Viimeksi julkaistu 21.6.2021 11.19

Kirjallinen kysymys KK 384/2021 vp 
Marko Kilpi kok 
 
Kirjallinen kysymys autojen romutuspalkkion tulevaisuudesta

Eduskunnan puhemiehelle

Viime vuoden joulukuussa alkanut vuoden mittainen romutuskampanja on ollut menestys, jonka ansiosta vanhoja autoja on romutettu ennätystahtiin. Romutuspalkkioon on budjetoitu kuluvalle vuodelle 8 miljoonaa euroa, joka varattiin loppuun viidessä kuukaudessa.  

Romutuspalkkio on siis osoittanut toimivuutensa ja tarpeellisuutensa, mutta siihen ei ole osattu budjetoida riittävästi resursseja. Romutuskampanjaan tulisi budjetoida lisää rahaa jo kuluvalle vuodelle. Romutuspalkkio on valtion talouden kannalta erittäin tuottoisa investointi, sillä se tuottaa auto- ja arvonlisäveroina noin kolminkertaisena takaisin palkkion vaatiman valtion tuen.  

Suomen autokanta on vanhempaa, kuin Euroopan unionin alueella keskimääräisesti. Samaan aikaan hallitus haluaa tehdä ilmastotekoja ja parantaa liikenneturvallisuutta. Romutuspalkkio uudistaa autokantaa, vähentää päästöjä, lisää verotuloja ja ennen kaikkea parantaa liikenneturvallisuutta. Romutuspalkkiosta pitää tehdä Suomeen pysyvä järjestelmä.  

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Onko hallitus valmistelemassa lisärahoitusta autojen romutuskampanjalle ja  
mitä tapahtuu romutuspalkkiolle, kun romutuskampanja päättyy vuoden 2021 lopussa?  
Helsingissä 21.6.2021 
Marko Kilpi kok