Viimeksi julkaistu 3.5.2021 19.32

Kirjallinen kysymys KK 247/2021 vp 
Mari Rantanen ps 
 
Kirjallinen kysymys maahanmuuttajien lapsiavioliittojen ehkäisemisestä

Eduskunnan puhemiehelle

Turun hovioikeus tuomitsi 15.4.2021 lapsivaimon Suomeen tuoneen irakilaismiehen neljäksi vuodeksi vankeuteen. Tuomio luettiin ihmiskaupasta, törkeästä raiskauksesta, törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja pahoinpitelystä. Mies oli avioitunut Irakissa 13-vuotiaan tytön kanssa ja järjestänyt hänet Suomeen toukokuussa 2014 tämän ollessa 14-vuotias. Poliisi aloitti tutkinnan tapauksessa vuonna 2017. 

Osassa maailmaa lapsiavioliitot ovat yleisiä. Suomessa alaikäinen ei voi solmia avioliittoa, ja YK:n sekä monien lapsijärjestöjen selkeä kanta on, että alle 18-vuotias ei voi milloinkaan antaa pätevää suostumusta avioliittoon. Lapsiavioliitto on loukkaus lapsen ihmisoikeuksia kohtaan. Maahanmuuttoviraston mukaan turvapaikanhakijoita, jotka ovat naimisissa alaikäisen kanssa, on tullut ilmi vuosien varrella yksittäisiä tapauksia. Jokainen tapaus on kuitenkin liikaa.  

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Miten hallitus aikoo varmistua siitä, että aikuisten seurassa maahan tulevat lapset eivät ole lapsiavioliiton uhreja, 
miten aikuisen seurassa maahan saapuvien nuorten henkilöiden ikä varmistetaan lapsiavioliittojen poissulkemiseksi ja 
miten ja kuinka usein maahan tullut lapsi erotetaan aikuisesta lapsiavioliiton tai sen epäilyn vuoksi? 
Helsingissä 20.4.2021 
Mari Rantanen ps