskeja on tarjolla kansalaisille, mikäli se jostakin syystä henkilöltä puuttuu tai on unohtunut. 

On myös tärkeää, että hallitus perustelee esityksessään kasvomaskien käyttöön liittyvät tämänhetkiset tutkimustiedot ja muut asiaan liittyvät seikat selkeästi.  

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ehdotan,

että hallitus ryhtyy toimenpiteisiin ja kiirehtii hallituksen esitystä kasvomaskivelvoitteesta sekä liittää esitykseen sen, että maskeja on saatavilla kansalaisten käyttöön julkisissa tiloissa, kuten joukkoliikenteessä ja kaupoissa, mikäli sellainen henkilöltä puuttuu. 
Helsingissä 25.3.2021 
Arja Juvonen ps