Viimeksi julkaistu 13.1.2022 12.48

Pöytäkirja PmNP 138/2021 vp Puhemiesneuvosto Perjantai 7.1.2022 klo 9.45

Paikka: Puhemiesneuvoston kokoushuone
Läsnä
Puhemiehet
Anu Vehviläinen kesk Antti Rinne sd (etäyhteys) Juho Eerola ps (etäyhteys) 
Muut puhemiesneuvoston jäsenet
Satu Hassi vihr (etäyhteys) Mika Niikko ps (etäyhteys) Outi Alanko-Kahiluoto vihr (etäyhteys) Paula Risikko kok (etäyhteys) Aino-Kaisa Pekonen vas (etäyhteys) 
Virkamiehet
Maija-Leena Paavola Antti Linna Sami Manninen (etäyhteys) Janne Halttu (etäyhteys) 

1.  Päiväjärjestys

Pääsihteeri esitteli päiväjärjestyksen PJ 162/2021 vp.  

Puhemiesneuvosto ehdottaa, että eduskunta päättäisi keskeyttää vuoden 2021 valtiopäivät tämän täysistunnon päätyttyä. Edelleen puhemiesneuvosto ehdottaa, että eduskunta kokoontuu vuoden 2022 valtiopäiville tiistaina 1.2.2022 kello 12, jolloin vuoden 2021 valtiopäivät päättyvät. 

2.  Luonnos puhemiesneuvoston ehdotukseksi eduskunnan työjärjestyksen väliaikaisesta muuttamisesta

Pöytäkirjan liite EDK-2022-AK-276
PNE_4_2021_fi.pdf

Pääsihteeri esitteli luonnoksen puhemiesneuvoston ehdotukseksi eduskunnan työjärjestyksen väliaikaisesta muuttamisesta. 

Luonnoksessa ehdotetaan, että eduskunnan työjärjestykseen otetaan eduskunnan toimintakyvyn turvaamiseksi tarpeelliset, väliaikaisesti voimassa olevat säännökset, joiden perusteella eduskunta voisi erityisen vakavan, hyvin laajalle levinneen vaarallisen tartuntataudin johdosta päättää mahdollisuudesta toimittaa äänestykset täysistunnossa etä-äänestyksinä ja valiokuntien mahdollisuudesta kokoontua päätösvaltaisiin etäkokouksiin.  

Ehdotetut muutokset ovat tarkoitetut tulemaan voimaan mahdollisimman pian eduskunnan päätettyä ehdotuksen hyväksymisestä ja olemaan voimassa vuoden 2022 loppuun.  

Puhemiesneuvosto hyväksyi luonnoksen pääsihteerin esityksen mukaisena. 

3.  Valtiopäivien avajaiset 2022

Pöytäkirjan liite EDK-2022-AK-362
VP_avajaisten_aikataulu_2022.pdf

Puhemiesneuvoston hyväksyi pääsihteerin esityksen mukaisesti valtiopäivien avajaispäivän 2.2.2022 järjestelyt. Koronavirusepidemiasta johtuen valtiopäivien avajaiset järjestetään tavanomaisesta poikkeavalla tavalla. Valtiopäivien ekumeenista juhlajumalanpalvelusta Helsingin tuomiokirkossa sekä valtiopäivien avajaisia täysistuntosalissa voi seurata verkkolähetyksenä ja tv-lähetyksenä. Valtiopäivien avajaisissa ei ole kutsuvieraita. Avajaisten jälkeen ei ole kahvitarjoilua eikä iltaohjelmaa. 

Koronatilannetta seurataan tarkasti ja ennen valtiopäivien avajaisia tehdään lopullinen päätös edustajien, valtioneuvoston jäsenten ja oikeuskanslerin sekä virkamiesjohdon mahdollisuudesta osallistua valtiopäivien avajaisiin täysistuntosalissa. Myös lehterit on tarvittaessa käytössä valtiopäivien avajaisissa 

Vakuudeksi
Antti 
Linna, puhemiesneuvoston va.sihteeri